Hoe kan ik kosten boeken zonder factuur?

Kosten inboeken zonder factuur

Soms maak je zakelijke kosten waarvoor je geen factuur ontvangt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verzekeringskosten of bankkosten. In dit supportartikel leggen we uit hoe je deze kosten in Rompslomp inboekt.

Maak een uitgave aan voor kosten

Ook als je geen factuur hebt ontvangen mag je kosten aftrekken. Je boekt in Rompslomp altijd kosten in door er een uitgave van te maken. Een uitgave heeft het format van een factuur, maar ook zonder factuur kun je deze methode het beste gebruiken om je kosten in te boeken.

  1. Via betalingen
    Als je je bankmutaties importeert of gebruik maakt van de bankkoppeling, raden we aan om via betalingen ook deze kosten in te boeken. Je zoekt de betreffende betaling op en klikt op 'boek in' en kiest vervolgens 'Dit is een nieuwe uitgave'.

    Vervolgens opent een scherm waarop je de kosten kunt invullen. Voor kosten waar geen btw over wordt gerekend kies je het 0% btw tarief.

    Zodra je de uitgave opslaat, staat de betaling er direct aan gekoppeld. De betalingsgegevens staan er dan bij en dit is voldoende als betaalbewijs.

  2. Handmatig
    Als je geen gebruik maakt van betalingen, maak je de uitgave handmatig aan voeg je de betaling handmatig toe.

Tweedehands aankopen zonder factuur of bon (bijvoorbeeld via Marktplaats)

Ook voor deze aankopen maak je een uitgave aan. Wij adviseren bij dit soort aankopen om documenten te verzamelen als aankoopbewijs. Bijvoorbeeld een schermafbeelding van de advertentie. Deze kan je als bijlage bij de uitgave toevoegen. Als de transactie van de aankoop via de bank heeft plaatsgevonden, raden we aan om de aankoop via betalingen in te boeken. De betaling wordt dan automatisch aan de uitgave gekoppeld en dit dient als betaal en/of aankoopbewijs.

Let op! Als je geen factuur of bon hebt waar de btw op staat, kan je ook de btw van de aankoop niet terugvragen. Je boekt deze uitgaven altijd met 0% btw in Rompslomp.