Wat is inventaris?

Een inventaris op je balans is een vaste activa-rekening dat bestaat uit investeringen van bedrijfsmiddelen die gebruikt worden voor de bedrijfsvoering. Inventaris voorbeelden zijn je bureau, laptop of ander gereedschap. Het zijn dus bezittingen van een onderneming, dit betekent dat je ze terug vindt aan de activazijde van je balans. Je kunt je inventaris gemakkelijk bijhouden met een boekhoudprogramma zoals Rompslomp. Hieronder leggen we meer uit over wat inventaris is.

Wat valt er onder je inventaris? Inventaris voorbeelden

De voornaamste post onder je Inventaris rekening zijn investeringen in bedrijfsmiddelen. Dit zijn aankopen die je hebt gedaan zodat jij je werk goed kunt uitvoeren. Denk hierbij aan een laptop of bureau. Wat je als maatstaf hierbij kunt houden is dat het gaat om middelen die langer dan één jaar meegaan, die niet bedoeld zijn voor verkoop, en die bij aanschaf meer dan €450,- excl. btw bedragen.

Inventaris voorbeelden:

  • Computer / laptop
  • Meubilair zoals een bureau of andere kantoor inrichting
  • Gereedschap

Afschrijven van inventaris

Een kenmerk van bedrijfsmiddelen die onder het inventaris vallen is dat er op
wordt afgeschreven als het middel van enige omvang is (meer dan circa € 450). Omdat het bedrijfsmiddel meerdere jaren in je bedrijf actief is, mag je de kosten hiervan niet in een keer afschrijven, maar moet dit ook over meerdere jaren gedaan worden. Lees hier meer over het afschrijven van activa.

Je inventaris in boekhoudprogramma Rompslomp

In Rompslomp kun je investeringen die je doet in bedrijfsmiddelen gemakkelijk inboeken in je boekhouding. Je boekt als eerste de aankoop in als uitgave en kunt vervolgens bij de uitgave aangeven dat het gaat om een investering. Je krijg dan een scherm waarmee je de investering kunt inboeken. Op basis van de ingevoerde gegevens boekt Rompslomp de investering met bijhorende afschrijving automatisch in op de juiste inventaris rekening op je balans.

Inventaris op je balans