Wat is het kasstelsel?
Een kasstelsel houdt in dat je je omzet en kosten pas boekt in je boekhouding op het moment dat je het geld daadwerkelijk ontvangt of betaalt. Op het moment dat jij een factuur verstuurt, dan betekent dit niet direct dat je het geld ook al ontvangen hebt. Volgens het kasstelsel boek je de ontvangst dan ook pas in zodra je de betaling binnen hebt. Dit geldt ook voor je uitgaven. Je boekt deze in op de dag dat jij de betaling de deur uit hebt gedaan.
Dit is dus anders dan bij het factuurstelsel, hierbij wordt namelijk de datum van de verkoopfactuur of uitgavefactuur als boekingsdatum gebruikt.
Kasstelsel en btw belasting
Bij het maken van facturen of uitgaven zul je de btw die daarover wordt berekend op moeten geven bij de btw-aangifte. In welk tijdvak (vaak een kwartaal) je deze btw dient aan te geven is afhankelijk van welk stelsel je gebruikt, het factuurstelsel of het kasstelsel. Wanneer je het kasstelsel gebruikt is de datum van betaling leidend voor het aangifte tijdvak.
Voorbeeld: Je maakt op 20 maart (kwartaal 1) een factuur aan, de betaling van deze factuur ontvang je op 19 april (kwartaal 2).
- Bij het factuurstelsel valt de btw dan in het eerste kwartaal omdat de factuurdatum leidend is.
- Bij het kasstelsel valt de btw in het tweede kwartaal, omdat hier de betaling leidend is.
Raadpleeg ook zeker even de site van de Belastingdienst over hoe je btw berekend met de verschillende stelsels.
Wanneer dien je het kasstelsel toe te passen?
Sommige beroepsgroepen moeten verplicht het kasstelsel hanteren. Het kasstelsel is verplicht voor de volgende ondernemers (2020):
- winkeliers (waaronder webwinkels)
- marktkooplieden
- schoenmakers (voor het repareren van schoenen)
- kappers
- glazenwassers
- wasserijen
- fietsenmakers
- schoonheidsverzorgingsbedrijven
- behangers
- stoffeerders
- horecabedrijven
- autorijscholen
- advocaten die hun praktijk alleen uitoefenen
- ondernemers die voor meer dan 90% van hun omzet goederen of diensten leveren vanuit een inrichting die bestemd is voor het leveren van goederen en diensten aan particulieren
Op de website van de Belastingdienst vind je alle actuele informatie over wanneer je het kasstelsel dient te gebruiken
Kasstelsel gebruiken in je boekhouding
Bij Rompslomp hanteren wij standaard het factuurstelsel.
Je kunt dit eenvoudig wijzigen bij de instellingen van je boekhouding in Rompslomp. Lees hier een uitleg over hoe je het kasstelsel kunt toepassen.
Het aanpassen naar het kasstelsel gaat gemakkelijk vóórdat je facturen of uitgaven hebt aangemaakt in Rompslomp. Heb je deze al aangemaakt? Neem dan contact op met de Rompslomp service desk.
Meer kennis over boekhouden?
- Bekijk ook al onze andere uitleg artikelen van boekhoudtermen.