Op weg naar succes: samenwerking met Data Science studenten van HBO ICT Windesheim
Het afgelopen jaar hebben we een te gekke samenwerking gehad met zes studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Deze studenten volgen de opleiding HBO ICT met verschillende specialisaties, zoals Software Engineering, Business IT Management en Machine Learning. Gedurende zes intensieve weken hebben ze zich volledig gestort op een uitdagend project met als onderwerp: financiële gegevensanalyse.
Het doel van het project was om waardevolle inzichten te bieden aan startende ondernemers die vaak worstelen met onzekerheden bij het begin van hun ondernemersreis. Want wat maakt een succesvolle ondernemer nou succesvol?
Van links naar rechts: Kobus Post (developer Rompslomp), Johannes Brouwer (CTO Rompslomp), Thomas Pham (student HBO ICT), Stan Holsappel (student HBO ICT), Alena Ivanova (student HBO ICT), Larissa Schuth (trainee product owner Rompslomp), Thomas Veltman (student HBO ICT), Gework Wardanian (student HBO ICT), vooraan: Ewaldo Nieuwenhuis (student HBO ICT)
De start van een nieuwe samenwerking
Waarom kozen deze studenten voor Rompslomp? Omdat financiële data iets totaal nieuws voor ze was om mee te werken op zo’n grote schaal, en dat vonden ze super interessant. Het was een kans om dieper in de cijfers te duiken en te ontdekken welke verbanden er in die gegevens verborgen zaten. En hier bij Rompslomp kregen ze de vrijheid om hun eigen aanpak te kiezen en werden ze aangemoedigd om met gave ideeën te komen.
Maar die financiële data was geen peulenschil. De relaties tussen de gegevens waren soms behoorlijk complex, wat het project extra uitdagend maakte. Maar deze studenten waren vastberaden om uit te zoeken hoe alles in elkaar paste. Ze gingen op onderzoek uit, spraken met onze developers en de financieel directeur van Rompslomp en deelden kennis en expertise over financiële gegevens en de onderliggende verbanden.
Succesvol ondernemen ontleden
De kern van het project lag in het benutten van de kracht van data science om de vele verschillende zorgen van startende ondernemers aan te pakken. Hiervoor hebben de studenten eerst onderzoek gedaan naar wat een succesvolle ondernemer onderscheidt van een niet-succesvolle ondernemer. Hierbij lag de focus onder andere op het aantal klanten, loyale klanten, marketingkosten en het aantal logins. Vervolgens zijn ze aan de slag gegaan met het maken van verschillende modellen en hebben ze gezocht naar verbanden binnen de beschikbare datasets. Hierdoor werden enkele belangrijke patronen zichtbaar, waarop ze verder hebben gebouwd.
De studenten hebben succesvolle modellen ontwikkeld, wat een solide basis heeft gelegd voor ons om diepgaandere analyses uit te voeren. In de komende maanden zullen we ons richten op het verbeteren van de kwaliteit en integriteit van de beschikbare data, zoals aanbevolen door de studenten. Ons uiteindelijke doel is om startende ondernemers nog beter te kunnen ondersteunen bij het nemen van cruciale zakelijke beslissingen en hen meer vertrouwen te geven in hun ondernemingsplannen voor de toekomst.
Uitdagingen en leermomenten
De complexiteit van het project, de uitdagende aspecten ervan en de ruimte voor creatieve vrijheid hebben deze studenten gemotiveerd om met ons samen te werken. Deze samenwerking heeft geleid tot een waardevolle ervaring, zowel voor de studenten als voor Rompslomp. Het heeft niet alleen bijgedragen aan de professionele groei van de studenten, maar heeft ook onze eigen inzichten en doelen verrijkt. We kijken uit naar meer van dergelijke fijne samenwerkingen in de toekomst!
Een van de studenten over dit project:
"Het project heeft ook belangrijke leermomenten voor ons meegebracht. We hebben geleerd om proactief te zijn, vragen te stellen en duidelijke afspraken te maken. We zijn telkens doorgegaan ook al hadden we veel tegenslagen, zelfs wanneer we met moeilijke data en de financiële termen werden geconfronteerd. We werkten niet alleen nauw samen met elkaar, maar ook met het Rompslomp team, er werd altijd tijd voor ons vrijgemaakt voor overleg. We hebben waardevolle werkervaring gekregen in data science in een onderneming, dat is wel wat anders dan de fictieve datasets die we van school krijgen voor opdrachten. Het project heeft niet alleen bijgedragen aan onze professionele ontwikkeling, maar ook aan onze persoonlijke groei. Het heeft ons geleerd niet op te geven ongeacht de uitdagingen. Daarnaast is Rompslomp ook gewoon een heel leuk bedrijf, iedereen stond voor ons elkaar en het was altijd erg gezellig. We aten vaak in de middag samen en we voelden ons onderdeel van het team, we werden echt betrokken in het bedrijf, dat was erg leuk."
Misschien vind je dit ook interessant ...
Moneybird vs. Rompslomp: welk pakket past bij jou?
Welk boekhoudprogramma past bij jou? Moneybird en Rompslomp bieden allebei pakketten gericht op elke soort zzp'ers. Dat betekent dat je met beide pakketten waarschijnlijk voldoende hebt voor je administratie. Er zijn een paar verschillen in ...
SnelStart vs. Rompslomp: welk pakket past bij jou?
SnelStart komt vaak langs als je op zoek bent naar boekhoudsoftware. Het bedrijf is namelijk een waardige pionier in administratieve software. Hun eerste softwarepakketten, SnelFaktuur en SnelBoek, kwamen al in de jaren ‘80 op de markt! Vergeleken ...