Jaarafsluiting Boekhouden
7 december 2023

Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA): voordeel voor kleine ondernemers

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) klinkt misschien ingewikkeld. Toch is het iets om je eens goed in te verdiepen. Het kan je namelijk veel geld opleveren! Heb je in 2023 minder dan € 2.600 geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen voor je onderneming? En stel je nieuwe investeringen voor de zekerheid toch nog maar even uit tot 2024? Dan kan het gunstig zijn om die ene extra investering toch nog dit jaar te doen.

Wat is de KIA dan eigenlijk?

Eenvoudig gezegd is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) een belastingvoordeel voor ondernemers die investeren in hun bedrijf. Het maakt daarbij niet uit of je als ondernemer net begint of al een tijdje bezig bent. Schaf jij bijvoorbeeld een nieuwe laptop, kantoormeubels of andere spullen aan? Dan kan je dat belastingvoordeel opleveren.

Waarom wil je er gebruik van maken?

De KIA maakt het mogelijk om wat extra geld te besparen. Je mag namelijk een percentage van je bedrijfsinvesteringen aftrekken van je belastbare winst. Hoe meer je investeert, hoe groter het voordeel. Dat betekent dat je meer geld in je bedrijf kunt stoppen of gewoon wat extra's overhoudt voor jezelf. Klinkt goed, nietwaar?

Hoe werkt de KIA in de praktijk?

Stel je voor: je hebt net een nieuwe laptop gekocht voor je freelance designwerk. Die laptop valt onder de investeringen waarvoor je de KIA kunt gebruiken. Je berekent het aftrekpercentage, trekt dat af van je belastbare winst, en voilà, je betaalt minder belasting! Pas de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek eenvoudig toe op je aangifte inkomstenbelasting.

Let wel op: als je recht hebt op aftrek van voorbelasting (btw), dan gelden de bedragen waarmee je moet rekenen voor de KIA ook zonder btw. Als je vrijgesteld bent van btw, dan gelden de bedragen inclusief btw.

Minimum investeringsbedrag

Er is wel een minimum investeringsbedrag voor bedrijfsmiddelen. Heb je minder dan € 450 geïnvesteerd in bijvoorbeeld een laptop of een bureau voor je bedrijf? Dan komt dit niet in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Zijn er nog meer regels waar je op moet letten?

Er zijn daarnaast nog wat regels waaraan een investering moet voldoen. Zo moet de investering bijvoorbeeld nieuw zijn. Een tweedehands laptop of bureau telt dus niet meer voor de KIA. Daarnaast heeft de Belastingdienst nog een paar uitzonderingen:

Investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen
De KIA geldt niet voor investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals woonhuizen, grond, dieren, vaartuigen voor representatieve doeleinden, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen. Ben je bijvoorbeeld paardencoach en wil je een paard aanschaffen? Hiervoor heb je helaas geen recht op de investeringsaftrek.

Personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer
Voor de aanschaf van een taxi (geldt als beroepsvervoer) heb je recht op de investeringsaftrek. Koop je echter een lesauto voor een rijschool, dan geldt dit niet als beroepsvervoer. Je vervoert immers niet, maar geeft les. Je kunt wel bij de aankoop van sommige auto’s (zoals waterstofauto’s en elektrische auto’s) gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek en de energie-investeringsaftrek. Het minimale investeringsbedrag is dan € 2.500 per bedrijfsmiddel.

Bedrijfsmiddelen voor verhuur of gebruik in het buitenland
Voor bedrijfsmiddelen die voor ten minste 70% bestemd zijn voor verhuur of voor gebruik in het buitenland kun je geen gebruik maken van de KIA. Koop je bijvoorbeeld 10 dure laptops aan die je wil gaan verhuren aan studenten? Dan tellen deze laptops niet mee voor de investeringsaftrek.


Bedrijfsmiddelen die je van je privévermogen overbrengt naar het vermogen van je onderneming.
Voorbeeld: je start een klusbedrijf en hebt privé al een aantal dure machines die je nu zakelijk gaat gebruiken. Dan kun je deze in je bedrijf inbrengen (op de balans zetten), maar ze tellen niet mee voor de investeringsaftrek.

Investeringen waarvoor je verplichtingen aangaat tegenover personen die behoren tot je huishouden, bloed- en aanverwanten in de rechte lijn of personen die behoren tot hun huishouden.
Koop je bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel van je vader, dan heb je in principe geen recht op de investeringsaftrek.

Let wel op: verkoop je de investeringen waarover je de KIA hebt aangevraagd binnen 5 jaar weer? Of geef je deze binnen diezelfde periode weg? Wanneer de totale waarde hiervan meer dan € 2.600 is, moet je een deel van de aftrek terugbetalen via de desinvesteringsbijtelling.

Wil je alle details weten over (des)investeringsaftrek? Kijk dan op de site van de Belastingdienst.

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.