Het Rompslomp Blog

Hoe kan ik het hacken van mijn boekhouding voorkomen?

Geschreven door de Rompslomp redactie | Sep 30, 2024 7:59:49 AM

Jouw online veiligheid heeft onze prioriteit 

Bij Rompslomp doen we er 24/7 alles aan om jouw gegevens veilig te houden. Zo worden al je gegevens, wanneer je inlogt bij Rompslomp, versleuteld met een beveiligde SSL-verbinding, wordt jouw data in Europa gehost en voldoen we aan de belangrijkste ISO-standaarden op het gebied van veiligheid. 

Als deelnemer aan het Visma Security Program doen we er op het gebied van veiligheid zelfs nog een schepje bovenop. Bij het Visma Trust Centre lees je meer over de beveiligingsmaatregelen en certificeringen die ook van toepassing zijn op Rompslomp. 

Meer weten? Lees het blogartikel 'Hoe houdt Rompslomp mijn gegevens veilig?

Wat moet ik doen als ik toch gehackt ben?

Ben je toch gehackt? Schaam je dan vooral niet! Door je te schamen en de hack te verbergen, worden problemen vaak juist alleen maar groter. Zoek daarom liever snel hulp en beperk de schade zoveel mogelijk. Bovendien help je anderen door erover te praten. 

Hackers en cybercriminelen worden namelijk steeds beter en vinden steeds nieuwe manieren om allerlei beveiligingen te omzeilen. Hierdoor kan het iedereen overkomen.

Dus werk je met Rompslomp, ben je gehackt en hebben anderen je persoonlijke gegevens in handen gekregen? Of denk je dat je in een phishingmail bent getrapt? Neem dan snel contact met ons op! Door snel en effectief te handelen, kun je de schade beperken en voorkomen dat hackers verder misbruik maken van je gegevens​

Wat kan ik zelf doen om mijn gegevens veilig te houden?

Naast alle maatregelen die wij nemen, zijn er ook nog dingen die je zelf kunt doen om je online boekhouding veilig te houden. 

Gebruik altijd een sterk wachtwoord
Natuurlijk is het lekker makkelijk om een eenvoudig wachtwoord zoals ‘Welkom123’ te kiezen.  Maar echt verstandig is het niet. Met een zwak wachtwoord loop je veel risico's. Zo wordt dit door hackers, met speciale tools, heel eenvoudig geraden. 

Ook het hergebruiken van een wachtwoord voor verschillende accounts is geen slimme oplossing. Hebben hackers één account gekraakt, dan hebben ze eenvoudig toegang tot je andere accounts. Bij Rompslomp moeten nieuw aangemaakte wachtwoorden minimaal 12 tekens bevatten. Pas je wachtwoord dus aan om dit zo veilig mogelijk te houden.


Gebruik een wachtwoordmanager
Vind je het lastig om veel verschillende sterke wachtwoorden te onthouden? Dan is een wachtwoordmanager misschien een handige oplossing. Hiermee kun je sterke wachtwoorden maken, veilig opslaan en beheren. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden om in te loggen bij je wachtwoordmanager. En dat maakt je online leven weer een stukje veiliger en gemakkelijker.

In dit artikel hebben we de voor- en nadelen van een wachtwoordmanager voor je op een rij gezet. Zo zie je direct of dit ook handig voor jou is.

Update altijd je software
Wanneer de beveiliging van je computer en/of telefoon niet up-to-date is, maken hackers daar graag gebruik van. Het updaten van je browser is dan ook heel belangrijk als het gaat om het beschermen van je online boekhouding. Zorg daarnaast ook dat je na en update je gebruikte apparaat herstart zodat de beveiligingsupdate volledig wordt geïnstalleerd. 

Er wordt bijvoorbeeld vaak een update uitgebracht nadat er een veiligheidsfout is ontdekt en gerepareerd. Ook hebben veel browsers ingebouwde waarschuwingen tegen gevaarlijke websites. Zo ben je na het klikken op een foute link dus beter beschermd tegen phishing. 

Start je apparaten regelmatig opnieuw op
Het is natuurlijk heel handig dat je je computer altijd aan kunt laten staan. Zo heb je bijvoorbeeld geen tijdverlies doordat je ‘s morgens eerst moet opstarten. Maar dit levert ook een veiligheidsrisico op. 

Met het herstarten van je apparaten worden namelijk tijdelijke bestanden weggehaald die een risico kunnen vormen. Zo zijn er bijvoorbeeld soms (voor jou als gebruiker onzichtbare) schadelijke processen die op de achtergrond blijven draaien totdat je je apparaat opnieuw opstart.

Ook sluit je door te herstarten actieve sessies op je apparaten automatisch af. Op die manier ben je snel uitgelogd bij alle websites en programma’s. Dit maakt het lastiger voor hackers om binnen te dringen.  

Beveilig je account met 2FA
Wil je het hackers nog moeilijker maken? Stel dan 2FA in. Waar je normaal alleen je wachtwoord invoert om in te loggen, voeg je met 2FA een extra stap toe. Bijvoorbeeld een speciale app die een code genereert (zoals een authenticator). Op deze manier maak je het moeilijker om je account te kraken, zelfs als hackers je wachtwoord weten.


Ook bij Rompslomp kun je 2FA gebruiken om je account beter te beveiligen. Het werkt eenvoudig: na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord krijg je een code op je telefoon via een app zoals Google Authenticator. Die code voer je in om toegang te krijgen tot je account. Zelfs als iemand je wachtwoord kent, kan die persoon zonder deze code niet inloggen. 

Hier lees je meer over wat 2FA is en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Kijk uit voor phishingmails
Je hebt vast al eens een phishingmail ontvangen. Deze mails worden verstuurd door cybercriminelen om gevoelige informatie te stelen. Vaak gaat het om een mail met een onverwacht verzoek waarop je direct actie moet ondernemen. Zoals bijvoorbeeld het herstellen van je wachtwoord of het verifiëren van je rekening. Terwijl je hier zelf helemaal niet om hebt gevraagd. 

Deze mails zaten vroeger vol spelfouten en slechtlopende zinnen. Maar let goed op want tegenwoordig zijn ze vaak niet meer van echte mails te onderscheiden. Dat doordat hackers bijvoorbeeld met gebruik van AI steeds betere mails maken, die ook nog eens erg verleidelijk zijn geschreven. 

Phishingmails bevatten bovendien vrijwel altijd een link die naar een nepwebsite leidt waar je je persoonlijke gegevens moet achterlaten. Deze nepwebsites lijken vaak heel erg op de echte site. Het is belangrijk dat je hier niet op klikt! Je kunt wel met je muis over de link bewegen om te zien waar de link echt naartoe verwijst. 


Werk je met Rompslomp en denk je dat je toch in een phishingmail bent getrapt? Neem dan snel contact met ons op!

Gebruik geen openbaar wifi-netwerk
Het lijkt misschien heel handig. Je zit ergens te wachten en kunt inloggen op een openbaar wifi-netwerk. Bijvoorbeeld op de luchthaven, in de trein of in een koffiebar. Toch kan dit heel gevaarlijk zijn.

Deze netwerken zijn namelijk vaak onversleuteld. Dat wil zeggen dat alle door jou verstuurde gegevens heel eenvoudig onderschept kunnen worden door anderen op hetzelfde netwerk. Ze kunnen dan precies zien wat jij doet en invoert, zoals wachtwoorden of je creditcardgegevens.

Ben je veel onderweg? Zorg dan in ieder geval dat je geen gevoelige informatie deelt via openbare wifi. Werk je onderweg graag je boekhouding bij? Gebruik dan een Virtual Private Network (VPN). Hiermee versleutel je je internetverbinding. Dat maakt het voor hackers moeilijker om bij je gegevens te komen op openbare wifi-netwerken. Vind je een VPN wel wat ingewikkeld? Samen houden we jouw boekhouding veilig

Samen houden we jouw boekhouding veilig

Hackers worden steeds slimmer en risico's groter, maar door zelf actie te ondernemen, maak je het ze een stuk lastiger. Met Rompslomp ben je goed beschermd, maar extra maatregelen zoals een sterk wachtwoord, het instellen van 2FA, voorzichtig zijn met openbare wifi en het gebruiken van een wachtwoordmanager geven je nog meer zekerheid. 

Samen zorgen we ervoor dat jouw boekhouding veilig blijft. Twijfel je of ben je gehackt? Neem direct contact met ons op. We helpen je snel verder!