Een kasboek is onderdeel van je boekhouding. Wanneer je onderneemt met contant geld dan dien je een kasboek bij te houden. In een kasboek staan alle contante transacties (cash) die in je onderneming gemaakt worden. Het kasboek bestaat uit zowel contante uitgaven, als inkomsten en zorgt voor een overzicht in de dagelijkse geldstromen van je kas.
Hoe houd je een kasboek bij?
Heb je een winkel en betalen je klanten vaak contant? Het aantal individuele kas transacties kunnen al gauw oplopen en onoverzichtelijk worden, je kunt dit het beste dagelijks bijhouden.
Je kunt een kasboek op diverse manieren bijhouden, in een papieren kasboek of een digitaal kasboek. Het kan gemakkelijk op papier maar we raden ten alle tijden aan dit toch digitaal te doen. Dit is een stuk veiliger en als je het gewend bent nog sneller ook.
Je dient zowel de uitgaven als de inkomsten te noteren die in contanten voldaan zijn. Schrijf op om wat voor uitgave en/of omzet het gaat en noteer ze in chronologische volgorde. Je dient daarnaast ook per item aan te geven wat het bedrag inclusief en exclusief btw is.
Kasboek voorbeeld
Zoals gezegd kun je op diverse manieren een kasboek bijhouden. Je kunt het helemaal in je boekhoudprogramma plaatsen, maar je kunt er ook voor kiezen een Excelbestand bij te houden. Dit zou er als volgt uit kunnen zien:
Kasboek in Rompslomp verwerken
Vaak wordt een kasboek nog apart bijgehouden naast het online boekhoudprogramma. Het kan namelijk wat meer werk zijn om elke kas transactie in je boekhouding te plaatsen en daarom kiezen ondernemers ervoor om bijvoorbeeld in Excel een specifiek kasboek bij te houden van de dag of week verkopen.
Vervolgens kun je de dag, of week omzet in je kas toevoegen aan je boekhoudprogramma. In Rompslomp kun je gemakkelijk je kas omzet inboeken door een kas betaling toe te voegen aan het betalingen overzicht. Dit ziet er dan als volgt uit:
Je dient deze betaling vervolgens nog wel in te boeken. Hoe? Maak een (verzamel)factuur van de dag en richt hem aan jezelf. Je kunt vervolgens de door jouw aangemaakte betaling koppelen aan deze (verzamel)factuur.
Wil je precies weten hoe je jouw kasbetalingen kunt inboeken in Rompslomp? Lees het hier.
Meer informatie
- Lees hier meer over betalingen verwerken in je boekhouding.
- Bekijk hier alle artikelen m.b.t betalingen en je boekhouding.
- Lees hier wat een bankboek is.