Factuurstelsel of kasstelsel instellen in Rompslomp

Factuurstelsel of Kasstelsel, welke geldt voor mij en hoe stel ik dit in?

Rompslomp werkt standaard factuurstelsel. De Belastingdienst zegt hierover: "Levert u goederen en diensten aan ondernemers, of aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn, zoals het geval kan zijn bij verenigingen of stichtingen? Dan bent u verplicht een factuur te versturen. U past het factuurstelsel toe bij het berekenen van de btw die u ons moet betalen." Lees meer op de website van de Belastingdienst over het factuurstelsel

Het factuurstelsel geldt voor de meeste ondernemers. Het kan echter voorkomen dat jij wél met een kasstelsel werkt. In dat geval worden de facturen pas geboekt zodra ze betaald zijn. Voor sommige ondernemers is het kasstelsel zelfs verplicht. Op de site van de Belastingdienst kan je zien voor wie het kasstelsel geldt.

In Rompslomp is het mogelijk om op ieder moment in het boekjaar over te stappen van factuurstelsel naar kasstelsel. Let op! Zodra je het kasstelsel in Rompslomp toepast, geldt dit ook voor de voorgaande boekjaren.

Kasstelsel instellen in Rompslomp

Om in te stellen dat je het kasstelsel gebruikt, ga je als volgt te werk:

 1. Eerst ga je via 'Instellingen' naar het tabje 'Boekhouding'. Vervolgens zie je onderstaand scherm.

  Kasstelsel instellen
  Hier wordt aangegeven welk stelsel er wordt gehanteerd voor zowel facturen als uitgaven. In dit geval wordt voor beiden het factuurstelsel gehanteerd.
 2. Klik op 'Wijzigen' om dit aan te passen.

  Stelsel wijzigen

  In dit scherm kan je doorklikken naar de site van de Belastingdienst om te zien of je inderdaad het kasstelsel dient te gebruiken. Ook geven we hier nogmaals aan dat het instellen van het kasstelsel ook invloed heeft op voorgaande boekjaren en dat facturen met het kasstelsel in de boekhouding worden verwerkt zodra deze zijn betaald.

 3. Kies of je het kasstelsel wilt instellen voor zowel facturen als uitgaven. Klik vervolgens op 'Opslaan'.

  Nu is jouw Rompslomp account omgezet naar het kasstelsel.