Een factuur met g-rekening maken

Wat is een g-rekening en wanneer gebruik je het?

Een g-rekening is een 'geblokkeerde rekening' waarmee alleen loonheffingen en btw aan de Belastingdienst kunnen worden betaald. Een g-rekening wordt aangevraagd door de partij die personeel detacheert of uitzendt, zoals een uitzendbureau maar ook een aannemer of onderaannemer. De inlener (degene die personeel inhuurt) zal een deel van de kosten overmaken aan de g-rekening, dit is vaak het bedrag van loonheffingen. Door gebruik te maken van een g-rekening beperkt de inlener zijn risico's voor betaling van loonheffingen in het geval de verlener dit verzuimt te betalen.

Als zzp'er zul je niet snel een g-rekening hoeven openen omdat je geen personeel in dienst hebt.

Dit is wat de Belastingdienst zegt over de g-rekening.

G-rekening toevoegen op facturen

Als je van een g-rekening gebruik maakt wil je op sommige facturen het rekeningnummer van je g-rekening en het te betalen bedrag vermelden zodat het factuurbedrag of een deel daarvan direct op de g-rekening betaald wordt. Je hebt hierbij twee opties.

 1. De g-rekening als standaard op de lay-out toevoegen.

  Deze optie raden we aan als 100% van het factuurbedrag aan de g-rekening overgemaakt moet worden. Je kunt dan een nieuwe lay-out maken waarbij je de g-rekening toevoegt. Zodra je een factuur maakt, kun je bij 'eigenschappen' voor de juiste lay-out kiezen.

  Je kunt het g-rekeningnummer toevoegen door de standaardteksten aan te passen. In dit geval kun je bij het vinkje "betalingsinformatie" je g-rekeningnummer vermelden. De betalingsinformatie onderaan de factuur wordt dan aangevuld met het g-rekeningnummer.

 2. De g-rekening handmatig toevoegen aan de factuur.

  Als een deel van het factuurbedrag aan de g-rekening overgemaakt moet worden dan is dit de beste optie. Je kunt je g-rekeninginformatie handmatig toevoegen op de factuur bij betalingsinformatie. Je doet dit door op de factuur bij betalingsinformatie te kiezen voor "aangepast", dan kun je de betalingstekst op deze factuur wijzigen:

  g-rekening

  Je kunt het ook toevoegen in het opmerkingenveld.