Het gevaar van zwakke wachtwoorden en hoe je dit voorkomt
Natuurlijk is het eenvoudig om bij het aanmaken van een wachtwoord te kiezen voor de naam van je huisdier of om een oud wachtwoord te hergebruiken. Maar met een zwak of hergebruikt wachtwoord loop je een heel groot risico. Hackers gebruiken namelijk steeds slimmere technieken om wachtwoorden te kraken. Hierdoor kunnen er hele vervelende dingen gebeuren. En daar zit je, zeker als zelfstandig ondernemer, echt niet op te wachten.
Wat zijn de risico’s van zwakke of hergebruikte wachtwoorden?
Je herkent het vast wel: je logt in bij een nieuwe dienst en moet een wachtwoord aanmaken. Liefst kies je dan een heel sterk wachtwoord. Want je weet zelf ook best dat dat veiliger is. Maar hoe ga je dat wachtwoord dan goed onthouden?
Je bent echt niet de enige ondernemer die hiermee worstelt. Op de lijst van meest gehackte wachtwoorden staan de wachtwoorden 123456, password en qwerty namelijk bovenaan. Veel mensen kiezen graag voor eenvoudig te onthouden wachtwoorden. Het bedenken van een goed en sterk wachtwoord is namelijk ingewikkeld en kost best wat tijd. En als zelfstandig professional heb je al genoeg aan je hoofd en wil je snel door kunnen gaan met je werkzaamheden. Bovendien denken veel mensen dat ze niet zo’n groot risico lopen als het om online veiligheid gaat. Maar de uitspraak “Wie zou er nou in mijn administratie willen, dat is toch helemaal niet interessant?” gaat tegenwoordig echt niet meer op.
Maar dat laatste valt heel erg tegen! Je hoeft namelijk helemaal geen miljoenenbedrijf te hebben om interessant te zijn voor hackers. Via jouw persoonlijke gegevens kunnen ze namelijk weer eenvoudig in contact komen met jouw klanten, leveranciers etc. Het gevaar van een zwak wachtwoord is dus behoorlijk groot. En doordat hackers steeds slimmere technieken en tools gebruiken, hebben ze zwakke wachtwoorden steeds sneller gekraakt. Bij een zwak wachtwoord kan dit zelfs maar enkele seconden duren!
En dan maakt het weinig uit of je zelf zorgt dat je wachtwoorden nergens staan opgeslagen. Regelmatig worden grote organisaties zoals energiemaatschappijen, universiteiten en gemeenten gehackt. Hierbij hebben hackers dan in één keer toegang tot heel veel persoonlijke gegevens.
Gebruik je voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord, dan heb je op zo’n moment direct een groot probleem. Hackers kunnen dan op verschillende accounts inloggen en op die manier soms zelfs nog toegang tot andere accounts krijgen.
Hoe weet ik of mijn wachtwoord sterk genoeg is?
Een sterk wachtwoord is tegenwoordig belangrijker dan ooit. En hierbij is de lengte van een wachtwoord eigenlijk het allerbelangrijkst. Natuurlijk maak je het hackers wel nog moeilijker om je wachtwoord te kraken als je hier ook speciale tekens, cijfers en hoofdletters in gebruikt, maar dat is bij ons niet verplicht.
Moet je voor je Rompslomp-boekhouding een (nieuw) wachtwoord aanmaken? Dan moet dit daarom uit minimaal 15 karakters bestaan. Doordat nu ook spaties zijn toegestaan kun je er ook voor kiezen om een wachtwoord-zin aan te maken. Dat scheelt meteen weer bij het onthouden.
Ben je benieuwd hoe veilig jouw wachtwoord is? Dan kun je dat hier eenvoudig testen met de wachtwoordkraaktest.
Wat kan ik nog meer doen om mijn wachtwoord veilig te houden?
Wil je er nog zekerder van zijn dat niemand toegang heeft tot jouw account? Maak dan gebruik van twee-factor authenticatie, of 2FA.
Waar je normaal alleen je wachtwoord invoert om in te loggen, voeg je met 2FA een extra stap toe. Bijvoorbeeld een code die naar je telefoon wordt gestuurd, een slimme app die een code genereert (zoals een authenticator) of een vingerafdruk die je moet scannen. Op deze manier maak je het moeilijker voor hackers om je account te kraken, zelfs als ze je wachtwoord weten.
Hier lees je hoe je jouw Rompslomp-account eenvoudig kunt beveiligen met tweestapsverificatie.
Hoe houd ik mijn wachtwoorden veilig?
Als je dan eenmaal een veilig wachtwoord hebt aangemaakt, is het natuurlijk belangrijk dat je het veilig houdt. Het allerbelangrijkste hierbij is dat je je wachtwoorden nooit ergens op moet schrijven. Wanneer iemand het lijstje met jouw wachtwoorden in handen krijgt, heeft hij of zij direct toegang tot al je accounts!
Kies dan liever voor een wachtwoordmanager. Deze maakt heel snel sterke en unieke wachtwoorden voor al je accounts. Zo hoef jij geen eenvoudige wachtwoorden meer te gebruiken. Ook slaat een wachtwoordmanager al je wachtwoorden veilig op in een versleutelde database. Je hoeft dan nog maar één hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. Na het inloggen bij je wachtwoordmanager vult deze automatisch je andere wachtwoorden in wanneer je inlogt op verschillende websites. Dit bespaart tijd en voorkomt dat je wachtwoorden vergeet.
Wachtwoordmanagers herkennen vaak ook phishing-websites en vullen wachtwoorden daar niet automatisch in. Dit beschermt je tegen websites die je informatie proberen te stelen.
Hier lees je meer over de voordelen en nadelen van het werken met een wachtwoordmanager.
Wat doet Rompslomp om mijn gegevens veilig te houden?
Wij doen nog veel meer om jouw gegevens online veilig te houden:
- Zo worden al je gegevens versleuteld met een SSL-verbinding. Mochten hackers je gegevens onderscheppen, dan kunnen ze niets met deze versleutelde informatie.
- Bovendien hosten we jouw data in Europa zodat de data valt onder de Europese wet- en regelgeving en de strenge Europese privacywetgeving (GDPR). Dit geeft een extra laag bescherming en zekerheid dat jouw data niet zomaar misbruikt wordt.
- En natuurlijk is het datacentrum gecertificeerd volgens de laatste ISO-standaarden: ISO 27001:2013, 27017:2015, 27018:2019 en ISO/IEC.
Hier lees je wat wij er allemaal aan doen om jouw gegevens online veilig te houden.
Ga direct zelf aan de slag
Door sterke wachtwoorden te gebruiken en extra beveiligingsmaatregelen zoals twee-factor authenticatie in te stellen, verklein je het risico op hackers die toegang krijgen tot jouw persoonlijke en zakelijke gegevens aanzienlijk.
Eenvoudige stappen, zoals het kiezen van lange unieke wachtwoorden, en het gebruik van een wachtwoordmanager kunnen een groot verschil maken in je online veiligheid. Vergeet niet: hackers hebben zwakke wachtwoorden in enkele seconden gekraakt!
Wil je direct actie ondernemen? Bekijk dan onze handleiding voor het instellen van twee-factor authenticatie voor je Rompslomp-account en zorg dat jouw gegevens nog beter beschermd zijn.
Misschien vind je dit ook interessant ...
Hoe kan ik het hacken van mijn boekhouding voorkomen?
Jouw online veiligheid heeft onze prioriteit Bij Rompslomp doen we er 24/7 alles aan om jouw gegevens veilig te houden. Zo worden al je gegevens, wanneer je inlogt bij Rompslomp, versleuteld met een beveiligde SSL-verbinding, wordt jouw data in ...
Veiliger werken met een wachtwoordmanager: de voor- en nadelen op een rij
Hoe zorgt Rompslomp dat jouw gegevens veilig blijven? Wij vinden veiligheid heel belangrijk. Onze klanten (jij dus!) werken namelijk met veel gevoelige informatie zoals klantgegevens, financiële data en persoonlijke documenten. Als deelnemer aan het ...