Hoe boek je op kruisposten in Rompslomp?

Geschreven: 

Kruisposten

Kruisposten worden in de boekhouding gebruikt wanneer je geld overmaakt van de ene naar de andere rekening. Tijdens de transactie boek je het geld op een tussenrekening - in dit geval een kruispost - zodat het geld zichtbaar blijft gedurende de transactie. De boekingen op een kruispost 'kruisen' elkaar letterlijk en worden tegen elkaar weggestreept. De kruispost dient daarom ook altijd weer op 0 uit te komen.

Hoe gebruik je kruisposten in Rompslomp?

In Rompslomp maak je een tussenrekening aan op je balans die je kunt gebruiken als kruispost. Je gaat als volgt te werk:

  • Ga naar Boekhouding > Balans en klik op de post 'Liquide middelen'.
  • Kies rechtsboven voor 'Nieuwe subrekening'.
  • Geef deze subrekening een duidelijke naam, bijvoorbeeld: Kruisposten.
  • Vink aan dat met deze rekening betaald kan worden indien van toepassing zoals bij het inboeken van iDEAL- of creditcard betalingen

Op je balans onder liquide middelen heb je nu een tussenrekening gemaakt voor de kruisposten.

Een boeking doen op de tussenrekening kruisposten

In dit voorbeeld stellen we dat je 100 euro wilt overmaken van kas naar jouw bankrekening. Als je een contante storting doet, kan het even duren voordat je het geld op je rekening hebt staan. Je gaat als volgt te werk:

  • Ga naar boekhouding > Balans en klik op de post 'Liquide middelen - Kas'.
  • Kies rechts voor 'Boeking van kas'.
  • Je boekt 100 euro van je 'kas' AF en bij kruisposten 'BIJ'.
kruispost boeking
  • Sla de boeking op. Op de balans zal je zien dat het bedrag van de kas is afgeboekt, en bij kruisposten is bijgeboekt.

Als het gestorte bedrag op je bankrekening staat, boek je deze vervolgens in:

Deze betaling van de storting dien je uiteraard eerst in Rompslomp toe te voegen aan je scherm betalingen. Dit kan handmatig maar het is aan te raden dit via bankmutaties te importeren te doen of gebruik te maken van de automatische bankkoppeling. Verwerk de storting aan je bankrekening door te kiezen voor: Inboeken > Dit is een andere boeking.

Het bedrag komt bij 'liquide middelen - bank' BIJ. Voeg daar als tegenrekening de 'liquide middelen - kruisposten' in en boek het bedrag daar AF.

kruispost betaling

De betaling wordt nu bij je bankrekening bijgeboekt en van je kruisposten rekening af.

Extra kosten inboeken van rekening kruisposten

Zoals je in het voorbeeld ziet, hebben we 100 euro gestort, maar 98 euro daadwerkelijk gestort gekregen. Bij het storten van contant geld kan het voorkomen dat je hier kosten over moet betalen. Deze boek je dan als volgt in:

  • Maak een uitgave aan voor deze kosten (in dit geval twee euro, btw hoeft niet, omdat het om bankkosten gaat in dit geval).
  • Je voegt vanuit de uitgave handmatig een nieuwe betaling toe met als rekening: Kruisposten. Nu is de rekening 'Kruisposten' weer leeg. Let op: De uitgave moet op een kostenrekening geboekt worden.

Let op! Als je boekingen doet tussen twee rekeningen op de balans, kan het zijn dat je een melding krijgt dat er boekingen zijn met niet volledige gekoppelde betalingen. Lees hier meer over deze melding