Boekhouden in Rompslomp met een bv

Geschreven: 

Rompslomp is in eerste instantie gemaakt voor zzp'ers en eenmanszaken. Maar als je een bv hebt kun je natuurlijk ook in Rompslomp je boekhouding bijhouden. De regels bij een bv kunnen verschillen van een eenmanszaak en Rompslomp werkt soms net iets anders dan traditioneel boekhouden. We leggen in dit artikel uit waar je rekening mee moet houden wanneer je een bv hebt en je boekhouding in Rompslomp doet.

De twee belangrijkste aandachtspunten leggen we hieronder verder uit:

  • Rompslomp hanteert een model waarbij de balans constant bij elke boeking in balans is -> Boek het resultaat van je bv op een aparte resultaat rekening op de balans.
  • Rompslomp boekt automatisch het deel dat niet aftrekbaar is bij een uitgave als privé onttrekking over het eigen vermogen. -> Gebruik dan ook NIET de aftrekbaarheidsfunctie in Rompslomp
  • Privé onttrekkingen worden automatisch op de eigen vermogen rekening geboekt. -> Maak geen gebruik van de privé onttrekkingen boeking in Rompslomp

Je balans in Rompslomp is altijd in evenwicht

Rompslomp werkt anders dan traditionele boekhoudprogramma's. Bij traditioneel boekhouden is de balans pas weer in balans als het resultaat verwerkt is. Rompslomp hanteert een model waarbij de balans constant bij elke boeking in balans is. Het resultaat wordt in feite direct verwerkt en de balans die je in Rompslomp ziet is dus de balans ná resultaatbestemming. Dit resulteert erin dat zaken net iets anders werken dan bij traditioneel boekhouden.

Als je dus bijvoorbeeld iets op een kostenrekening boekt, zal Rompslomp direct een mutatie op de Eigen Vermogen rekening doen om dit resultaat te verwerken.

Bij de export naar de auditfile, zorgen we er wel voor dat de mutaties op de traditionele manier worden gedaan en dat resultaatverwerking nog niet heeft plaatsgevonden.

Maak gebruik van aparte resultaat rekeningen op de balans

Als je het resultaat niet direct op de standaard eigen vermogen rekening wilt plaatsen dan kun je het laten boeken op aparte eigen vermogen rekening genaamd "Resultaat lopend boekjaar". Je doet dit als volgt:

  1. Klik op de standaard "Partner 1" eigen vermogen rekening, bewerk deze rekening en hernoem deze naar "Resultaat lopend boekjaar". LET OP: Heb je al boekingen op deze rekening staan en staan er onder eigen vermogen ook nog andere rekeningen? maak dan een nieuwe subrekening onder Eigen vermogen, genaamd "Resultaat lopend boekjaar". Vanaf het moment dat je dit hebt ingesteld zal omzet en kosten op die rekening geboekt worden en kan het bij de jaarrekening gemakkelijk verwerkt en gecorrigeerd worden.
Rekening resultaat lopend boekjaar

Maak ook een nieuwe rekening aan "Overige Reserves". Zet het vinkje "Verdeel eigen vermogen automatisch over deze en andere subrekeningen van Eigen Vermogen" UIT.

Gebruik NIET de aftrekbaarheid functionaliteit bij uitgaven

In Rompslomp hebben we het mogelijk gemaakt om bij een uitgave een bepaald aftrekbaarheidspercentage mee te geven voor niet of gedeeltelijk niet aftrekbare kosten, denk hier bijvoorbeeld aan de beperkte aftrekbaarheid bij representatiekosten. In Rompslomp wordt automatisch het deel dat niet aftrekbaar is als privé onttrekking over het eigen vermogen ingeboekt.

Bij een bv moet je er voor kiezen deze aftrekbaarheid functionaliteit NIET te gebruiken. In het geval van een bv verreken je dit soort beperkte aftrekbaarheid aan het einde van je boekjaar bij de jaarafsluiting. Het is wel aan te raden om alle kosten die deels of niet aftrekbaar zijn op een aparte kostenrekening te boeken zodat je deze gemakkelijk kunt terug halen.

Aftrekbaarheids functionaliteit

Heb je per ongeluk wel de aftrekbaarheidsfunctie gebruikt bij uitgaven dan kun je deze alsnog terugvinden. Op de winst-en-verliesrekening kun je bij "Toelichting" de categorie "privé stortingen & niet aftrekbare kosten" terugvinden.

Niet aftrekbare kosten terugvinden op winst en verlies rekening

Boek GEEN privé onttrekkingen bij een bv

Wanneer je bij een eenmanszaak geld uit je zaak haalt (privé onttrekking) dan wordt deze afgeboekt van je eigen vermogen. Bij een bv werkt het net iets anders. Maak een extra rekening aan onder Vlottende activa en noem deze Rekening Courant DGA. Via deze rekening kun je privé onttrekkingen en stortingen bijhouden van de DGA. Als je geld uit de bv opneemt boek je de betaling in via een boeking waarbij het saldo van de bank afneemt en de Rekening Courant DGA toeneemt. En andersom als je geld vanuit prive stort in je bv.

Boeking op rekening courant