Facturatie
18 augustus 2023

Vereenvoudig je administratie met een factuurprogramma

Ben je het zat om ontelbare uren te verspillen aan het handmatig opstellen en verzenden van facturen? Vind je het frustrerend en tijdrovend om betalingen en achterstallige facturen in de gaten te houden? Dan is het is tijd om afscheid te nemen van de kopzorgen rondom facturatie door gebruik te maken van een factuurprogramma. Door het automatiseren van het factureren kun je je werkstroom veel makkelijker maken en je focussen op wat echt belangrijk is: de groei van je onderneming.

Zeg vaarwel tegen de stress van factureren. Ontdek hoe een factuurprogramma je workflow kan verbeteren.

Een factuurprogramma lost je problemen op en bespaart je hierdoor veel tijd

Factuurprogramma's bieden talloze voordelen voor ondernemers. Dit wordt duidelijk wanneer we kijken naar de nadelen wanneer je er niet mee werkt:

Een groot nadeel van het handmatig opstellen van facturen is dat het zowel tijdrovend als foutgevoelig kan zijn. Een factuurprogramma maakt het eenvoudig om professionele facturen op te stellen en te verzenden met slechts enkele muisklikken. Bij periodieke facturen (bijvoorbeeld facturen die maandelijks terugkomen) is het mogelijk om deze automatisch te laten verzenden waardoor je dit niet elke keer zelf hoeft te doen. Ook een creditfactuur maken is vaak binnen enkele seconden gedaan met één klik op de knop.

Een veelvoorkomend probleem is dat facturen niet op tijd worden betaald. Dit kan leiden tot cashflow problemen: doordat je klanten niet op tijd betalen heb jij ook geen geld om je eigen rekeningen te betalen. Een factuurprogramma kan hier behulpzaam voor zijn door automatisch herinneringen te verzenden naar klanten met achterstallige betalingen. Zo hoef je niet zelf uit te zoeken wie wel en niet betaald heeft en bespaar je veel werk en tijd met het opvolgen.

Een groot voordeel is dus tijdsbesparing, waardoor je meer aandacht kunt besteden aan andere belangrijke aspecten van je bedrijf. Ook stimuleert het klanten om de betaling te voldoen wanneer er zorgvuldig opvolging wordt gedaan. Betaalde facturen = minder kopzorgen!

Doordat het proces van factureren op deze manier geautomatiseerd wordt, ondersteunt het bij het nauwkeurig bijhouden van je administratie en verschaft het real-time inzicht in je financiële situatie. Oftewel: je weet op elk moment hoe je ervoor staat.

Het juiste factuurprogramma kiezen

Bij het kiezen van een factuurprogramma zijn er diverse kenmerken waar je op kunt letten. Allereerst moet het programma gebruiksvriendelijk zijn. Ten tweede dient het programma aan je behoeften te voldoen, zoals de mogelijkheid om de vormgeving en inhoud van je facturen aan te passen naar wens en betalingsherinneringen te automatiseren. Tot slot moet het gekozen factuurprogramma veilig en betrouwbaar zijn.

Bij het kiezen van een factuurprogramma is het belangrijk om je behoeften en budget in overweging te nemen. Met talloze factuurprogramma's op de markt kan het selectieproces overweldigend lijken. Zoek naar programma's die specifiek zijn ontworpen voor je branche of bedrijfsomvang. Lees ook beoordelingen van andere ondernemers en vraag aanbevelingen aan collega's of mede-ondernemers.

Houd ook rekening met functies die mogelijk voor jou van belang zijn, maar niet bij elk pakket zijn inbegrepen:

  • Automatische herinneringen versturen
  • Periodieke facturen instellen
  • Volledig aanpasbare factuur lay-out
  • iDEAL betaallink bij de facturen
  • SEPA incasso mogelijkheid
  • Uren kunnen bijhouden en meteen omzetten naar een factuur
  • Ritten- en kilometerregistratie

Is een factuurprogramma ingewikkeld?

Het instellen van een factuurprogramma is een eenvoudige taak die slechts enkele stappen vereist. Begin met het invoeren van je bedrijfsgegevens, zoals de bedrijfsnaam en adres. Voeg ook eventueel je eigen logo toe. Daarnaast heb je de klantgegevens nodig. Je kunt vervolgens aan de slag met het opstellen van je eerste factuur. Wil je ook herinneringen etc. automatiseren dan is van belang dat je factuurprogramma hier op de juiste manier voor is ingesteld om herinneringen te verzenden en betalingen bij te houden.

Boekhoudprogramma

Het wordt nog efficiënter wanneer je factuurprogramma ook de functionaliteit biedt om je boekhouding te verzorgen. Dit betekent dat je niet apart verschillende programma's hoeft te gebruiken, maar alles in 1 programma hebt. Zo kun je met vertrouwen nauwkeurige financiële gegevens bijhouden en overzichten maken om te begrijpen hoe je bedrijf ervoor staat. Dit helpt je om betere beslissingen te nemen voor je onderneming.

Rompslomp

Wil je Rompslomp uitproberen als factuurprogramma? Maak dan hier een gratis account aan. Facturen en offertes maken is altijd gratis.

Rompslomp ook gebruiken als boekhoudprogramma? Boekhoudfuncties probeer je 30 dagen gratis uit met onze trial. Hierna kies je het abonnement dat het beste bij jou past en betaal je alleen voor wat jij nodig hebt!

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.