27 september 2018

Belastingplan 2019: Alles wat je als zzp’er moet weten!

Wat staat er in het Belastingplan 2019 voor zzp’ers? Politiek Den Haag heeft het alleen nog maar over het ‘D-woord’, oftewel het afschaffen van de dividendbelasting. Een ver-van-mijn-bed-show voor kleine bedrijven en eenmanszaken. Wij vroegen financieel expert Aline Hek wat jij als zzp’er echt moet weten over de plannen van dit jaar.

Aline Hek helpt met haar bedrijf A-line finance zzp’ers en kleine ondernemers inzicht te geven in hun boekhouding en financiën. “We kijken samen naar waar jij met je bedrijf naartoe wilt en wat de cijfers nu echt betekenen. Ik zorg voor een kloppende jaarrekening, maar ik vertel je ook wat je de cijfers nu echt voor je betekenen.”

Belastingplan 2019: Btw-verhoging van 6 naar 9 procent

Wat is volgens Aline de meest ingrijpende maatregel voor zzp’ers in het Belastingplan 2019? “Ik denk dat dit echt de btw-verhoging van 6 naar 9 procent is per 1 januari 2019. Kappers, fietsenmakers, schoenmakers en bijvoorbeeld stukadoors krijgen hier allemaal mee te maken. De btw-verhoging geldt ook voor producten die nu onder het 6 procent tarief vallen. Het verlaagde btw-tarief is een paar jaar geleden ingevoerd om de markt te stimuleren en het betaalbaar te houden voor de consument. Deze ondernemers moeten straks meer btw gaan betalen aan de Belastingdienst. De vraag is of ze dat door kunnen gaan factureren aan de klant. Het gaat per transactie om kleine bedragen, maar ik kan mij voorstellen dat het van invloed kan zijn. Kunnen deze beroepsgroepen hun tarieven wel verhogen?”

Boekhouding aanpassen

“Daarnaast is het ook zo dat je de administratie moet aanpassen, zoals bijvoorbeeld offertes en facturen. Maar ook zul je ervoor moeten zorgen dat je boekhoudsoftware of kassasysteem wordt aangepast. Wees daarop voorbereid en zorg dat je weet of je het zelf kan aanpassen of dat een leverancier dat moet doen. Eind 2018 én begin 2019 moet je goed uitkijken welk btw-tarief je factureert. Stel je offreert nu, maar gaat het werk pas in 2019 doen. Dan moet je in de offerte wel al de 9 procent btw hanteren. Want als je in 2019 factureert, moet je ook 9 procent op de factuur vermelden. De Belastingdienst heeft gezegd dat ze niet heel moeilijk gaan doen over vooruit factureren en vooruit gefactureerde omzet. Daarmee bedoelen ze dat wanneer jij de omzet in 2018 factureert en het werk pas in 2019 doet, je gewoon 6 procent mag hanteren. De vraag is nog welk btw-tarief je moet hanteren wanneer jij in 2018 het werk hebt gedaan, maar in 2019 de factuur stuurt. Op dit moment lijkt het er op dat je dan met 9 procent moet factureren. Je kunt dan dus het beste in 2018 nog je facturen sturen. Bij eerdere btw-wijzigingen moest je juist altijd kijken naar het moment waarop je het werk gedaan had. Nu is er nog geen overgangsregeling die duidelijkheid geeft wat je moet doen in zo’n situatie. We zullen dus nog even moeten afwachten. Een paar jaar geleden speelde dit allemaal ook, bij de tariefsverhoging van 19 naar 21 procent. Toen ging het regelmatig fout.”

Kleineondernemersregeling (KOR) gaat veranderen in 2020

In het Belastingplan 2019 staat ook dat de KOR gaat veranderen in 2020. Dat is toch nog heel ver weg? “Inderdaad, het is pas in 2020, maar zeker relevant voor zzp’ers. Nu is het zo dat deze regeling aan een bepaald bedrag is gekoppeld. Als je in één jaar minder dan € 1.883 btw moet afdragen, krijg je belastingvermindering of je betaalt geen btw. Dit bepaal je zelf aan het einde van het jaar bij je laatste btw-aangifte van dat jaar. Straks is het afhankelijk van je omzet. Heb je een omzet van boven de € 20.000, dan moet je altijd btw afdragen. Zit je onder dat bedrag dan kun je kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Dan hoef je geen btw te berekenen. Maar… je mag ook geen btw meer terugvragen van bijvoorbeeld leveranciers. Bovendien; je moet van te voren al kiezen of je van de regeling gebruik maakt of niet. Stel je kiest ervoor om gewoon btw af te dragen. Door een grote investering moet je maar € 1.000 btw afdragen. Omdat je kiest voor het betalen van btw, zul je het bedrag gewoon moeten afdragen. Terwijl je in de oude regeling misschien wel helemaal géén btw meer hoefde te betalen. Ik vraag mij af of deze maatregel zzp’ers echt voordeel gaat opleveren. Ze zeggen dat de veranderingen voor minder administratieve lasten gaat zorgen. Maar dat geldt alleen maar voor je facturen. Je zult nog steeds je administratie moeten bijhouden voor de inkomstenbelasting en je inkomsten en uitgaven moeten bijhouden bijvoorbeeld in een boekhoudpakket. Zoals ik de plannen nu ken, zie ik alleen maar nadelen in plaats van voordelen. Maar misschien dat er nog een nadere uitwerking komt van deze maatregel.”

Hoog inkomen

Door de invoering van de zogenoemde vlaktaks, het tweeschijvenstelsel, komt er een basistarief en een toptarief. Aftrekposten kunnen straks alleen nog tegen het lagere tarief worden afgetrokken. Elk jaar wordt de aftrek met 3 procent verminderd zodat je in 2023 alle aftrekposten nog maar tegen 37 procent kan aftrekken. Aline: “En dit gaan ook ondernemers met een hoog inkomen in hun portemonnee voelen. De ondernemersaftrekken zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling, maar ook de FOR kun je nu nog tegen het hoge tarief aftrekken, maar straks alleen nog tegen het lage tarief. Dat scheelt soms honderden, misschien wel duizenden euro’s per jaar. Afhankelijk van hoeveel je verdient. Bijna iedereen gaat erop vooruit met de nieuwe plannen, behalve de ondernemer die meer dan € 68.000 verdient. Hij gaat meer betalen en gaat er vanaf 2020 langzaamaan op achteruit. Vanuit fiscaal oogpunt verwacht ik dan dat het eerder interessanter is om naar een bv te gaan.”

Elektrische auto? Nu kopen!

“Wil je elektrisch gaan rijden, schaf er dit jaar nog eentje aan! Of koop in ieder geval een auto uit 2018. Nu valt het volledige investeringsbedrag onder de 4 procent bijtelling, vanaf 2019 is het aankoopbedrag tot € 50.000 4 procent, alles daarboven 22 procent bijtelling. Vanaf 2021 is het zelfs zo dat het hele aankoopbedrag onder de 22 procent bijtelling valt. Wil je toch een elektrische auto kopen, doe het dan nu. Want wanneer het kenteken in 2018 is afgegeven, blijft vijf jaar lang de 4 procent bijtelling gelden.”

Van vier naar twee schijven

In 2021 gaan we echt naar de vlaktaks, zoals net beschreven. Heeft het nog meer effect op de zzp’er met een eenmanszaak? “Tja, dat is gewoon zo. Mijn advies is; reken jezelf niet rijk. Het lijkt misschien erop dat je minder belasting moet gaan betalen, maar door allerlei andere zaken blijft er onderaan de streep waarschijnlijk maar weinig extra over. Het lijkt alsof het lage tarief lager wordt. Dat is ook zo, we gaan van 40 naar ongeveer 37 procent. Maar de heffingskortingen wordt ook sneller afgebouwd, waardoor je over elke euro meer winst, toch méér belasting betaalt dan die 37 procent. Het is ingewikkeld en hangt van vele factoren af. Elke situatie is weer anders. Zo kun je ook niet in het algemeen iets zeggen over de koopkracht van dé zzp’er.”

Tip

“Ik adviseer altijd zzp’ers om aan het begin van het jaar een goede inschatting te maken van de winst, blijf monitoren en bereken hoeveel belasting je moet gaan betalen. Reserveer dat bedrag. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Het gaat nog te vaak mis. Kijk niet alleen maar achteraf naar je cijfers, maar kijk vooruit.”

Let op:  De ingangsdatum van deze (wets)wijzigingen is nog niet definitief. Een (wets)wijziging treedt pas in werking na goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer. Of door een afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Geschreven door Patty Sjerps

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.