Proforma factuur maken

Geschreven: 

Wat is een proforma factuur

Een proforma factuur is een onofficiële factuur. Een proforma factuur kan je zien als een voorlopige factuur. Het is voornamelijk bedoeld om te sturen aan een klant of bedrijf om alvast te laten zien wat de echte factuur zou kunnen worden. Omdat een proforma factuur niet rechtsgeldig is, hoeft deze ook niet aan de wettelijke eisen van de Belastingdienst te voldoen.

Op een proforma factuur moet duidelijk vermeld staan dat het om een proforma gaat. Een proforma factuur hoef je niet in je boekhouding te verwerken. Als deze wordt betaald, boek je de definitieve factuur.

Proforma factuur maken in rompslomp

Allereerst maak je een concept factuur zoals je gewend bent.

Zodra de concept factuur opgesteld en bewaart is kun je een proforma factuur aanmaken. Dit is een kopie van je concept factuur maar dan met de duidelijke benaming "Proforma factuur". Om een proforma factuur te maken klik je in het rechterzijmenu op "Genereer proforma factuur".

Proforma factuur maken

Zodra je op "Genereer proforma factuur" hebt geklikt, verschijnt de Proforma factuur in beeld:

Proforma factuur maken

LET OP: Pas zodra je de factuur ook defintief maakt dan wordt deze in je boekhouding geboekt.

Proforma factuur versturen of downloaden

Als je de Proforma factuur opent kun je in het rechterzijmenu kiezen wat je met de Proforma factuur wilt doen. Je kunt de factuur bijvoorbeeld als PDF opslaan of direct aan de ontvanger versturen.

Proforma factuur versturen

Proforma factuur terugvinden

De Proforma factuur wordt in Rompslomp niet onder het tabje "Facturen" bewaard tussen de andere facturen maar onder de concept factuur. Als je de Proforma factuur wilt terug vinden ga je naar de betreffende conceptfactuur in het tabje "Facturen". Vervolgens klik je in het rechterzijmenu op "Bekijk Proforma factuur". Zo kan je de gegenereerde Proforma factuur opnieuw oproepen en ervoor kiezen om deze als PDF op te slaan of direct te versturen.

Proforma factuur versturen