Gastblogs Ondernemen
29 juli 2024

Als ik maar hetzelfde verdien als in loondienst!

Een aantal jaren geleden werd ik regelmatig als trainer ingehuurd om een workshop over financiën te geven aan een groep aankomende ondernemers.

In één van de groepen zat Ilse. Ze had de opleiding voor leefstijlcoach bijna afgerond en stond te trappelen om als ondernemer aan de slag te gaan. Maar van ondernemen en financiën had ze geen kaas gegeten.

Man doet alles

Meestal begon ik de workshop met een voorstelrondje en vroeg ik welk cijfer ze zichzelf zouden geven over hun kennis van financiën op een schaal van 1 tot 10. Ilse gaf zichzelf een 3. “Mijn man houdt zich bezig met de financiën thuis.”

Ilse was niet de enige. De meeste groepen bestonden voor 95% uit vrouwen en bijna alle vrouwen (op de alleenstaanden na) hadden geen kaas gegeten van de financiën. En nu werden ze verantwoordelijk voor het verdienen van hun eigen boterham en alles wat daarbij komt kijken. Eén middagje financiën was bij lange na niet genoeg.

De huiswerkopdracht

En na die middag moesten ze een huiswerkopdracht inleveren. Maak een financieel plan van jouw toekomstige onderneming. Een hele kluif voor een aantal. Om ze het een beetje makkelijker te maken moesten ze een aantal vragen beantwoorden. Die antwoorden samen vormde dan het financiële plan.

De eerste vraag luidde: Wat wil ik als salaris overhouden aan mijn bedrijf?

En Ilse beantwoordde deze vraag als volgt: “Ik wil hetzelfde blijven verdienen netto als dat ik ook in loondienst verdiende. In loondienst verdiende ik € 2.800 netto per maand. Dus als ik € 2.800 winst heb per maand dan is dat voldoende.”

Dit is precies de reden waarom ik vind dat elke ondernemer eerst een ondernemersdiploma moet halen voordat ze zich in moeten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Want € 2.800 winst staat niet gelijk aan € 2.800 netto salaris.

En dus berichtte ik Ilse: “Fantastisch dat je gaat voor het fulltime ondernemerschap. Alleen verdiende jij in loondienst niet € 2.800. Dat is het netto bedrag. Jouw werkgever regelde dat de belastingen al werden ingehouden. Daar hoefde jij je niet druk over te maken. Hij droeg ook jouw pensioen af. Dan heb je een appeltje voor de dorst als je straks 67 wordt. Hij zorgde er ook voor doorbetaling als je ziek werd. En (dit weet bijna niemand) bovenop jouw brutoloon betaalt de werkgever ook nog extra premies. Oftewel werkgeverslasten. En die zie jij niet terug op jouw loonstrook. Dus om hetzelfde te blijven verdienen als in loondienst zul je toch ongeveer € 4.000 tot € 5.000 winst moeten gaan maken per maand. Want nu moet je dat allemaal zelf gaan regelen. En vergeet ook niet dat je ook een buffer nodig hebt. Stel dat je een keer een maand geen inkomsten hebt. Dan heb je iets nodig voor achter de hand. Tel er nog maar € 1.000 extra winst bij op.”

Kennis hebben is cruciaal

Als ondernemer heb je 2 banen en daarmee ben je dubbel zo druk. De ene baan van professional en de andere baan van ondernemer. De meeste ondernemers starten hun bedrijf vanuit expertstatus. Dat betekent dat ze iets heel goed kunnen en daar hun eigen boterham mee willen verdienen. Zo ontstaan bedrijven.

Alleen komt er dan het ondernemerschap bij kijken. En dat vergt andere vaardigheden. Ineens ben je overal verantwoordelijk voor. Ook voor de onderdelen waar je voorheen geen kaas van had gegeten. En vaak is financiën daar één van. Ilse is helaas niet de enige die op deze manier naar het ondernemerschap kijkt. Gewoon omdat het ontbreekt aan kennis.

Maar liefst 53% van de ondernemers verdient minder dan het minimumloon (bron: rapport KBI Q3/Q4 2023). En dat komt door gebrek aan kennis.

Een wijze les voor de toekomst 

Voordat je gaat beginnen aan het ondernemerschap, verdiep je goed in de plussen en de minnen. Sommige mensen zijn geboren ondernemers. Maar niet iedereen. En dat geeft niet. Het is een vak dat te leren is. Dus begin met kennis verzamelen. En maak daarna de afweging of het ondernemerschap haalbaar is voor je. Dat weet je alleen als je het doorrekent. Rompslomp heeft een hele kennisbank met allemaal blogs over financiën. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

Janine van Vliet
Koken met Cijfers

www.kokenmetcijfers.nl

Janine van Vliet
Geschreven door Janine van Vliet

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.