Veiligheid
4 september 2024

Wat is 2FA en hoe maakt het je boekhouding veiliger?

Hackers worden steeds slimmer en hebben met de komst van AI steeds meer nieuwe manieren om wachtwoorden te stelen. Met two-factor authenticatie, of 2FA, maak je ze het echter een stuk lastiger! Hackers moeten dan, naast je wachtwoord, toegang hebben tot je telefoon, een app of iets anders waar alleen jij bij kunt. Hierdoor wordt het veel moeilijker om je account binnen te dringen.

Hoe werkt 2FA?

Waar je normaal alleen je wachtwoord invoert om in te loggen, voeg je met 2FA een extra stap toe. Bijvoorbeeld een code die naar je telefoon wordt gestuurd, een slimme app die een code genereert (zoals een authenticator) of een vingerafdruk die je moet scannen. Op deze manier maak je het moeilijker voor hackers om je account te kraken, zelfs als ze je wachtwoord weten.

Zo werkt het in de praktijk:

  • Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Je ontvangt een verzoek voor het invullen van een tweede vorm van verificatie. Bijvoorbeeld een sms, e-mail of een tijdelijke code via een app op je telefoon zoals Google Authenticator. Maar het kan ook een vingerafdruk of gezichtsherkenning zijn.
  • Je voert de code in of gebruik je vingerafdruk of gezichtsscan en voltooi de tweede stap van de verificatie.
  • Je krijgt toegang tot je account.

Wat zijn de gevaren van werken zonder 2FA?

Stel je voor: je bent een stukadoor met een eigen bedrijf. In je online boekhoudprogramma staan al je offertes, facturen, klantgegevens en afspraken. Omdat je druk bent met je werk op locatie, heb je niet veel tijd om aan je administratie te besteden. Daarom log je liefst snel in met alleen een wachtwoord.

Je ontvangt een e-mail waarin wordt gevraagd om je account te verifiëren vanwege "onregelmatige activiteiten". Je klikt op de link en voert je inloggegevens in. Helaas was de e-mail een phishing poging en is je wachtwoord nu in handen van een hacker. Omdat je geen 2FA hebt ingeschakeld, kan de hacker direct inloggen op je account. 

Afhankelijk van waar een hacker bij kan, zijn er verschillende problemen die je dan kunt verwachten:

  • Hackers kunnen je klantgegevens bekijken en zelfs stelen. Dit betekent dat adressen, telefoonnummers en offertes in verkeerde handen vallen. Als je klanten ontdekken dat hun gegevens zijn gelekt, zijn ze daar natuurlijk niet blij mee. Hierdoor komt je klantrelatie op het spel te staan en kunnen ze besluiten om iemand anders in te huren.
  • Het is voor de hacker eenvoudig om je administratie aan te passen en nepfacturen naar je klanten te sturen. Dit kan voor veel verwarring zorgen. Vooral als klanten denken dat ze nog moeten betalen voor iets wat ze al hebben betaald. Hierdoor kunnen klanten je minder gaan vertrouwen.
    Hackers kunnen afspraken in je agenda verplaatsen of verwijderen. Zo kun je voor een afspraak naar een verkeerde locatie rijden of helemaal geen afspraken meer zien. Dit kan je werk flink verstoren en je reputatie beschadigen.
  • Krijgen hackers via je boekhoudprogramma ook nog toegang tot je bankgegevens? Dan kunnen ze proberen geld over te maken naar hun eigen rekening. Dit kan direct voor financiële schade zorgen.

Met het inschakelen van 2FA was de schade in bovenstaande gevallen veel minder groot. Zelfs als de hacker je wachtwoord wist, had hij nog geen toegang gehad tot de code die naar jouw telefoon wordt gestuurd. Het was dan niet mogelijk om in je account te komen en jouw werk en reputatie zouden beschermd blijven. Als zelfstandig ondernemer heb je al genoeg om je zorgen over te maken. 2FA helpt je dan ten minste om je digitale veiligheid eenvoudiger en veiliger te maken. 

Wat kun je allemaal gebruiken voor 2FA?

Bij Rompslomp kun je voor 2FA gebruikmaken van de Google Authenticator app. Soms zijn er ook andere vormen van 2FA beschikbaar. Dat hangt af van de diensten en platforms die je gebruikt. Andere vormen zijn: 

  • Sms-verificatie: je ontvangt een code via sms die je moet invoeren na je wachtwoord. Dit is een van de meest gebruikte vormen van 2FA.
  • E-mail-verificatie: er wordt een code naar je e-mail gestuurd die je moet invoeren om in te loggen.
  • Pushmeldingen: je ontvangt een melding op je smartphone waarop je kunt klikken om de loginpoging goed te keuren.
  • Hardware tokens: een fysiek apparaat, zoals een USB-stick (bijv. YubiKey), dat je in je computer steekt om in te loggen.

Elke methode biedt een extra laag beveiliging, waardoor het voor anderen moeilijker wordt om toegang te krijgen tot jouw accounts.

Hoe werkt 2FA bij Rompslomp?

Bij Rompslomp kun je 2FA gebruiken om je account beter te beveiligen. Het werkt eenvoudig: na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord krijg je een code op je telefoon via een app zoals Google Authenticator. Die code voer je in om toegang te krijgen tot je account. Zelfs als iemand je wachtwoord kent, kan die persoon zonder deze code niet inloggen. Je kunt bij Rompslomp geen andere vormen van 2FA gebruiken. 

Heb je al geprobeerd om 2FA voor je Rompslomp-boekhouding in te schakelen? Of wil je weten hoe je dat precies doet? Tweestapsverificatie activeren voor jouw Rompslomp account

Tip: Wil je wel veiliger werken maar niet elke keer de extra code invullen? Geef aan dat 2FA het apparaat waarop je inlogt kan vertrouwen. Je hoeft dan niet meer elke keer met 2FA in te loggen. Natuurlijk wordt de extra verificatie wel weer gevraagd als je dan vanaf een ander apparaat probeert in te loggen.

Is 2FA bij Rompslomp verplicht?

Bij Rompslomp is 2FA (nog) niet verplicht. Wel adviseren we je 2FA te gebruiken, vooral als je veel waarde hecht aan de bescherming van je gegevens.. Het biedt een extra beveiligingslaag die je helpt om je account nog veiliger te maken. 

Wat zijn de voordelen van 2FA?

Het alleen hebben van een sterk wachtwoord is niet meer voldoende  om je online accounts te beschermen. 2FA biedt extra beveiliging die belangrijk is in de strijd tegen online dreigingen. Maar wat maakt 2FA nu zo krachtig? Hier lees je alles over de belangrijkste voordelen.

  • We hebben het allemaal weleens gehoord: gebruik een sterk wachtwoord. Maar zelfs een sterk wachtwoord kan gekraakt worden wanneer je hier niet zorgvuldig mee omgaat. Heb je moeite om steeds weer veilige wachtwoorden te bedenken en te onthouden? Dan kan het werken met een wachtwoordmanager een handige oplossing zijn. Met 2FA heb je naast je wachtwoord een tweede verificatiemethode nodig, zoals een code op je telefoon. Het is alsof je een extra slot op de deur van je huis hebt op een plek waar alleen jij bij kunt. 
  • Phishing is een van de favoriete trucs van hackers om wachtwoorden te stelen. Ze sturen een e-mail die van een betrouwbare afzender lijkt te komen en proberen zo je wachtwoord te krijgen. Deze e-mails worden steeds beter en zijn bijna niet meer van de echte te onderscheiden. Maar zelfs als je per ongeluk je wachtwoord weggeeft, zorgt 2FA ervoor dat je account veilig blijft. Er blijft een tweede verificatiestap nodig.
  • Een groot voordeel van 2FA is dat het vaak helemaal niets kost. Apps zoals Google Authenticator zijn gratis en makkelijk op je smartphone te zetten. Het is een eenvoudige, gratis manier om je online veiligheid flink te verbeteren.
  • Het instellen van 2FA is simpel. En als het eenmaal werkt, hoef je alleen een code in te voeren die je op je telefoon krijgt. Dat kost je weinig moeite, maar het maakt je account veel veiliger.

Klaar om aan de slag te gaan met de beveiliging van jouw Rompslomp-boekhouding? Dan vind je hier een uitleg over het inschakelen van 2FA voor je Rompslomp-boekhouding

Wat zijn de nadelen van 2FA? En waarom het toch slim is om met 2FA te werken

Hoewel 2FA vooral veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Zorg dat deze nadelen je niet tegenhouden om met 2FA te werken, want dit maakt je accounts veel veiliger.

  • Het inloggen duurt iets langer omdat je naast je wachtwoord ook een code moet invoeren. Dit kan onhandig zijn als je snel iets wilt doen.

    Tip: je kunt wel aangeven dat 2FA het apparaat waarop je inlogt kan vertrouwen. Je hoeft dan niet meer elke keer met 2FA in te loggen. Natuurlijk wordt de extra verificatie dan wel weer gevraagd als je vanaf een ander apparaat probeert in te loggen.
  • Verlies je je telefoon? Is je batterij leeg of heb je geen toegang meer tot de app die de codes genereert? Dan kan het lastig zijn om in te loggen op je account. Er zijn wel verschillende manieren om dan toch toegang te krijgen tot je account. Bij veel diensten kun je bijvoorbeeld een tweede apparaat instellen. Heb je dan 2FA ingesteld op zowel je telefoon als tablet, dan kun je het andere apparaat gebruiken om in te loggen.
  • Het komt vrijwel nooit voor, maar technische problemen kunnen vertraging opleveren bij het ontvangen van de code. Of er kunnen problemen zijn met de app die je gebruikt voor 2FA. Dat kan heel frustrerend zijn.
  • Voor mensen die niet zo technisch zijn, kan het instellen en begrijpen van 2FA ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er vaak uitgebreide handleidingen te vinden over hoe je 2FA moet instellen en wordt dit ook steeds eenvoudiger gemaakt . 

Direct 2FA voor je Rompslomp-account instellen

Denk goed na over wat voor jou belangrijker is: gemak of beveiliging. We hopen natuurlijk dat je kiest voor je veiligheid boven gemak! Ben je klaar om je boekhouding nog beter te beveiligen? Schakel vandaag nog 2FA in voor je Rompslomp-account en bescherm je bedrijf tegen digitale bedreigingen. Zo kun jij je met een gerust hart richten op je onderneming.

Nog veiliger online boekhouden

Wil je nog meer tips over het beschermen van je online accounts? Als (startende) zelfstandig ondernemer is het heel belangrijk dat je gegevens veilig zijn. Gelukkig hoef je je daar als je met Rompslomp werkt geen zorgen over te maken. Wij doen er namelijk 24/7 alles aan om je administratie veilig te houden

Daarnaast kun je zelf ook nog wat zaken regelen om je online boekhouding nog veiliger te maken. Ontdek bijvoorbeeld in dit artikel de voordelen van een wachtwoordmanager en maak vandaag nog een stap naar betere online beveiliging. 

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.