Gastblogs
1 juli 2024

Dat moet ik aan mijn boekhouder vragen... - De overstap naar een BV

“Janine, ik wil graag meer inzicht in mijn bedrijf”, vertelde Monique mij tijdens het kennismakingsgesprek. “Ik heb geen flauw idee of ik het goed doe. Ik doe namelijk altijd maar wat. En dan kijk ik naar die andere ondernemers. Zij hebben het veel beter voor elkaar. Dat zijn échte ondernemers. Ik word daar onzeker van.”

En we gingen samen aan de slag. Ik gaf haar nog wel even mee dat de meeste ondernemers onzeker zijn over hun eigen kunnen. Al tonen ze dat nooit aan de buitenkant. Dat heet trots.

De analyse

Ik stuurde mijn welkomstmail. En daarin stond precies wat ik nodig had van haar. Ik had vooral cijfers nodig. Ook ik heb eerst inzicht nodig. En dat begint met een analyse van het bedrijf. En een gesprek.

Cijfers alleen zeggen nooit genoeg. Een gesprek ook niet. Je kunt de voorstelling namelijk altijd mooier vertellen. Cijfers liegen niet. Maar je kunt ze wel een beetje oppoetsen om het mooi te laten lijken. De combinatie is belangrijk.

Ze mailde mij terug: “Dat moet ik aan mijn boekhouder vragen. Ik kan niet bij de cijfers.”

Na veel vijven en zessen kreeg ik de cijfers in mijn mailbox.

Ik had mijn analyse gedaan en Monique kwam voor het eerst bij mij op kantoor. “Voor iemand die maar wat doet, doe jij het behoorlijk goed,” vertelde ik haar. “Echt?” vroeg ze mij een beetje aarzelend.

“Zeker. En ik denk dat we de volgende stap in het ondernemerschap moeten gaan zetten. Namelijk de overstap naar een BV. Want jij maakt veel te veel winst. Dat is fijn voor jou. Maar ook voor de belastingdienst. Nu gun ik de belastingdienst heel erg veel. Maar laten we samen onderzoeken wat voor jou aantrekkelijk is.”

Het is stil aan de andere kant van de tafel. Er komt ineens heel veel informatie haar kant op. Ze is onzeker of ze het allemaal wel goed doet. En nu krijgt ze gewoon ineens te horen dat het té goed gaat Dat heeft haar boekhouder haar nooit verteld.

Hulp met de omzetting naar BV

“Wil je dat ik je help met de omzetting naar een BV? Ik ken een goede register belastingadviseur,” vraag ik haar.

Ik zie haar twijfelend kijken. En ze kijkt even opzij naar haar partner. “Dat moet ik overleggen. Onze boekhouder is familie. En ik wil haar niet passeren. Ze heeft zoveel voor ons gedaan.”

“Geen enkel probleem. Regel vooral de omzetting met iemand waar jij je goed bij voelt. Maar zorg er wel voor dat je een kundig iemand treft. Iemand die verstand heeft van zaken. Iemand die dit meerdere malen per jaar regelt. En het niet ziet als bijzaak tussen het gewone werk door,” zeg ik.

“Want dat is wat ik te vaak voorbij zie komen. En dan duurt het maar en dan duurt het maar. Terwijl de omzetting naar een BV binnen 2 maanden geregeld kan zijn. Als de boekhouding compleet is.”

8 Maanden later is de BV een feit. Monique heeft vele maanden van onzekerheid gehad. De boekhouder informeerde haar niet of nauwelijks. Ze nam haar niet mee in het proces.

Een wijze les voor de toekomst 

Inzicht krijgen in je bedrijf is nooit dé uitdaging waar een ondernemer mee worstelt. Geef een ondernemer de inloggegevens van een boekhouding (wat voor mij vereiste nummer 1 is!) en er is inzicht.

De echte vraag van de ondernemer gaat altijd over persoonlijk leiderschap. Durf je als ondernemer te vragen naar wat je echt nodig hebt. Durf je te gaan staan voor jouw eigen belangen. Daar is het werk in te doen. En dan zul je merken dat je veel zelfverzekerder door het leven gaat.

Janine van Vliet
Koken met Cijfers

www.kokenmetcijfers.nl

Janine van Vliet
Geschreven door Janine van Vliet

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.