Tips Verzekeringen
6 december 2023

10 antwoorden op verzekeringsvragen

Als zzp'er heb jij de touwtjes in handen. Dat geeft veel vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Want als het een keer mis gaat, heb je niet automatisch een vangnet. Als klant van Rompslomp kun je gebruik maken van de verzekeringen van Alicia. Alicia maakt verzekeringen voor zzp'ers, met passende en flexibele dekking. Op die manier ben jij goed voorbereid bij tegenslagen, en kun je zorgeloos ondernemen.

We hebben 10 vragen + antwoorden voor je op een rij gezet over dingen die jij afvraagt, maar geen zin hebt om op te zoeken.

Hier komen ze:

 1. Wat betekent het om aansprakelijk te zijn? 
  Aansprakelijk zijn betekent dat jij de schade die je hebt veroorzaakt, moet betalen. Er zijn twee soorten zakelijke aansprakelijkheid: bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid.
 2. Wat is het verschil tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid? 
  Het gaat bij allebei om aansprakelijkheid, dus wanneer jij schade hebt veroorzaakt aan een ander. - Bedrijfsaansprakelijkheid dekt schade aan personen of spullen, zoals een bezeerde klant of een laptop die je laat vallen. 
  - Beroepsaansprakelijkheid dekt financiële schade door jouw fouten. Denk bijvoorbeeld aan verloren winst door verkeerd advies of een rekenfout. Dit gaat dus vooral om adviserende beroepen.
 3. Zijn verzekeringen verplicht voor zzp’ers?
  In Nederland, niet echt. Alleen zorg- en autoverzekeringen zijn verplicht. Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt eraan, maar wanneer precies, dat is nog de vraag. Veel opdrachtgevers eisen wel aansprakelijkheidsverzekeringen in contracten.
 4. Maakt het mijn opdrachtgevers uit of ik verzekerd ben? 
  Ja. Verzekerd zijn geeft hen de zekerheid dat jij schades kunt betalen. Vaak is dit ook een contractuele eis.
 5. Heb je als zzp’er verzekeringen echt nodig? 
  Je moet zelf die overweging maken. Hou hierbij in gedachte dat schades flink kunnen oplopen en je spaargeld is misschien niet genoeg. Vooral bij inkomensverlies door bijvoorbeeld ziekte of een ongeluk.
 6. Wat maakt verzekeringen voor zzp’ers anders? 
  Normale zakelijke verzekeringen dekken vaak ook personeel, wat jij als zzp’er niet hebt. Plus, ze zijn flexibel. Werk je 6 maanden en neem je dan 2 maanden vrij? Met een freelance verzekering betaal je alleen als je hem nodig hebt.
 7. Welke verzekeringen heb je nodig? 
  Dit wisselt per persoon en per beroep. Wij bieden verzekeringen aan via onze partner Alicia. Hier zijn de verzekeringen al helemaal afgestemd op beroepen. In ons Apps&Deals centrum kun je via Alicia je beroep invullen en je ziet meteen welke verzekeringen hierbij horen. Heb je meer vragen? Neem dan ook een kijkje op de website van Alicia.
 8. Wat dekken verzekeringen? 
  Lees de polisvoorwaarden! Hierin vind je wat wel en niet gedekt is. 
  Tip: Check de IPID of verzekeringskaart voor een samenvatting.
 9. Wat is eigen risico? 
  Dit is het bedrag dat je zelf betaalt bij schade. Waarom? Om roekeloos gedrag te voorkomen en de premies betaalbaar te houden.
 10. Aanbod van verzekeringen via Rompslomp 
  Benieuwd naar de mogelijkheden van verzekeren? Ga naar Apps & Deals in je Rompslomp account, klik op Alicia Verzekeringen, vul je beroep in en ontdek welke verzekeringen er voor jou zijn.

Hopelijk is verzekeringen kiezen nu een stuk makkelijker voor je.

Rompslomp - opgelost! ✌️

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.