Wat zijn debiteuren?

Geschreven: 

Debiteuren zijn jouw klanten waar je nog geld van moet ontvangen. Je vind je debiteuren aan de activa zijde van je balans. Op deze zijde staan al je bezittingen en zo ook het geld dat je nog gaat ontvangen. Bijvoorbeeld: je hebt een dienst geleverd en de factuur verzonden aan je klant. Wanneer de factuur nog niet betaald is, heeft de klant (de afnemer) een schuld openstaan bij jou. Deze klant noemen wij de debiteur in het verhaal.

Debiteuren administratie

Uiteraard is het belangrijk om als ondernemer goed om de hoogte te blijven van je debiteuren, je wilt immers wel (op tijd) betaald krijgen van je klanten. Houdt dus regelmatig in de gaten wat de betaalstatus is van de debiteuren. In online boekhoudprogramma Rompslomp kun je dit gemakkelijk doen door facturen te filteren op betaalstatus "nog niet betaald" en "verlopen". Met een druk op de knop stuur je een herinneringsfactuur naar de verlopen facturen, ofwel nalatige debiteuren. Dit wordt ook wel debiteurenbeheer genoemd.

Waar vind je je debiteuren op je balans in Rompslomp?

Als je nog openstaande facturen in je bezit hebt, dan vind je deze onder je debiteuren. Maar waar staan je debiteuren precies? Je vindt ze terug onder de vlottende activa op je balans:

Debiteuren op je balans

Debiteuren kun je ook vinden in Rompslomp als je naar je facturen gaat en dan filtert op "nog niet betaalde" facturen.

Debiteuren en openstaande facturen

Meer kennis over boekhouden?