Hoe maak ik een uitgaven met btw verlegd aan?

Geschreven:

Hoe werkt de btw-verleggingsregeling bij een uitgave precies in Rompslomp? Als je zaken doet met het buitenland, dan is het zeker belangrijk om hier meer over te weten. Maar er kan ook sprake zijn van binnenlands verlegde btw. Wij leggen je hieronder enkele verschillen uit en en hoe je dit verwerkt in Rompslomp.

Binnenlands verlegde btw

Binnen Nederland kan het voorkomen dat de btw naar jou verlegd is. Bij de verleggingsregeling is de btw verlegd van de leverancier naar de ondernemer.

Voorbeeld: In de bouw kan het zijn dat de onderaannemer de btw verlegd naar de hoofdaannemer.

Buitenlands verlegde btw

Als je diensten of producten uit het buitenland afneemt, kan er ook sprake zijn van verlegde btw. Meestal ontvang je dan een factuur waar geen btw op berekend is. In Nederland dien je deze wel te betalen. Dit is alleen van toepassing binnen de EU. Buiten de EU kan btw niet verlegd worden.

Let op: Als er sprake is van buitenlands verlegde btw dan dient het btw-nummer van klant en leverancier op de factuur vermeld te staan.

Kosten inboeken

Wanneer er sprake is van verlegde btw boek je dit als volgt in:

  1. Als je een factuur ontvangt zonder btw, kies je op de uitgaveregel bij 'Btw' voor 'verlegd of buitenland'.

    Btw verlegd

  2. Bij het contact selecteer je het juiste contact of je maakt een nieuw contact aan. Wanneer het om een buitenlandse uitgave gaat, wordt er gelijk rekening gehouden met het land. Noteer bij dit contact ook het btw-nummer.

  3. Hierna verschijnt op deze pagina het onderdeel 'Verlegde btw'. Je kiest hier voor het juiste btw-tarief, of je vult het bedrag handmatig in.

    Btw verlegd

  4. Nadat je het percentage hebt geselecteerd, wordt het btw-bedrag automatisch ingevuld.

    Btw verlegd

Btw overzicht

Bij binnenlands verlegde btw zie je het bedrag aan verlegde btw terug in je btw overzicht in rubriek 2 'Verleggingsregelingen binnenland'. Bij buitenlands verlegde btw zie je dit bedrag aan verlegde btw terug in rubriek 4 'Prestaties vanuit het buitenland'.