Het Rompslomp Blog

5x waarom jij als starter juist boekhoudsoftware moet gebruiken

Geschreven door de Rompslomp redactie | Oct 14, 2024 3:52:25 PM

Een online boekhoudpakket kan je dan flink ontzorgen. Zodat je je volledig kunt focussen op het waarmaken van je droom en de investering snel kunt terugverdienen. En jouw tijd is óók geld waard. Als je urenlang bezig bent met je administratie in Excel, dan moet je die uren ook rekenen tegen je eigen uurtarief. Uiteindelijk kan een boekhoudprogramma dan juist goedkoper uitpakken! Zeker als je de vrijgekomen tijd kunt besteden aan het uitvoeren van opdrachten of het binnenhalen van nieuwe klanten.

In dit artikel zetten we 5 voordelen van een boekhoudpakket voor startende ondernemers op een rij. Zo zie je eenvoudig wat het online bijhouden van je administratie je allemaal oplevert. 

1. Je bespaart veel tijd en kunt je volledig op je bedrijf storten
Het lijkt misschien een prima oplossing om de boekhouding van je bedrijf eerst een tijdje in Excel bij te houden. Je verdient namelijk nog niet zoveel en dit is dan een goedkope oplossing. Maar deze goedkope oplossing kost ook veel tijd. 

Je bent elk weekend bezig met het invoeren van je betalingen en het overnemen van de gegevens van je bonnetjes. Ook moet je veel zelf uitzoeken. Hoe weet je zeker dat je aan alle wet- en regelgeving voldoet? En weet jij wat er wettelijk op een factuur moet staan? Dit alles kost veel tijd. Tijd die je liever besteedt aan je nieuw opgerichte bedrijf.

Je noteert alles in je boekhoudpakket en hoeft niet meer op verschillende plekken te zoeken naar gegevens. Zo beantwoord je vragen van klanten snel en houd je meer tijd over voor de belangrijke zaken binnen je onderneming. Dat is, zeker wanneer je naast je baan in loondienst begint, heel fijn.

Natuurlijk moet je een online boekhoudpakket eerst leren kennen. Kies daarom voor eenvoudige boekhoudsoftware die makkelijk te gebruiken is. Zo kun je snel optimaal van alle functies gebruikmaken.

2. Je voorkomt fouten (en hoeft veel minder uit te zoeken)
Als startende ondernemer heb je waarschijnlijk (nog) niet veel ervaring met boekhouden. Het kan dan een hele klus zijn om bijvoorbeeld je btw-aangifte te doen. Een kleine fout kan grote gevolgen hebben, zoals boetes of onnodige extra kosten. Boekhoudsoftware helpt je deze fouten te voorkomen door je btw-aangifte te automatiseren en te controleren, zodat je zeker weet dat alles klopt.
    
Met online boekhoudsoftware kun je veel administratieve processen automatiseren. Je hoeft dan niet meer alles handmatig in te voeren. Dit vermindert het risico op fouten flink. Zeker als je vaak te maken hebt met herhalende taken. De software doet het rekenwerk voor je en voorkomt dat je jezelf verstrikt in lastige berekeningen of administratieve rompslomp. Zo kun jij je focussen op de groei van je onderneming, zonder bang te zijn dat je administratie een rommeltje wordt.

3. Je hebt direct overzicht en inzicht in je financiën
Een van de grootste voordelen van een online boekhoudpakket is dat het je direct inzicht geeft in je financiën. Je ziet meteen welke facturen nog openstaan, hoeveel btw je moet afdragen en hoe je bedrijf er financieel voor staat. Dit zorgt ervoor dat je snel kunt ingrijpen als er iets niet klopt en voorkomt problemen zoals vergeten betalingen. Zonder dit overzicht kunnen kleine administratieve foutjes zich opstapelen en uiteindelijk leiden tot grote problemen, zoals betalingsachterstanden of onjuiste belastingaangiftes.

Wanneer je kiest voor een traditioneel boekhoudpakket, kan het soms wat overweldigend zijn. Vooral als je nog niet bekend bent met boekhoudtermen en grafieken. Kies daarom voor een simpel boekhoudpakket. Gelukkig kun je de meeste pakketten gratis uitproberen. Zo ontdek je zelf eenvoudig wat bij je past. 

4. Je doet makkelijker (en sneller!) je btw-aangifte
Door je administratie bij te houden met een boekhoudpakket wordt je btw-aangifte een stuk eenvoudiger. Het opstellen van een btw-overzicht kan normaal gesproken een tijdrovende en stressvolle klus zijn. Bovendien maak je gemakkelijk fouten die leiden tot boetes of naheffingen. Met boekhoudsoftware heb je snel een overzicht voor je kwartaal- of jaaraangifte, waardoor je deze problemen voorkomt. Zo weet je zeker dat alles klopt en hoef je niet bang te zijn voor vervelende verrassingen achteraf.

Hoewel het allemaal eenvoudiger wordt, wil je nog steeds zelf de controle houden over wat je indient. Daarom is het belangrijk om de gegenereerde gegevens goed te controleren, zodat je zeker weet dat alles klopt en je geen fouten over het hoofd ziet. Als zelfstandig ondernemer blijf je altijd zelf eindverantwoordelijk.

5. Je kunt eenvoudig om hulp vragen
Als startende zzp'er kom je voor allerlei vragen te staan waar je nog geen ervaring mee hebt. Maak het jezelf makkelijker door te kiezen voor online boekhoudsoftware met goede klantenondersteuning. 

Loop je vast? Dan is er een team dat begrijpt waar jij als startende ondernemer tegenaan loopt. Je voorkomt zo dat je kostbare tijd verspilt met het zoeken naar antwoorden of oplossingen. Vooral in het begin, als je nog geen routine hebt in je administratie, kan deze hulp heel fijn zijn om frustratie en stress te voorkomen.

Kijk bij het uitzoeken van een boekhoudpakket ook of er online informatie beschikbaar is. Vaak is klantondersteuning namelijk niet 24/7 beschikbaar. Met de beschikbare kennisbanken en handleidingen heb je zo de nodige informatie om zelf problemen op te lossen. 

Start direct goed en probeer het een maand gratis
Bij Rompslomp begrijpen we dat je liever met je bedrijf bezig bent dan met je boekhouding. Onze boekhoudsoftware is daarom simpel en intuïtief. Wil je het zelf eens zien? Probeer dan het gratis en vrijblijvend proefabonnement van 30 dagen. Tijdens de proefperiode kun je gebruikmaken van het Professional pakket. Zo kun je op je gemak alle functionaliteit uitproberen en zelf ontdekken of het pakket bij je past. Je ziet hoe makkelijk het maken van een factuur is en het bijhouden van je administratie. 

Je zit he-le-maal nergens aan vast. Om over te stappen naar een betaald abonnement moet je zelf altijd actie ondernemen. Wanneer je je aanmeldt voor je proefabonnement vragen we alleen naar je naam en e-mailadres. Verder maak je een (sterk!) wachtwoord voor je account aan. We vragen niet naar betalingsgegevens. 

Ben jij klaar om de rompslomp van je administratie achter je te laten?