Btw-correctie privé gebruik zakelijke auto

Geschreven:

Privégebruik auto van de zaak

Heb je een personenauto of een bestelauto tot je bedrijfsvermogen gerekend? En wordt deze auto ook privé gebruikt? Je kunt dan de btw op de aanschaf, onderhoud en gebruik aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Dit geldt ook voor leaseauto’s. Omdat de auto ook privé wordt gebruikt, moet je voor het privégebruik btw betalen. Hierbij geldt ook woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik.

Lees hier meer over privégebruik van je zakelijke auto

Op deze pagina is ook een handige rekenhulp te vinden. Hiermee kun je direct uitrekenen hoeveel btw je dient te betalen.

Btw door privé gebruik zakelijke auto inboeken

De btw-correctie door privégebruik van je auto boek je in door een boeking aan te maken, ga hiervoor naar boekhouding en klik in het rechter zijmenu op "Nieuwe boeking".

De keuze of je het privégebruik als kosten of ontrekking opvoert is aan jou of jouw fiscaal adviseur, in dit voorbeeld gaan we ervanuit dat je het privégebruik als kosten opvoert. Is in jouw geval een andere situatie van toepassing? Dan dien je deze boeking zelf naar wens aan te passen.

  • Boek de desbetreffende kosten BIJ op je kostenrekening (je eigen vermogen wordt daardoor verminderd). Als je dit bedrag niet wilt opvoeren op een kostenrekening dan kun je ook kiezen het te boeken op de eigen vermogen rekening.

  • Boek als tegenrekening de rekening "Te betalen btw - btw af te dragen - Privégebruik btw".

  • Je kunt hier tevens een extra hulprekening toevoegen "Hulp (bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend): btw af te dragen • Privégebruik btw"

memoriaalboeking privéauto

Als je vervolgens de btw betaald hebt boek je deze betaling in Rompslomp in. Dit kan handmatig of via je bankmutaties, zie: betalingen inboeken

Boek deze betaling in als "ander soort boeking" en selecteer daar als tegenrekening "Te betalen btw". Voeg ook hier de hulprekening "btw af te dragen • Privégebruik btw" toe.

te betalen btw-boeking

De boeking is nu succesvol ingeboekt. De btw correctie en grondslag zijn nu terug te vinden op het BTW overzicht in kolom 1d.

te betalen btw-boeking