Voordat je op zoek gaat naar een boekhouder, is het belangrijk om eerst je eigen behoeften duidelijk in kaart te brengen. Wat heb je precies nodig? Wil je alleen iemand die je jaarlijkse belastingaangifte doet, of zoek je iemand die je volledige administratie uit handen neemt? Maak een lijstje van taken die je wilt uitbesteden. Het kan helpen om eerst even goed door je administratie te gaan en te noteren wat je lastig vindt of waar je het meeste tijd aan kwijt bent. Bepaal voor jezelf of je de gehele boekhouding wilt uitbesteden of kies je ervoor om een gedeelte zelf te blijven doen? Zo kun je tijdens je zoektocht gericht vragen stellen en de juiste match vinden.
Niet elke boekhouder is hetzelfde en dat is maar goed ook, want zo is er een boekhouder te vinden voor elk soort ondernemer. Het is daarom wel belangrijk om goed te kijken naar de kwalificaties en ervaring van de boekhouder die je op het oog hebt. Zijn ze aangesloten bij een beroepsorganisatie? Dat geeft vaak een extra zekerheid dat je met een professional te maken hebt.
Vraag ook naar hun ervaring met zzp'ers. Iemand die de fijne kneepjes van het zzp-bestaan begrijpt, kan je veel beter adviseren dan iemand die vooral met grote bedrijven werkt.
Let er ook op dat goedkoop niet altijd de beste keuze is; een iets duurdere maar ervaren boekhouder kan je uiteindelijk veel meer waarde opleveren en problemen voorkomen.
Een boekhouder kan veel meer doen dan alleen je belastingaangifte regelen. Denk aan het verzorgen van de loonadministratie, het indienen van de btw-aangifte of het geven van financieel advies. Niet elke boekhouder biedt hetzelfde pakket aan, dus het is goed om te vragen wat precies tot hun diensten behoort. Misschien heb je nu nog geen personeelsadministratie nodig, maar wie weet in de toekomst wel. Het is fijn om te weten of je huidige boekhouder daarin mee kan groeien.
Boekhouders hanteren verschillende kostenstructuren: de een werkt met een uurtarief, de ander biedt een vast maandbedrag aan. Het is belangrijk om hier duidelijkheid over te krijgen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vraag altijd of er nog extra kosten bijkomen, bijvoorbeeld voor advies buiten de reguliere werkzaamheden. Zo weet je precies waar je aan toe bent en voorkom je onverwachte rekeningen.
Lees ook: Hoeveel kost een boekhouder voor zzp’ers?
Je boekhouder moet goed bereikbaar zijn, vooral op momenten dat er snel iets geregeld moet worden, zoals bij deadlines voor de belastingaangifte. Goede communicatie is essentieel. Test dit bijvoorbeeld tijdens een kennismakingsgesprek. Hoe snel reageren ze op e-mails? Heb je het gevoel dat ze tijd voor je nemen? Een boekhouder die jou begrijpt en snel reageert, kan je veel stress besparen.
We leven in een digitale tijd, en ook boekhouden gaat steeds meer online. Het is een groot voordeel als jouw boekhouder moderne boekhoudsoftware gebruikt. Dit maakt het uitwisselen van gegevens makkelijker en je hebt zelf altijd een goed overzicht van je cijfers. Werken met een online boekhoudprogramma is bijna onmisbaar, omdat je dan als zzp'er ook zelf een groot gedeelte kan doen. Dit kan je een hoop geld besparen.
Een goede taakverdeling met je boekhouder is dan ook erg belangrijk. Vraag je boekhouder welke software zij gebruiken en hoe ze samenwerken met hun klanten. Een boekhouder die goed gebruikmaakt van technologie, kan vaak efficiënter werken en dat scheelt jou uiteindelijk ook kosten.
Lees ook het blog: Kan ik samenwerken met een boekhouder in Rompslomp
Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar referenties kunnen je echt een hoop inzicht geven. Vraag je boekhouder gerust naar ervaringen van andere klanten. Hoe snel reageren ze op vragen? Zijn ze proactief? Het zijn allemaal dingen die je kunt vragen aan de referenties om een goed beeld te krijgen van de werkwijze van de boekhouder.
Daarnaast kan het handig zijn om via je netwerk een boekhouder te zoeken, zodat je meteen referenties hebt van mensen die je kent en weet dat het een goede boekhouder is. Als anderen enthousiast zijn, geeft dat vaak al een goed gevoel over de samenwerking. Vraag dan ook gelijk wat de tarieven zijn, waar ze goed in zijn en of er minpunten zijn in de samenwerking. Van je netwerk krijg je meestal een onbevooroordeeld advies.
Het vinden van een goede boekhouder kost misschien even wat moeite, maar dan weet je wel zeker dat je een samenwerking aangaat die voldoet aan jouw wensen. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Neem de tijd om te begrijpen wat je nodig hebt, kijk goed naar de kwalificaties en vraag om referenties. Een goede boekhouder helpt je niet alleen met je administratie, maar zorgt er ook voor dat jij meer tijd hebt om te doen waar je goed in bent: ondernemen. Maak dus geen overhaaste beslissing, maar kies een boekhouder die echt bij jou past. Uiteindelijk levert dat je rust en overzicht op.
Lees ook het blog: Problemen met je boekhouder? Stap probleemloos over met deze tips!