25 februari 2019

Studiekosten zijn aftrekbaar: Investeer in vakkennis

Hoe zit het met jouw goede voornemens, al eentje in de praktijk gebracht? Wij van Rompslomp wel! Voor alle zzp’ers in Nederland willen wij online boekhouden een stuk leuker en overzichtelijker maken. Wij weten daarom als geen ander dat je moet bijblijven op je vakgebied en moet blijven investeren in jezelf. Daar ben jij zelf verantwoordelijk voor. Bovendien: studiekosten zijn aftrekbaar! Daarom in deze blog vijf to do’s om te investeren in vakkennis en persoonlijke ontwikkeling.

1. Studiekosten financieren

Wil je toch echt een betaalde opleiding gaan volgen, dan zul je dat wel moeten kunnen financieren. Een paar tips:

Studiekosten aftrekbaar

Investeer je in scholing, dan kun je die investering aftrekken van de inkomstenbelasting. In het kort is het zo dat als je zakelijke kosten als zzp’er voor je bedrijf maakt, deze kosten (deels) aftrekbaar zijn. Wanneer je een opleiding of studie volgt om je vak beter te kunnen uitoefenen, geldt dit ook. Zo is het aanschaffen van vakliteratuur voor 100% aftrekbaar en vallen seminars, congressen of studiereizen onder representatiekosten die je voor 80% kunt aftrekken. Maar helaas… kun je dan ieder seminar, cursus of interessant event opvoeren? Nee, je mag deze kosten alleen aftrekken als je duidelijk aantoont dat je ze voor je onderneming hebt gemaakt. Wil je meer weten over zakelijke aftrekbaarheid van kosten seminars, studiereis of vakliteratuur? Check de site van de Belastingdienst.

Leven lang leren krediet

De overheid stimuleert scholing van volwassenen. Een van de regelingen waar je gebruik van kunt maken is het levenlanglerenkrediet. Iedereen tot 55 jaar oud die geen recht heeft op studiefinanciering kan geld lenen voor het betalen van collegegeld met het levenlanglerenkrediet. Het gaat zowel om publieke als private opleidingen. Meer informatie en aanvragen kan hier!

Regionale subsidies

Ga eens langs bij het ondernemersloket in je gemeente. Soms verstrekken gemeenten en provincies subsidies aan ondernemers voor scholing. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je ook informatie over subsidies. Let wel: die zijn niet altijd bedoeld voor scholing.

2. Gratis kennis is overal

Kennis in overvloed. Waarom een dure studie als je ook door bijvoorbeeld een gratis webinar je kennis kunt bijspijkeren? Maar let op! Kijk goed naar wat bij je past, waar ben je echt naar op zoek? Maak keuzes en wees kritisch. Wees selectief en kijk goed naar de afzender. Volg de juiste personen of bedrijven in jouw branche. En… probeer niet overal bij te horen op social, dan heb je er zo een fulltime baan bij. Een klein lijstje van interessante gratis kennis:

Alles over Facebook

TedTalks

DWDD University

Maar check ook zeker jouw branchevereniging, vakbladen met interessante websites en dergelijke. Ook zij verspreiden regelmatig gratis vakkennis.

3. Gebruik je netwerk en deel ook jouw kennis

Maak gebruik van je netwerk, ook daar zit kennis. Investeren in een fysiek netwerk kan, maar hoeft niet. Het is in ieder geval belangrijk om ook jouw kennis te delen, online maar het kan ook zeker nuttig zijn om je aan te sluiten bij een lokaal netwerk of gericht op jouw branche. Post een keer een relevant artikel, schrijf een blog of geef een keer een lezing of draag bij aan een workshop.

Ook evenementen, presentaties of een congres zijn mooie momenten om collega zzp’ers of vakgenoten te ontmoeten. Ook hier zul je de juiste keuze moeten maken. Vraag eens aan andere zzp’ers waar zij naar toe gaan en welke events ze interessant vinden.

4. Volg een cursus, training, workshop

Online niets kunnen vinden wat bij je past? Er zijn talloze aanbieders van cursussen, trainingen en workshops. Bovendien zijn in sommige vakgebieden bijscholingscursussen verplicht om je certificering te behouden. Meestal leer je in korte tijd tijdens bijvoorbeeld een workshop veel bij. Bijkomend voordeel: het draagt ook bij aan het vergroten van je netwerk. Aan een cursus, training of workshop zit meestal wel een prijskaartje. Maar kosten voor bijscholing zijn in de meeste gevallen wel aftrekbaar voor zzp’ers! Lees hierboven hoe dit precies zit.

5. Maak tijd vrij

Met een volle agenda met genoeg opdrachten is het lastig om te investeren in (vak)kennis. Bovendien ben jij al die uurtjes niet facturabel. Het lijkt alsof kennis bijspijkeren alleen maar geld kost. Maar als het goed is levert het je juist werk op. Zeker in de toekomst. Maak altijd tijd vrij voor training, opleiding en ontwikkeling. Doe je dit niet, dan drogen de opdrachten vanzelf op. Reserveer bijvoorbeeld wekelijks minimaal een uur in je agenda. Lees vakliteratuur, bepaal welke opleiding je wilt gaan volgen, of zoek uit waar in je netwerk kennis zit en waar jij ook wat kunt brengen.

Geschreven door Patty Sjerps

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.