Ons aanbod
26 augustus 2024

MoneyBird vs. Rompslomp: welk pakket past bij jou?

Als je als zzp’er op zoek bent naar het juiste boekhoudpakket voor jou, kom je er snel achter dat ze allemaal bijna hetzelfde beloven. Geen rompslomp, facturen sturen wordt een fluitje van een cent, je boekhouding is zo gefixt – elk boekhoudpakket is supermakkelijk en reuze efficiënt. Daarom vinden wij het zelfs moeilijk om onderscheid te maken tussen ons pakket en die van onze collega’s!

De vraag is: welk boekhoudpakket past bij jou? Om je te helpen die vraag te beantwoorden, hebben we een eerlijke vergelijking gemaakt tussen ons boekhoudpakket en die van MoneyBird.

Welk boekhoudprogramma past bij jou?

MoneyBird en Rompslomp bieden allebei pakketten gericht op elke soort zzp'ers. Dat betekent dat je met beide pakketten waarschijnlijk voldoende hebt voor je administratie. Er zijn een paar verschillen in functionaliteit. Rompslomp heeft een ingebouwde rittenregistratie en voorraadbeheer, MoneyBird niet. Aan de andere kant kun je met een betaald pakket van MoneyBird gratis een zakelijke rekening openen die gekoppeld is aan je administratie. Dat is natuurlijk super voordelig voor een startende ondernemer!

Qua prijs zijn MoneyBird en Rompslomp ook vergelijkbaar. Welke voor jou voordeliger uitpakt ligt aan de complexiteit van je administratie en welk pakket je kiest. Ben je van plan meerdere administraties bij te houden? Dan is Rompslomp Master waarschijnlijk het voordeligst, daarbij zitten namelijk 3 administraties inbegrepen. Bij MoneyBird moet je voor elke administratie een los abonnement afsluiten.

moneybird-vs-rompslomp

Welke functies bieden MoneyBird en Rompslomp aan?

Ten eerste, wat bieden Rompslomp en MoneyBird qua functionaliteit? Op de meeste vlakken verschillen de pakketten weinig van elkaar. Met beide pakketten maak en verstuur je makkelijk facturen en offertes . Ook kun je je uren registreren én ze meteen naar de klant factureren. Zo bespaar je tijd en krijg je snel betaald. Daarnaast koppelen beide systemen met veel webshop providers zodat al je verkoopfacturen direct in je boekhouding worden geladen.

Heb je zakelijke kosten? Neem een foto van je bonnetje of upload je factuur, en de gegevens worden automatisch overgenomen met Scan & Herken. Koppel ook meteen je bankrekening, dan worden al je transacties automatisch in de boekhouding gezet. Zo wordt het bijhouden van je boekhouding ook verrassend makkelijk.

Als je al je bonnetjes en facturen netjes hebt bijgehouden, hoef je zelfs niet meer te schrikken van de btw-aangifte. Beide pakketten tellen de btw voor je op, en je kunt aan het eind van het kwartaal direct je aangifte indienen. Zo hoef je niet meer handmatig al je gegevens over te nemen op de site van de Belastingdienst en bespaar je tijd en dure typefouten.

Wil je weten hoe je bedrijf ervoor staat, neem dan een kijkje bij je balans en winst- & verliesrekening. MoneyBird en Rompslomp bieden beide verschillende rapportages zodat jij je financiële gezondheid kunt inzien. Zo zit boekhouden je niet alleen in de weg, maar helpt het je juist beter te ondernemen.

Wat zijn de verschillen tussen MoneyBird en Rompslomp?

Er zijn echter wat kleine verschillen tussen de pakketten. Zo heb je in Rompslomp de mogelijkheid om je ritten bij te houden en direct naar klanten te factureren. Je kunt zelfs koppelen met een GPS-rittenregistratie van TrackJack of YesHugo, zodat al je ritten automatisch in je administratie worden gezet. Rompslomp biedt ook een simpele voorraadadministratie aan om bij te houden hoeveel voorraad er binnenkomt en uitgaat.

MoneyBird heeft geen ingebouwde rittenregistratie of voorraadbeheer. Wel kun je koppelen met het voorraadbeheersysteem van Picqer. Hoef je geen ritten of voorraad bij te houden, of doe je dit in een apart pakket? Dan is dit in ieder geval geen deal-breaker. MoneyBird heeft wel andere koppelingen die bij Rompslomp ontbreken, zoals met crm-software en verschillende urenregistratiesystemen!

Daarnaast kun je met een betaald pakket van MoneyBird gratis een zakelijke betaalrekening openen door hun samenwerking met Adyen. Alle transacties worden zo automatisch in je administratie gezet en gekoppeld aan de juiste documenten. Je krijgt een MoneyBird Betaalpas die je ook voor abonnementen en in het buitenland kunt gebruiken. Super handig en voordelig als je net bent begonnen met ondernemen!

Het enige minpunt is dat de rekening vastzit aan een betaald pakket. Wil je overstappen naar een ander boekhoudpakket? Dan moet je ook afscheid nemen van je zakelijke rekening.

Wat kost MoneyBird?

Ook qua prijs zijn Rompslomp en MoneyBird vergelijkbaar. MoneyBird heeft 4 tarieven gebaseerd op hoe complex je administratie is:

  • Met het gratis pakket kun je maximaal 10 transacties per maand verwerken en 3 facturen en 3 offertes sturen.
  • Je kunt maximaal 20 transacties verwerken voor €14 per maand.
  • Je kunt maximaal 50 transacties verwerken voor €25 per maand.
  • Je kunt onbeperkt transacties verwerken voor €35 per maand.

Er zit bij elk betaald pakket automatische btw-aangifte, een bankkoppeling en Scan & Herken inbegrepen. En je kunt met elk betaald pakket gratis een zakelijke betaalrekening openen. Voor elke extra boekhouding moet je ook een extra abonnement afsluiten.

Wil je meer informatie? Neem een kijkje op de website van MoneyBird, daar vind je de actuele prijzen.

Wat kost Rompslomp?

Bij Rompslomp zijn de tarieven iets anders ingedeeld:

  • Met Gratis kun je onbeperkt facturen en offertes maken.
  • Met Puur Factuur kun je maximaal 5 uitgaven inboeken en onbeperkt facturen maken en versturen voor €7,50 per maand.
  • Met Professional kun je onbeperkt uitgaven inboeken en facturen versturen voor €25 per maand.
  • Met Master kun je alles van Professional en 3 aparte boekhoudingen bijhouden voor €37,50 per maand.

Je kunt met elk betaald pakket je btw-aangifte versturen, maar je hebt Professional of Master nodig om een bankkoppeling en Scan & Herken te gebruiken. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Probeer beide pakketten gratis uit!

Uiteindelijk hangt de keuze af van jouw persoonlijke voorkeur. Hoe fijner je het programma vindt, hoe minder de boekhouding je zal frustreren. Beide programma’s bieden een compleet boekhoudpakket, maar er zijn ongetwijfeld verschillen in de werkwijze. Gelukkig hebben Rompslomp en MoneyBird allebei een gratis proefperiode waardoor je genoeg tijd hebt om te kijken welk pakket het beste bij jou past.

De prijs van ieder pakket ligt aan welke behoeften jouw onderneming heeft. Breng in kaart hoeveel facturen, uitgaven, inkomsten en totale transacties je per maand moet inboeken. Zo kun je een inschatting maken welk pakket voordeliger voor jou uitkomt.

Neem ook een kijkje bij de reviews van Rompslomp en MoneyBird, zo zie je ook wat andere zzp’ers van de boekhoudpakketten vinden. Vraag ook aan je mede-zzp’ers in jouw branche welk pakket zij fijn vinden. Met dit artikel heb je in ieder geval een beter idee gekregen van welk boekhoudpakket bij jou past. Veel succes met je toekomstige boekhoudpakket!

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.