Btw-correctie privégebruik zakelijke auto

Privégebruik auto van de zaak

Heb je een personenauto of een bestelauto tot je bedrijfsvermogen gerekend? En wordt deze auto ook privé gebruikt? Je kunt dan de btw op de aanschaf, onderhoud en gebruik aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Dit geldt ook voor leaseauto’s. Omdat de auto ook privé wordt gebruikt, moet je voor het privégebruik btw betalen. Hierbij geldt ook woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik.

Lees hier meer over privégebruik van je zakelijke auto

Op deze pagina is ook een handige rekenhulp te vinden. Hiermee kun je direct uitrekenen hoeveel btw je dient te betalen.

Btw door privé gebruik zakelijke auto inboeken

De keuze of je het privégebruik als kosten of onttrekking opvoert is aan jou of jouw fiscaal adviseur. In dit voorbeeld laten we zien hoe je het privégebruik opvoert als kosten.

De btw-correctie door privégebruik van je auto boek je in door een boeking aan te maken, ga hiervoor naar boekhouding en klik in het rechter-zijmenu op "Nieuwe boeking".

  • Boek de desbetreffende kosten BIJ op je kostenrekening.

  • Boek als tegenrekening de rekening "Te betalen btw - btw af te dragen - Privégebruik btw".

  • Je kunt hier tevens een extra hulprekening toevoegen "Hulp (bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend): btw af te dragen • Privégebruik btw" - Door deze hulprekening te selecteren, zorg je dat de correctie op het btw-overzicht doorgevoerd wordt.

memoriaalboeking privéauto

Vervolgens draag je je btw af. De correctie voor het privégebruik betaal je vaak tegelijk met je reguliere btw aangifte van dat kwartaal. Als je vervolgens de btw betaald hebt boek je deze betaling in Rompslomp in. Dit kan handmatig of via je bankmutaties, zie: betalingen inboeken

  • Boek deze betaling in als "dit is een btw betaling" en kies het betreffende kwartaal waarin je de btw gecorrigeerd hebt.

De boeking is nu succesvol ingeboekt. De btw correctie en grondslag zijn nu terug te vinden op het btw-overzicht in kolom 1d.

te betalen btw-boeking