Financial lease inboeken

Geschreven: 

Financial lease, hoe boek je dit in jouw boekhouding?

Je gaat een auto zakelijk leasen. Het is belangrijk dat je deze op de juiste manier in jouw boekhouding boekt. Het inboeken van een auto in financial lease gebeurd in twee stappen. Allereerst boek je de aanschaf van de auto in en vervolgens mocht je btw terugontvangen na je btw-aangifte de btw-ontvangst.

Stap 1: Boek de aanschaf van de auto in

Voor de aanschaf van de auto maak je eerst een nieuwe uitgave aan, voer hier alle aanschafskosten in.

Vervolgens ga je naar je balans. Klik op "Vaste Activa" en maak daar een nieuwe subrekening aan. Geef deze een naam die duidelijk aangeeft dat het om een financial lease gaat. Bijvoorbeeld ‘Auto Financial Lease’.

Markeer de uitgave als investering door op de knop ‘Maak investering’ te klikken die je in de rechterzijbalk kunt vinden bij de betreffende uitgave. Meer over investeringen lees je hier.

Stap 2: Nu verwerk je hoe de aanschaf is betaald

In het geval van financial lease zal de aanschaf gedaan worden d.m.v. een langlopende lening. Je gaat dan als volgt te werk:

  • Ga naar je balans, klik op langlopende schulden en maak een nieuwe subrekening aan
    (vink hierbij aan dat met deze rekening betaald kan worden)

  • Ga terug naar de uitgave en klik op ‘pas betaling aan’ in het rechterzijmenu en kies daar voor ‘nieuwe betaling’. Selecteer daar de langlopende schuld rekening die je zojuist hebt gemaakt en voeg de betaling toe.

    • Heb je een deel van de aanschaf zelf betaald vanuit prive? Voeg deze betaling dan op dezelfde manier toe aan de uitgave, maar selecteer dan de rekening ‘Eigen vermogen - Partner 1’. Wil je dit ook als lening opvoeren, dan maak je eerst een nieuwe rekening op je balans onder Lang- of Kortlopende schulden. Je selecteert dan deze rekening bij betaling.
    • Heb je een deel uit je zaak betaald, dan kun je deze betaling ook gewoon koppelen aan de uitgave. Het beste is om deze betaling eerst in Rompslomp te zetten via menu ‘betalingen’ en daarna deze betaling te koppelen aan de uitgave. Hier lees je meer over betalingen inboeken

Zo kan de betaling van de uitgave er dan uit komen te zien

Aanschaf van de auto inboeken

Je balans ziet er nu als volgt uit, de Vaste activa waarde is afhankelijk van de ingevoerde afschrijfwaarde, namelijk: Aanschaf - Afschrijving 1e jaar.

Aanschaf auto ingeboekt

Btw over de aanschaf van de auto:

De btw is meteen al geboekt als voorbelasting toen je de aanschaf van de auto inboekte als uitgave. Zodra het btw-kwartaal is afgelopen en je na je btw-aangifte geld terug krijgt, kun je de eventuele btw-ontvangst verwerken. Lees hier hoe je een btw-betaling inboekt in je boekhouding.

Btw privé vooruit betaald:
Heb je de btw bij de aankoop privé vooruitbetaald en wil je het btw-bedrag direct aflossen? Dan wil je het btw-bedrag over de aanschaf van de auto overmaken aan je privé rekening. Deze betaling voer je in Rompslomp in bij je scherm Betalingen. Je klikt bij de betaling op inboeken en kiest dan voor “Dit is een ander soort boeking”.

Btw over de aanschaf van de auto