Gastblogs Wet- en regelgeving
22 januari 2024

Cijfers op orde - voor de Belastingdienst of voor jezelf?

"Wat is het nut van je cijfers op orde?" Ze vroeg het echt en ik viel even stil bij die vraag. Maakte ze een grapje? Maar de dame die de vraag stelde tijdens een online meeting voor zzp’ers was bloedserieus. 

Het nut van je cijfers op orde hebben is toch logisch en ongeveer van levensbelang als je een bedrijf hebt? Hoe wil je anders weten hoe je ervoor staat en welke keuzes je moet maken? Aan welke knoppen je hebt te draaien om jouw bedrijf succesvol te laten zijn? Al die onrust die het met zich meebrengt wanneer je dat niet op orde hebt. Vroeg of laat klopt ook de Belastingdienst bij je aan. Voor een aangifte omzet- of inkomstenbelasting.  Dat wil je toch niet. Heel logisch allemaal vond ik.

De rauwe werkelijkheid van blauwe enveloppen

Heel logisch? Ik dacht terug aan de Nederlandse film Soof. Zij kookt de sterren van de hemel in haar eigen restaurant ‘de Kooksoof’ en ontvangt lovende recensies. Elke avond is het volle bak in haar restaurant. Deze ondernemer geeft het beste van haarzelf en doet waar ze zo gelukkig van wordt waardoor ze haar bedrijf ziet groeien. Maar dan komt de rauwe werkelijkheid. De blauwe enveloppen en te betalen rekeningen. Ze stopt de enveloppen in een grote pan en doet daar een deksel op. Deze ondernemer zit overduidelijk in de ondernemers-kleuterleeftijd.  Wanneer het aankomt op waar ze niet aan wil, namelijk haar boekhouding.

Hilarisch, deze scène vond ik. De vraag is alleen, hoeveel ondernemers doen dit ook zo? Misschien niet in een grote pan. De film dateert immers uit 2016 en Soof had denk ik nog niet van digitale facturen gehoord. Maar mails niet openen, die je niet wilt zien is alsof je ze in een grote pan stopt. Deksel erop en je ziet ze niet. 

Ik doe het voor de Belastingdienst

Er zullen genoeg ondernemers zijn die alleen gemotiveerd zijn voor de Belastingdienst. En dus pas in actie komen om hun cijfers op orde brengen bij een deadline. Die zeggen: “daar doe ik het voor, maar voor de rest niet bij mij aankloppen wanneer het over cijfers gaat. Ik ben allergisch voor cijfers, ik kijk er nooit naar, het is saai en stom en ik doe er verder niks mee. Alles moeten bijhouden en op tijd klaar hebben voor de Belastingdienst is een steeds groter wordende berg. vooral in mijn hoofd. Dus ik ben allang blij dat het geschaft is. Poeh, weer een kwartaal van die ellende af".

Ik doe het voor mezelf

“Voor je ging ondernemen”, zei ik tegen de betreffende dame die de vraag had gesteld tijdens die meeting, “waren boekhouden en financiën misschien een ver van je bed show, maar nu is het part of the game. Je kunt jezelf klein houden door het niet te doen, door niet de realiteit onder ogen te komen. Deze part of the game kan je ook geweldige inzichten geven. En als je succesvol bent, je ziet dat je groeit, is dat een boost voor je zelfvertrouwen en je plannen voor je bedrijf. Ook wanneer al een tijdje dacht, “gaat het eigenlijk wel goed met mijn bedrijf” dan geven cijfers je antwoorden om in actie te komen. Zodat je kunt zeggen: het nut van je cijfers op orde is dat ik het voor mezelf doe. Niets meer of minder.”

Kom uit de ondernemer-kleuterleeftijd

De Soofs van deze wereld hebben het voordeel van de huidige tijd. Een tijd dat hen de mogelijkheid geeft om het bijhouden van hun boekhouding zoveel mogelijk geautomatiseerd te laten verlopen. Een app voor bonnen, niet in de pan maar in de telefoon. Makkelijk je factuur sturen naar de klant. De belofte is inzicht en rust.

Of je nu Soof heet of niet, laat je bijstaan door iemand met expertise wanneer je het spoor bijster bent. Maar zorg dat je uit de ondernemer-kleuterleeftijd komt en jezelf serieus neemt als financieel directeur van jouw bedrijf.

Anita Udink
Zij & Cijfers

https://www.zij-en-cijfers.nl/

Anita Udink
Geschreven door Anita Udink

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.