5 april 2023

Hoe goed beveilig jij je boekhouding?

Veel ondernemers zijn zich niet bewust van de risico's die ze lopen op het gebied van cyberveiligheid. Hackers liggen continu op de loer om gevoelige informatie zoals financiële gegevens te stelen. Al is jouw boekhoudsoftware goed beveiligd, een gehackt e-mailaccount kan bijvoorbeeld alsnog criminelen toegang geven tot jouw gegevens. Volg deze 3 tips om je boekhouding veilig te stellen!

1. Gebruik twee-factor authenticatie (2FA)

Een van de manieren waarop je je boekhouding beter kunt beveiligen, is door gebruik te maken van twee-factor authenticatie (2FA). Dit is een extra beveiligingslaag die ervoor zorgt dat een hacker geen toegang kan krijgen tot jouw account met alleen een wachtwoord. Dit kan bijvoorbeeld met een speciale code die naar jouw telefoon wordt gestuurd.

Bij Rompslomp kan je heel makkelijk 2FA instellen. Gebruik een authenticatie app, zoals Google Authenticator, om met je telefoon je account te verifiëren. En bewaar de back-upcodes heel goed! Zo kun je, als je geen toegang meer hebt tot je telefoon, nog steeds in de authenticatie app.

Hebben anderen toegang tot jouw boekhouding? Vraag of zij ook 2FA willen instellen. Zo kan niemand zonder toestemming jouw gegevens inzien.

Lees ook het blog: Veiliger werken met een wachtwoordmanager

2. Maak regelmatig back-ups van je boekhouding

Naast 2FA is het belangrijk om regelmatig back-ups van je boekhouding te maken. Zeg je bijvoorbeeld je abonnement op of verwijder je per ongeluk je gegevens? Dan weet je zeker dat je administratie ergens is opgeslagen. Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om administratie 7 jaar te behouden. Hiervoor ben je zelf verantwoordelijk. Maak het een gewoonte om regelmatig een back-up van je boekhouding te maken en veilig op te slaan.

In Rompslomp kun je alle onderdelen van je boekhouding exporteren als Excel document. Daarnaast kan je een auditfile downloaden, wat een overzicht geeft van je gehele boekhouding. Ook handig als je de administratie door een boekhouder wil laten nakijken!

Let op! Rompslomp maakt niet automatisch een individuele back-up van je gegevens. Maak zelf dus regelmatig een back-up om je administratie te herstellen als er gegevens verloren gaan.

3. Houd al je accounts veilig!

Rompslomp is goed beveiligd, maar dat betekent niet dat hackers geen manier kunnen vinden om toegang te krijgen tot jouw account. Als je bijvoorbeeld geen 2FA hebt ingesteld en je e-mailaccount is gehackt, kunnen ze mogelijk toch bij jouw gegevens. Dit geldt voor al je accounts die aan dat e-mailadres zijn verbonden! Zorg er dus voor dat je al je accounts goed beveiligt.

Door 2FA te gebruiken, regelmatig back-ups te maken en al je accounts veilig te houden zorg je ervoor dat je boekhouding achter slot en grendel zit. Zo kun je met een gerust hart ondernemen!

Lees ook het blog: Hoe houdt Rompslomp mijn gegevens veilig? 

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.