Een btw-factuur maken

Stel je hebt diensten geleverd aan een klant en moet daar btw over afdragen. Je doet dit door een btw-factuur naar je klant te sturen. Met Rompslomp is het erg makkelijk om de af te dragen btw te berekenen. In dit artikel leggen we je uit hoe het maken van een btw-factuur werkt en presenteren we een voorbeeld van een btw-factuur.

1. Maak de factuur

Ga hiervoor in Rompslomp, naar het facturen overzicht door op de link in de linker-zijbalk "Facturen" te klikken. Er opent zich een welkomstscherm. Klik vervolgens op "Maak je eerste factuur". Er opent zich een formulier om een nieuwe btw-factuur te maken. Vul hier de klant in aan wie je de factuur wilt sturen.

Btw-factuur maken

2. Kies het btw-tarief (btw Hoog / btw laag) voor je factuur regels

Voer nu de regels op je factuur in. Dit doe je door het aantal in te vullen, de stuksprijs in te vullen en vervolgens het btw-tarief te kiezen. Je ziet dat direct de totale af te dragen btw uitgerekend wordt.

Btw hoog of laag uitrekenen

De te kiezen btw-typen zijn:

  • Btw hoog (21%)
  • Btw laag (9%)
  • Btw 0% (0.0%)
  • Btw vrijgesteld (0%)
  • Btw verlegd (0%)
  • Btw aangepast

Bekijk op de site van de Belastingdienst, welke typen btw van toepassing op jouw dienst/product zijn.

Wil je het standaard geselecteerde btw-tarief wijzigen? Of wil je een aangepast btw-tarief toevoegen? Lees dan hier hoe dat mogelijk is

3. Maak en publiceer de factuur

Maak de factuur nu aan en publiceer deze. Je ziet op de factuur dat de btw-bedragen uitgesplitst zijn per type (btw hoog / btw laag / etc).

Btw hoog of laag uitrekenen

4. Bekijk hoeveel btw je moet afdragen in het btw-overzicht.

Ga nu in de rechter-zijbalk naar btw-overzicht. Hier vind je een duidelijk overzicht voor je btw-aangifte. En zie je dat de posten "Leveringen/diensten belast met 21%" en "Leveringen diensten belast met 9%" zijn veranderd naar het te betalen btw-bedrag.

Btw-overzicht voor de btw-aangifte

Je hebt nu een btw-factuur gemaakt en gezien hoe deze wordt opgenomen in je btw-overzicht. Bekijk de andere handleidingen voor meer informatie over Rompslomp en de omzetbelasting.