Veiligheid
16 augustus 2024

Veiliger werken met een wachtwoordmanager: de voor- en nadelen op een rij

Heb jij ook moeite om steeds weer veilige wachtwoorden te bedenken en te onthouden? Gemiddeld hebben we per persoon 100 tot 168 wachtwoorden voor onze accounts. Het is vrijwel onmogelijk om die allemaal te onthouden. Gelukkig is er een wachtwoordmanager! Ontdek in dit artikel de voordelen van een wachtwoordmanager en maak ook snel de stap naar betere online beveiliging. Lees verder om te leren hoe je met een wachtwoordmanager je wachtwoorden veilig houdt en of dit de juiste oplossing voor jou is. 

Hoe zorgt Rompslomp dat jouw gegevens veilig blijven?

Wij vinden veiligheid heel belangrijk. Onze klanten (jij dus!) werken namelijk met veel gevoelige informatie zoals klantgegevens, financiële data en persoonlijke documenten. Als deelnemer aan het Visma Security Program doen wij er op het gebied van veiligheid zelfs nog een schepje bovenop om de beveiliging van jouw gegevens op het hoogste niveau te houden.

Zo wordt er bijvoorbeeld altijd proactief gezocht naar mogelijke risico's en worden er regelmatig beveiligingaudits uitgevoerd. Zo zorgen we dat alle processen aan de hoogste standaarden blijven voldoen. Daar hoef jij je als ondernemer dus zelf mooi niet meer mee bezig te houden!

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die je wel zelf kunt doen om te zorgen dat je veilig online kunt werken. Maak bijvoorbeeld gebruik van 2FA en een wachtwoordmanager.

De gevaren van eenvoudige en opgeschreven wachtwoorden

Een wachtwoord voor je boekhouding, een ander wachtwoord om online te kunnen bankieren en nog een wachtwoord om je mail te kunnen lezen. Regelmatig spreken we zzp’ers die moeite hebben met het onthouden van al die verschillende wachtwoorden. Heb jij dat ook? Zorg dan in ieder geval dat je één ding nooit doet: je wachtwoorden ergens opschrijven. Bedenk je eens wat er gebeurt als al jouw wachtwoorden in verkeerde handen terechtkomen… 

Ook het gebruiken van hetzelfde basis wachtwoord met een kleine toevoeging, zoals "123", maakt het makkelijker voor hackers. Kraken ze één wachtwoord dan kunnen ze diezelfde truc gebruiken om in je andere accounts te komen. Ben je benieuwd hoe veilig jouw wachtwoorden zijn? Doe dan eens de wachtwoordkraaktest.

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een digitaal hulpmiddel dat je helpt om je wachtwoorden te maken en deze veilig op te slaan en te beheren. Met een wachtwoordmanager maak je sterkere en veiligere wachtwoorden en slaat ze op zodat je ze niet hoeft te onthouden. Het maakt je online leven veiliger en gemakkelijker.

Hoe werkt een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager maakt automatisch sterke en unieke wachtwoorden voor elk van je accounts. Je hoeft geen eenvoudige wachtwoorden meer te gebruiken. En je hebt veel minder kans dat je wachtwoorden worden gehackt omdat je geen wachtwoorden meer gebruikt die erg op elkaar lijken.  

Ook slaat een wachtwoordmanager al je wachtwoorden veilig op in een versleutelde database. Je hoeft dan nog maar één hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. Na het inloggen bij je wachtwoordmanager vult deze automatisch je andere wachtwoorden in wanneer je inlogt op verschillende websites. Dit bespaart tijd en voorkomt dat je wachtwoorden vergeet.

Wachtwoordmanagers herkennen vaak ook phishing-websites en vullen wachtwoorden daar niet automatisch in. Dit beschermt je tegen websites die je informatie proberen te stelen.

Wat zijn de voordelen van een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager maakt zelf sterke en unieke wachtwoorden voor al je accounts. Je hoeft daardoor niet langer dezelfde wachtwoorden te hergebruiken of zwakke wachtwoorden te verzinnen. Sterke wachtwoorden bevatten een mix van letters, cijfers en speciale tekens, waardoor ze moeilijker te kraken zijn door hackers.

  • Nog maar één keer inloggen
    Met een wachtwoordmanager hoef je nog maar één keer in te loggen. Je hoeft dus maar één wachtwoord in te vullen: je hoofdwachtwoord. Dit hoofdwachtwoord geeft je toegang tot al je opgeslagen wachtwoorden.

    Bovendien kan een wachtwoordmanager automatisch je inloggegevens invullen wanneer je een website bezoekt. Dit bespaart tijd en voorkomt typefouten. Het maakt het ook makkelijker om sterke, complexe wachtwoorden te gebruiken, omdat je ze niet hoeft te onthouden of handmatig in te voeren.
  • Bescherming tegen verdachte websites
    Veel wachtwoordmanagers herkennen verdachte websites. Daar worden je wachtwoorden dan niet automatisch ingevuld. Dit helpt je te beschermen tegen phishing-aanvallen, waarbij hackers proberen je gegevens te stelen door je naar nepwebsites te lokken. 
  • Je wachtwoorden veilig opgeslagen
    Je wachtwoorden worden veilig opgeslagen in een versleutelde database. Dus zelfs als iemand toegang krijgt tot je apparaat zijn je wachtwoorden nog steeds beschermd door sterke encryptie. Alleen jij kunt je wachtwoorden ontgrendelen met je hoofdwachtwoord.

  • Op al je apparaten bijgewerkt
    Je wachtwoorden worden gesynchroniseerd tussen al je apparaten, zoals je computer, smartphone en tablet. Dit betekent dat je altijd en overal toegang hebt tot je accounts, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Dit verhoogt zowel je gemak als je veiligheid.

Wat zijn de nadelen van een wachtwoordmanager?

Natuurlijk kent een wachtwoordmanager ook nadelen. Met een wachtwoordmanager vertrouw je op software voor de beveiliging van je wachtwoorden. Software kan kwetsbaar zijn voor bugs, fouten en soms lastig samenwerken met andere software of updates. Dat kan de toegang tot je gegevens beïnvloeden. Daarnaast kan het even duren voordat je gewend bent aan het gebruik van de tool en het beheren van alle wachtwoorden. 

  • De kosten van een wachtwoordmanager
    De gemiddelde prijs voor een wachtwoordmanager ligt tussen de €1,80 en €4,50 per maand, afhankelijk van het specifieke abonnement en de functies die worden aangeboden. Vaak bieden wachtwoordmanagers ook een gratis versie aan. Hierbij missen dan vaak wel belangrijke onderdelen zoals twee-factor authenticatie (2FA).

  • Je bent afhankelijk van één hoofdwachtwoord
    Komt iemand achter je hoofdwachtwoord? Dan heeft die persoon toegang tot al je opgeslagen wachtwoorden. Het is daarom heel belangrijk om een heel sterk hoofdwachtwoord te kiezen.

    Daarnaast raden we je sterk aan om twee-factor authenticatie (2FA) te gebruiken. Hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe. Op die manier hebben hackers niet meer genoeg aan je gebruikersnaam en wachtwoord om toegang tot je account te krijgen.

    Tip: wil je niet elke keer inloggen met de tweestapsverificatie? Vink dan bij de eerste keer inloggen met de tweestapsverificatie 'Dit apparaat vertrouwen' aan. Je hoeft dan niet elke keer als je inlogt opnieuw de tweestapsverificatie uit te voeren. 

  • Geen toegang bij technische problemen
    Een ander nadeel van het gebruik van een wachtwoordmanager is dat je tijdelijk de toegang tot je wachtwoorden kunt verliezen als de dienst technische problemen ondervindt.

    De servers van de wachtwoordmanager kunnen offline zijn door onderhoud of een storing. Het kan heel onhandig zijn als je dringend toegang nodig hebt tot een account en je wachtwoordmanager tijdelijk niet beschikbaar is. Je kunt dan bijvoorbeeld niet bij je financiële gegevens totdat de service weer online is.

    Voor veel wachtwoordmanagers heb je bovendien een internetverbinding nodig om je wachtwoorden op te halen. Ben je bijvoorbeeld vaak op reis en heb je dan geen toegang tot wifi of mobiele data? Dan kan het lastig zijn om in te loggen op je accounts.

Het gebruik van een wachtwoordmanager biedt dus veel voordelen als het gaat om de beveiliging en het gemak van het beheren van je wachtwoorden. Het is wel belangrijk dat je je ook bewust bent van de nadelen. Zodat je voldoende voorzorgsmaatregelen kunt nemen om je gegevens zo veilig mogelijk te houden. Zoals ​​het gebruiken van een sterk hoofdwachtwoord en twee-factor authenticatie.

Wat zijn de beste wachtwoordmanager?

De volgende wachtwoordmanagers bieden elk unieke voordelen, van sterke beveiliging tot gebruiksvriendelijkheid en extra functies. Kies de wachtwoordmanager die het beste bij jouw behoeften past. Meer weten? Lees het artikel Beste wachtwoordmanager van 2024 op VPNGids.nl of kijk op de website van de wachtwoordmanager waar je meer over wil weten.

  • 1Password staat bekend om zijn sterke beveiliging en gebruiksvriendelijke interface. Het is handig voor gezinnen en teams omdat je veilig wachtwoorden kunt delen en opslaan met end-to-end encryptie.
  • NordPass is eenvoudig te gebruiken en helpt je sterke wachtwoorden te maken. Het zorgt ervoor dat je wachtwoorden veilig zijn met sterke encryptie en functies zoals automatische invulling en extra beveiliging met twee-factor authenticatie (2FA).
  • Bitwarden is open-source, wat betekent dat iedereen de beveiliging kan controleren. Het is betaalbaar, heeft een gratis versie en biedt sterke beveiliging met 2FA.
  • Dashlane is makkelijk te gebruiken en biedt sterke beveiliging voor je wachtwoorden. Het heeft extra functies zoals controle van je gegevens op het dark web en een VPN voor veilige internetverbindingen.
  • Keeper zorgt ervoor dat alleen jij je gegevens kunt zien met end-to-end encryptie. Het werkt op veel verschillende apparaten en biedt functies zoals veilige bestandsopslag en monitoring van het dark web.

Deze wachtwoordmanagers zijn allemaal goed in het veilig opslaan en beheren van wachtwoorden en hebben elk hun eigen unieke voordelen. Kies de wachtwoordmanager die het beste past bij jouw behoeften.

Zoals je ziet, helpt een wachtwoordmanager je om sterke wachtwoorden te maken en ze veilig op te slaan in een versleutelde database. Bovendien  biedt een wachtwoordmanager het gemak van automatisch invullen van je gegevens op websites. Dit alles draagt bij aan een verhoogde online veiligheid.

Bij Rompslomp doen we er 24/7 alles aan om je administratie veilig te houden. Zo zorgen we samen dat je online leven veiliger en makkelijker wordt. Wil je nog meer stappen zetten om je online veiligheid te verbeteren? Lees dan ons volgende artikel over het activeren van twee-factor authenticatie voor jouw Rompslomp-account.

Lees ook het blog: Hoe goed beveilig jij je boekhouding?

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.