23 september 2024

Hoeveel kost een boekhouder voor zzp’ers?

Als zzp’er wil je natuurlijk dat je boekhouding goed geregeld is, maar zonder dat het je te veel kost. Wat betaal je nou eigenlijk voor een boekhouder en hoe kun je besparen? Laten we eens duiken in de cijfers en opties.

De kosten voor een boekhouder verschillen nogal. Gemiddeld betaal je zo’n €90 per maand voor een abonnement. Dit kan echter variëren afhankelijk van de diensten die je afneemt en de regio waar je woont. Als je liever per uur betaalt, houd dan rekening met een gemiddeld uurtarief van €65 tot €100. Voor een ervaren boekhouder betaal je meer dan voor een starter. Maar, zoals je waarschijnlijk al vermoedt, hangt de uiteindelijke prijs af van een aantal factoren.

Waarom verschillen de prijzen?

Er zijn meerdere redenen waarom de ene boekhouder duurder is dan de andere. Ten eerste, ervaring. Een starter vraagt minder dan een doorgewinterde professional. Ook het aantal taken speelt een rol: hoe meer je uitbesteedt, hoe hoger de rekening. Heb je veel transacties? Dat betekent meer werk voor je boekhouder en dus hogere kosten. Bovendien zijn abonnementen vaak goedkoper dan losse uurtarieven, vooral als je regelmatig hulp nodig hebt.
De locatie telt ook mee. In grote steden zoals Amsterdam of Rotterdam liggen de tarieven vaak hoger dan in kleinere steden of dorpen. Dus, als je in de Randstad woont, kan het lonen om verder te kijken.

Indicatie van gemiddelde tarieven boekhouders

Kosten-boekhouder
Let op: Deze bedragen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de complexiteit van de boekhouding, het aantal transacties, en de specifieke diensten die worden afgenomen. Het is altijd aan te raden om offertes op te vragen bij meerdere boekhouders om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden voor jouw specifieke situatie als zzp'er.

Kostenbesparende tips

Gelukkig zijn er manieren om op je boekhoudkosten te besparen:

  • Kies voor een abonnement in plaats van een uurtarief als je regelmatig boekhoudkundige ondersteuning nodig hebt. Een abonnement biedt vaak een vast aantal diensten per maand, zoals het opstellen van kwartaalcijfers en belastingaangiften. Dit zorgt voor spreiding van de werkzaamheden en continuïteit in je administratie. Je weet precies waar je aan toe bent, zonder onverwachte kosten. 
  • Doe eenvoudige administratieve taken zelf in een goed (online) boekhoudprogramma en laat alleen complexe zaken over aan de boekhouder. Met een goed boekhoudprogramma voer je zelf gemakkelijk een deel van de boekhouding zelf uit. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van inkomsten en uitgaven en het doen van de btw-aangifte. Dit bespaart je tijd en geld, omdat je de boekhouder alleen inschakelt voor de lastigere klussen

  • Vergelijk offertes van verschillende boekhouders om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Let hierbij op zaken als ervaring, aangeboden diensten en klantbeoordelingen. Een goedkopere boekhouder is niet altijd beter; kijk vooral naar wat je krijgt voor je geld. Een goede boekhouder kan je op lange termijn geld besparen door efficiënt te werken en fiscale voordelen te benutten.

Conclusie: kwaliteit boven prijs

Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor je boekhouder, maar goedkoop is niet altijd beter. Een ervaren boekhouder kan je op lange termijn juist geld besparen door efficiënt te werken en fiscale voordelen te benutten. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit en ervaring van de boekhouder. Zo weet je zeker dat jouw boekhouding in goede handen is, en jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is: ondernemen!

Heb ik een boekhouder nodig?

Twijfel je of je een boekhouder nodig hebt? In dit blog bespreken we de voor- en nadelen van het werken met een boekhouder.

Wil je eerst kijken of je het zelf kunt? 

Probeer Rompslomp 30 dagen gratis uit en ontdek hoe makkelijk het is om je boekhouding zelf te doen of hoe je efficiënt samen kunt werken met je boekhouder. 

Eerst meer weten over het Rompslomp proefabonnement? Je leest hier hoe het werkt.

 

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.