Wanneer je investeringen doet voor je bedrijf, mag je een deel van de kosten aftrekken van je winst, waardoor je geld bespaart en meer ruimte krijgt om aan je bedrijf te bouwen. Dit wordt de investeringsaftrek genoemd. Je mag de investeringsaftrek niet zomaar voor elke investering gebruiken. Hier zijn specifieke regels voor opgesteld door de Belastingdienst. Hoe dat zit, lees je hieronder.
Als ondernemer in Nederland kun je gebruik maken van drie soorten investeringsaftrek:
Wanneer je investeert in algemene bedrijfsmiddelen, kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Onder algemene bedrijfsmiddelen vallen zowel materiële als immateriële zaken, en het maakt daarbij niet uit of het nieuw of tweedehands is. Hieronder zie je daar een paar voorbeelden van:
Materiële zaken
Hoeveel belastingvoordeel je met de KIA behaalt, hangt af van hoeveel geld je per jaar investeert. De tabel hieronder maakt dat duidelijk:
Hoogte van de investering | Aftrekbaar in 2025 |
< 2.900 euro | 0% |
2.901 euro - 70.602 euro | 28% van het investeringsbedrag |
70.603 euro - 130.744 euro | 19.769 euro |
130.745 euro - 392.230 euro | 19.769 euro minus 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de 130.744 euro |
> 392.230 euro | 0% |
Let op: de cijfers in de tabel zijn echt een harde grens. 2.901 euro is dus echt het minimum dat je moet uitgeven om aanspraak te maken op de KIA.
Om aanspraak te maken op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
Let wel goed op: als je de KIA toepast op bedrijfsmiddelen die je binnen vijf jaar weer verkoopt, bijvoorbeeld omdat je stopt met ondernemen, moet je een deel van de aftrek terugbetalen. Dit wordt de desinvesteringsbijtelling genoemd. Houd dit dus goed in je achterhoofd als je een investeringsplan opstelt.
Zorg ook dat de factuur, het bonnetje of de koopovereenkomst goed bewaart. Tijdens een controle van de Belastingdienst moet je dit namelijk aantonen. De beste manier om dit te bewaren, is door het op te slaan in je boekhoudpakket. Verderop in dit blogartikel lees je daar meer over.
Let daarnaast ook goed op de datum van aankoop. De KIA en desinvesteringsbijtelling hangen af van de aankoopdatum, niet van wanneer je het bedrijfsmiddel geleverd krijgt. Als je iets in december koopt, maar pas in januari geleverd krijgt, telt het dus voor het oude jaar.
Om gebruik te maken van KIA, pas je de investeringsaftrek toe op je aangifte inkomstenbelasting (IB). Wil je zeker weten dat je geen fouten maakt? Schakel dan de hulp in van je boekhouder of van een accountant. Daarmee voorkom je problemen met de Belastingdienst.
Wil je je bedrijf verduurzamen en energie-efficiënter worden? Maak dan gebruik van de energie-investeringsaftrek (EIA), waarmee je 40% van je duurzame investeringen mag aftrekken van je winst. Daar gelden de volgende regels voor:
Het is niet mogelijk om voor een bedrijfsmiddel zowel energie-investeringsaftrek als milieu-investeringsaftrek te krijgen. Wel mag je de energie-investeringsaftrek (EIA) combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
MIA en VAMIL zijn aftrekposten voor investeringen in innovatieve of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de MIA kun je tot 45% van je investering aftrekken van je winst. Dit komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek, dus je haalt hier veel voordeel mee.
Met VAMIL kun je tot 75% van je investeringskosten sneller aftrekken. Dat betekent dat je geld overhoudt dat je meteen kunt gebruiken, en je hebt ook voordeel doordat je minder rente betaalt. Het totale belastingvoordeel voor MIA/VAMIL loopt op tot 14% van het netto investeringsbedrag.
Je komt in aanmerking voor MIA/VAMIL als je investering aan de volgende voorwaarden voldoet:
Je mag MIA/VAMIL niet combineren met de energie-investeringsaftrek (EIA), maar wel met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Wil je meer weten over de voorwaarden? Kijk dan ook op de website van RVO.
Je mag de KIA, EIA en MIA/VAMILL gewoon combineren met andere belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Dit beïnvloedt elkaar niet en levert je dus extra belastingvoordeel op. Maar let wel op: zojuist je hierboven al las, is het combineren van EIA en MIA-VAMILL is niet mogelijk.
Je weet nu aan welke regels je moet voldoen om gebruik te maken van de investeringsaftrek. Ook weet je welke voordelen dit oplevert voor je bedrijf. Maar hoe verwerk je de investeringsaftrek in je boekhouding? De uitleg hieronder helpt je op weg:
Controleer voor welke investeringsaftrek je in aanmerking komt en om welk bedrag dit gaat. (Eerder in dit blogartikel vind je een handige toelichting per type investeringsaftrek.)
Dit doe je door de factuur in te voeren en een duidelijk omschrijving te geven van wat de investering inhoudt en welke aftrekpost hierbij hoort. Benieuwd hoe dat in Rompslomp werkt? Lees onze supportpagina over investeringen en afschrijvingen.
Wil je gebruik maken van EIA of MIA/VAMIL? Meld de investering dan binnen drie maanden na aankoop op RVO.nl. Voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is melding maken niet nodig. Je kunt dit meteen verwerken tijdens je aangifte.
Geef de investeringsaftrek op als extra aftrekpost in je aangifte inkomstenbelasting (IB). Doe je dit via de website van de Belastingdienst? Voer de aftrekpost dan in bij het onderdeel “Winst uit onderneming”. Wil je tijd besparen en fouten voorkomen? Gebruik dan een boekhoudpakket voor je IB-aangifte. Het invoeren van de investeringsaftrek wordt daardoor een stuk simpeler en je dient je aangifte met een klik op de knop in bij de Belastingdienst.
Een boekhoudpakket is een goede manier om je investeringen te beheren. Je kunt er je facturen in bewaren, je aangifte mee indienen en nog veel meer. Benieuwd of een boekhoudpakket ook voordelen heeft voor jouw bedrijf? Probeer Rompslomp nu 30 dagen gratis uit of lees ons blog over de 5 beste aanbieders van boekhoudpakketten voor zzp’ers.