Wet- en regelgeving
25 maart 2020

Hoe vraag je bijzonder uitstel van belasting betaling aan?

Als je door de coronacrisis in de problemen komt of al bent gekomen dan zijn er bijzondere maatregelen ingesteld door de overheid die jou hierin kunnen helpen. Eén daarvan is dat je de Belastingdienst kunt verzoeken om bijzonder uitstel van belasting betaling. Dat kan gaan om je inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting.

Vraag uitstel van belastingbetaling aan

Als je bijzonder uitstel van betaling wilt aanvragen dan zul je (heel ouderwets) een brief aan de Belastingdienst moeten versturen. In de brief vraag je om uitstel van betaling en geef je aan dat je door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. Nadat ze je verzoek hebben ontvangen, stoppen ze met invorderingsmaatregelen. En een boete voor het niet op tijd betalen hoef je dan dus ook niet te betalen.

Als het verzoek ontvangen is dan zul je ook direct 3 maanden uitstel krijgen. heb jij een langer uitstel nodig? Dan dien je dit aan te geven en te onderbouwen in de brief aan de Belastingdienst.De Belastingdienst vraagt daarnaast een verklaring van een derde deskundige. Wat er precies in deze verklaring moet staan is nog niet bepaald. Bij een derde deskundige moet je denken aan een externe consultant, financier, branche organisatie of natuurlijk je boekhouder of accountant. Overigens hoeft deze verklaring niet meteen meegestuurd te worden bij je aanvraag, dit kan ook later omdat de Belastingdienst je aanvraag ook later verwerkt.

Stuur je verzoek om uitstel met motivering naar:
Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen

Pas ook je voorlopige aanslag aan

Als je door de huidige situatie een lagere winst verwacht is het bovendien raadzaam een verlaging van de voorlopige aanslag aan te vragen, mocht je die hebben gehad. Voor de inkomstenbelasting kun je dit gemakkelijk wijzigen door online in te loggen om Mijn belastingdienst en dan de aanslag te wijzigen. Je past daar de geschatte winst die je in 2020 denkt te halen.

Let er wel op dat mocht je toch weer meer winst gaan maken dat je achteraf bij de definitieve aanslag nog belasting moet gaan afdragen omdat er gekeken wordt naar de werkelijke winst die je hebt gemaakt. Mocht het dus gaan meevallen of vind je toch andere manieren om geld te verdienen pas dan je voorlopige aanslag weer aan of hou in ieder geval geld apart om je inkomsten belasting te betalen. 

Lees hier meer informatie over hoe je de voorlopige aanslag aanpast.

Vergeet niet je aangiften te doen!

Je krijgt dus de mogelijkheid om later je belasting te betalen. Dat betekent echter niet dat je de aangifte niet hoeft te doen, sterker nog in sommige gevallen kun je pas uitstel van betaling aanvragen nadat je aangifte hebt gedaan of een aanslag hebt ontvangen. Als je toch niet of te laat je aangifte indient dan kan de belasting normaliter belastingrente rekenen. Deze rente wordt per 1 juni 2020 ook verlaagd door de Belastingdienst (voor de inkomstenbelasting per 1 juli 2020).

Lees hier de belastingmaatregelen voor ondernemers

Geschreven door Team Rompslomp

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.