Zo verwerk je de btw voor bedrijfsmiddelen die je ook privé gebruikt
Rijd je je zakelijke auto ook regelmatig privé? Of gebruik je je zakelijke smartphone ook in je vrije tijd? Dan mag je alleen btw terugvragen voor het zakelijke deel van je kosten. Veel startende zzp’ers weten dit niet en lopen daardoor het risico op boetes en naheffingen van de Belastingdienst. Wil je fouten in je btw-aangifte voorkomen? In dit blogartikel vind je een complete uitleg over hoe je de btw-correctie voor privégebruik op de juiste manier toepast.

Hoe bereken je de btw-correctie voor privégebruik?
Om de btw-correctie voor privégebruik te berekenen, breng je allereerst in kaart welke bedrijfsmiddelen je zowel zakelijk als privé gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan je auto, smartphone of internetabonnement. Wil je zeker weten dat je niets over het hoofd ziet? Kijk dan in je bankoverzicht welke bedrijfskosten je dit jaar had en bepaal per kostenpost of er sprake is van privégebruik.
Hoe je je privégebruik berekent, verschilt per bedrijfsmiddel. Voor een auto werkt dit bijvoorbeeld anders dan voor een smartphone of laptop. Hieronder lees je hoe dit zit.
Privégebruik auto berekenen
Voor het privégebruik van je auto kun je de btw-correctie op twee manieren toepassen: met de werkelijke methode en met de forfaitaire regeling.
1. Werkelijke methode (rittenregistratie)
Met de werkelijke methode wordt het bijhouden van een rittenregistratie bedoeld. Dit wordt ook wel kilometerregistratie of rittenadministratie genoemd. Hierdoor weet je precies hoeveel privékilometers je hebt gereden en kun je deze aftrekken van het totaal aantal gereden kilometers. Let wel goed op: woon- en werkverkeer wordt door de Belastingdienst als privégebruik gezien, dus dit moet je er bij optellen.
Verwerk je je ritten nu nog in Excel? Dan is een boekhoudpakket wellicht een betere optie. Veel boekhoudpakketten bevatten een module om je rittenregistratie bij te houden.
2. Forfaitaire regeling
Heb je geen rittenregistratie bijgehouden of wil je dat liever niet? Dan kun je de forfaitaire regeling toepassen. Je gebruikt in dat geval het forfaitair percentage van 2,7% van de cataloguswaarde van je auto als btw-correctie. Dit is inclusief btw en bpm. Belangrijk: deze regeling is alleen van toepassing als je auto tot je bedrijfsvermogen behoort en als de btw op aanschaf, onderhoud en gebruik volledig is afgetrokken.
Heb je je zakelijke auto langer dan vier jaar in je bezit? Dan mag je een forfaitair percentage toepassen van 1.5% van de cataloguswaarde. In de eerste vier jaar betaal je dus 2.7% van de cataloguswaarde en in de jaren erna slechts 1.5%. Om de cataloguswaarde van je auto te berekenen, kun je een voertuigrapport aanvragen bij RDW.
Wanneer kies je welke methode?
Maak je weinig privékilometers en heeft je auto een hoge cataloguswaarde? Dan is een rittenregistratie vaak voordeliger. In andere gevallen kun je de forfaitaire regeling toepassen. Benieuwd wat voordeliger is? Bepaal dan eerst hoeveel privékilometers je per jaar rijdt met je zakelijke auto. Bereken vervolgens via onderstaand rekenvoorbeeld welke methode voor jou het voordeligst is:
Privékosten auto berekenen ( werkelijke methode/rittenregistratie)
Aftrekbare autokosten = (zakelijke kilometers / totale kilometers) × werkelijke kosten
Privékosten auto berekenen (forfaitaire methode)
Aftrekbare autokosten = cataloguswaarde auto × forfaitair percentage
Overig privégebruik berekenen
Voor andere bedrijfsmiddelen, zoals je laptop, smartphone, internetabonnement of ChatGPT-abonnement, maak je een schatting van je privégebruik. Je schrijft dan bijvoorbeeld de helft of een kwart van je internetabonnement toe aan privégebruik. Je kunt dit het beste berekenen op basis van het aantal gewerkte uren. Zit je bijvoorbeeld fulltime achter de computer, dan kun je er vanuit gaan dat meer dan de helft van je internetgebruik zakelijk is.
Je geeft de btw-correctie voor privégebruik op in je laatste btw-aangifte van het jaar. Dit geldt voor alle bedrijfsmiddelen die je zowel zakelijk als privé gebruikt. Dus ook je auto.
Wat zijn de gevolgen als je de btw-correctie op privégebruik vergeet?
Het komt regelmatig voor dat ondernemers vergeten om de btw-correctie op privégebruik door te geven tijdens hun btw-aangifte. Dit kan financieel vervelende gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld een naheffingsaanslag krijgen, waardoor je alsnog de verschuldigde btw moet terugbetalen. Ook kan de Belastingdienst je een boete geven of rente in rekening brengen. Bereken je btw-correctie dus zorgvuldig en vul die elk jaar in tijdens je aangifte.
Ben je tijdens je laatste aangifte vergeten om de btw-correctie door te voeren? Dan kun je dit alsnog doen met een suppletie. Dit is een aanvullende aangifte die je indient bij de Belastingdienst. Met een suppletie kun je fouten in je aangifte corrigeren en het eventueel verschuldigde bedrag alsnog betalen.
Btw-correctie opgeven: zo maak je het simpeler
Wil je geen uren kwijt zijn aan het bestuderen van spreadsheets om je btw-correctie te berekenen? Stop dan met priegelen in Excel en stap over naar een online boekhoudpakket. Dit werkt sneller en makkelijker dan een spreadsheet en levert je een hoop voordelen op. Met een boekhoudpakket voer je je rittenregistratie in een handomdraai in. En aan het eind van het jaar doe je met een klik op de knop je btw-aangifte. Probeer Rompslomp nu gratis uit en ontdek of ons boekhoudpakket bij jou past.

Misschien vind je dit ook interessant ...
Maak je privé gebruik van je zakelijke auto? Houd ook rekening met de btw-correctie!
Inderdaad, daar houden veel zzp’ers geen rekening mee. Terwijl die elektrische auto met lagere bijtelling—voor de inkomstenbelasting—op die manier toch een forse kostenpost wordt. Want daar moet je waarschijnlijk 2,7% van de cataloguswaarde ...
Bijtelling: hoe werkt dat nou precies?
Bijtelling is een bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld en waarover je belasting moet betalen. Als zzp’er verreken je de bijtelling met de autokosten van je onderneming. Of beter gezegd: door de privé bijtelling gaan je zakelijke autokosten ...