Facturen sturen naar het buitenland

Zitten jouw klanten ook in het buitenland? Dan is het handig om te weten hoe je een buitenlandse factuur in Rompslomp kan opstellen.

Contactgegevens

Allereerst dien je natuurlijk alle gegevens van jouw klant bij je Contacten in te geven.
Tip: als de btw op de factuur wordt verlegd, dan is een btw-nummer verplicht om in te vullen. Doe dit gelijk bij je Contacten, zodat dit veld automatisch wordt ingevuld. Om te controleren of een btw-nummer correct is, kan je de geldigheid checken op de volgende website: https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=nl.

Valuta

Bij het aanmaken van een nieuwe factuur kan je kiezen in welke valuta de bedragen op jouw factuur komen te staan. Klik onder de factuurregel op de knop met het €-teken.
Daarbij kan je aangeven wat de wisselkoers is en het bedrag omrekenen zodat het correct op jouw factuur komt te staan.

factuur-buitenland1

Btw buitenland of Verlegde btw

We hadden het eerder al over de btw op de factuur. Let er bij de factuurregel op dat je het juiste btw-tarief kiest, of kies voor ‘verlegd’.
Omdat er een buitenlands contactpersoon geselecteerd is, krijg je automatisch tijdens het opmaken van de factuur een extra venster met ‘Btw buitenland’ of ‘Verlegde btw’ te zien.

Mocht de btw in Nederland afgedragen worden, vink dan bij Btw buitenland ‘De berekende btw als Nederlandse btw beschouwen’ aan.

factuur-buitenland2

Lay-out

Nu wil je natuurlijk de factuur in een andere taal kunnen opstellen. Als je dit sporadisch wilt toepassen, dan kan je dit per factuur doen. Mocht je regelmatig facturen versturen naar het buitenland, dan raden wij je aan om een lay-out-template in te stellen. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’ > ‘Lay-out’.

Nu gaan we de factuurlay-out aanpassen:
1. Klik in het rechtermenu op het tabblad ‘Aangepaste teksten’.
2. Ga naar ‘Overige woorden’.
3. Pas alle woorden aan naar de betreffende taal.

Heb je bij je factuurregel gekozen voor ‘Btw verlegd’? Dan is het niet handig als je een totaalbedrag ziet staan met incl. en excl. btw erbij. Kies in het rechtermenu voor ‘Btw’ en vink ‘Btw laten zien op de factuur’ uit. Onder het totaalbedrag wordt benoemd naar welk btw-nummer de btw wordt verlegd.

Et voilà, jouw buitenlandse factuur is nu klaar om verzonden te worden!

Wil je meer lezen over de nieuwe btw regels binnen de EU? Lees dan dit artikel.

Of vind in jouw btw-overzicht de prestaties naar het buitenland.