14 november 2023

5 tips om werkstress de baas te zijn als ondernemer

Stress, dat kennen we allemaal, toch? Vooral als ondernemer. Die druk op je schouders als je tegen een deadline aanloopt of als je een belangrijke beslissing moet nemen. Maar wat als stress te veel wordt en hoe werkt stress nou precies?

Het is eigenlijk je lichaam dat zegt: "Hey, let op, hier is iets belangrijks aan de hand!" Je lichaam maakt dan stresshormonen aan, zoals cortisol en adrenaline. Dit zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen en dat je meer gefocust bent. Handig, als je snel moet reageren of als je dat extra zetje nodig hebt om iets af te krijgen.

Maar, en hier komt het: als ondernemer ben je vaak continu bezig. Altijd die deadlines, klanten die wat van je willen, en je eigen lat ligt waarschijnlijk hoog. Als die stress niet afneemt, blijft je lichaam in die 'alerte' stand staan. En dat is niet de bedoeling.

Wanneer wordt stress een probleem? Als je merkt dat je niet meer goed kunt ontspannen, als je slaapproblemen krijgt, of als je zelfs lichamelijke klachten begint te ontwikkelen. Denk aan hoofdpijn, maagklachten, of gewoon dat je je opgejaagd voelt. Ook als je merkt dat je minder plezier in je werk hebt, kan dat een teken zijn.

De sleutel? Balans. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is belangrijk om naast het harde werken ook tijd voor jezelf te nemen. Even die laptop dicht, een wandeling maken, of gewoon een avondje Netflixen. En weet je? Soms is het ook oké om nee te zeggen tegen een klant of een project. Jouw gezondheid is belangrijker dan die ene opdracht. Langdurige stress kan leiden tot burn-out, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Dus, zorg goed voor jezelf. Stress hoort erbij, maar het moet niet je leven gaan beheersen.

5 tips om stress te verminderen:

  1. Plan en neem pauzes: Kijk je al een uur naar hetzelfde scherm? Stop. Even weg van je werkplek is niet alleen beter voor je ogen maar doet ook wonderen voor je hoofd en houd je bloedsomloop actief. Het is tijd voor een koffiebreak of wandeling. Even ademhalen. Je lichaam heeft zuurstof nodig. Maak daarnaast een heldere to-do lijst. Wat moet nu, wat kan later? Werk je lijst af en voel je meteen een stuk lichter.
  2. Ken je kwaliteiten en zwakkere punten: Jij bent een kei in je vakgebied. Focus je daarop, je hoeft namelijk niet alles zelf te kunnen. Bedenk wat je graag zelf wil blijven doen en welke dingen je nog zou willen en kunnen leren. Andere dingen? Laat dat over aan mensen die daar goed in zijn. Jij bent goed in je vak. Laat anderen ook hun vak uitoefenen.
  3. Weet wat er speelt in je bedrijf: Gebruik tools die je helpen. Een goed boekhoudprogramma en zelf je administratie bijhouden maakt financiële stress een stuk minder. Je hoeft niet alles te weten en zelf te doen, een financieel adviseur is zeker aan te raden. Maar weten wat er speelt in je bedrijf en hierop bewust keuzes kunnen maken, zorgt voor zekerheid. Alles door iemand anders laten doen maakt je afhankelijk, je weet niet hoe je ervoor staat en dit geeft stress.
  4. Deel met anderen om je heen: Stress stapelt op als je het niet deelt. Het is daarom verstandig om erover te praten met bijvoorbeeld vrienden of familie. Praat je liever met andere ondernemers? Zoek deze dan actief op in bijvoorbeeld een netwerk voor ondernemers. Anderen kunnen oplossingen of invalshoeken bieden waar je zelf niet aan had gedacht.
  5. Beweeg en slaap: Onderschat de kracht niet van een goede nachtrust en regelmatige beweging. Sporten is je directe lijn naar endorfines, de feelgood-stofjes die stress vermindert. Het hoeft geen marathon te zijn; een simpele wandeling of fietstocht kan al wonderen doen. En wat slaap betreft: het is je herstelperiode. Je brein en lichaam gebruiken deze tijd om te repareren en op te laden. Slaap je slecht? Experimenteer met verschillende routines voordat je naar bed gaat. Denk aan lezen, mediteren of een warme douche. Vermijd schermen en cafeïne in de uren voordat je gaat slapen.

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.