Oninbare factuur inboeken

Heb je een factuur de deur uitgedaan, maar blijkt de debiteur failliet of weigert deze te betalen? Als je om wat voor reden dan ook een oninbare factuur in je boekhouding hebt staan, kan deze oneindig open blijven staan. Dat is natuurlijk niet gewenst. In dit support artikel leggen we uit hoe je dit gemakkelijk in Rompslomp kunt verwerken.

Markeer je factuur als dubieus

Gaat jouw openstaande factuur niet meer betaald worden? Ga dan via jouw Facturen overzicht naar de desbetreffende factuur. Klik op "Pas betaling aan" en ga naar het tabje "Oninbaar". Hier kun je je factuur als dubieus markeren.

oninbare-factuur1

oninbare-factuur2

De factuur wordt nu niet in de winst opgenomen, maar de btw-aftrek blijft wel op de balans staan. Door middel van een brief naar de Belastingdienst kun je de btw dan alsnog terugvragen. Lees hier meer over deze teruggave van de Belastingdienst

Markeer je factuur als oninbaar

Heb je de brief naar de Belastingdienst verzonden, en is de btw-teruggave ontvangen? Markeer dan je factuur als oninbaar.

oninbare-factuur3

Wat als mijn factuur wel deels betaald is?

Nu kan het ook zo zijn dat de factuur deels betaald is, maar de debiteur vervolgens toch failliet is gegaan of de rest niet meer betaald. In dit geval is bovenstaande optie helaas niet mogelijk. Je kunt dan het beste een creditfactuur aanmaken. Lees hier hoe dit in zijn werk gaat.

Je dient de creditfactuur nu wel te bewerken voordat je deze definitief maakt. Op die manier bevat de creditfactuur enkel nog het openstaande bedrag. De btw die je al hebt betaald wordt dan weer in mindering gebracht op het btw-overzicht. Lees vervolgens hier hoe je de teruggave kunt indienen bij de Belastingdienst