16 november 2016

10 tips voor startende ondernemers

Ook dit jaar staan weer vele Nederlanders in de startblokken om hun ondernemersdroom te verwezenlijken. Tijdens de KVK startersdag van afgelopen zaterdag konden starters op acht verschillende plekken in Nederland terecht voor alle vragen als kersvers ondernemer.

Dat er veel op hen afkomt is zeker; zo gaan er in 2017 ook aardig wat zaken veranderen voor zelfstandigen. Online boekhoudplatform Rompslomp geeft tien belangrijkste ontwikkelingen en tips om een vliegende start te beleven als ondernemer.

1. De modelovereenkomst die je wist dat ging komen

De veelbesproken en omstreden modelovereenkomst gaat toch echt in. Per 1 mei 2017 eindigt de overgangsperiode. Zorg dus dat je je VAR op tijd hebt omgezet naar een nieuwe modelovereenkomst.
Tip: doe er juist je voordeel mee en gebruik de overeenkomst om afspraken goed vast te leggen. Wacht niet tot je opdrachtgever er mee komt, maar bied de overeenkomst proactief aan. Gebruik je een overeenkomst van de Belastingdienst én handel je ernaar dan kan jou en de opdrachtgever weinig gebeuren.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur? Sluit je aan bij een broodfonds

Het Centraal Planbureau maakte 31 oktober bekend dat slechts 7% van de zzp'ers zich verzekert tegen arbeidsongeschiktheid. Een alternatief voor deze prijzige verzekering is een broodfonds. Een broodfonds is een soort collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering door en voor zelfstandigen.

3. Zakelijke auto zonder bijtelling? Hou je kilometers goed bij.

Rij je zakelijk met een auto van je eigen zaak hoef je geen bijtelling te betalen tot maximaal 500 privé kilometers per jaar. Het lijkt een open deur, maar de Belastingdienst gaat hier nog strenger op toezien in 2017. Hou daarom je kilometerregistratie goed bij.

4. Maak gebruik van de Kleine Ondernemersregeling.

Betaal je jaarlijks minder dan EUR 1.345,- aan btw en besteed je minimaal 1225 uur aan je eigen bedrijf? Dan hoef je helemaal geen btw te betalen. Zit je tussen dit bedrag en de EUR 1.883,- dan kun je gedeeltelijk btw terugvragen.

5. Hou je administratie nauwkeurig bij

Administratieve rompslomp hoort erbij als ondernemer. Er zijn online diverse diensten zoals Rompslomp te vinden waar je eenvoudig offertes, facturen kunt maken bonnetjes digitaal kunt bewaren.

6. Neem een zakelijke rekening waarbij je online alles kunt regelen

Is een zakelijke rekening verplicht? Nee, maar wel sterk aan te raden en gaat je een hoop administratieve rompslomp schelen. Informeer ook goed bij welke bank je zoveel mogelijk online kunt regelen. Daarbij verschillen kosten en voorwaarden sterk.

7. Zet je btw altijd opzij

Wellicht een open deur, maar daarom niet minder belangrijk. Kom je niet in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling, moet je toch echt elk kwartaal omzetbelasting afdragen aan de blauwe enveloppenbrigade. Hou dit in je administratie goed bij en zet het apart op je rekening. Zo kun je bij online bank Knab gratis een btw-spaarrekening openen. Met rente dus, al hoef je het daarvoor tegenwoordig niet te doen.

8. Inkomstenbelasting en aftrekposten

Ditzelfde geldt voor je inkomstenbelasting. Je hebt nu geen HR afdeling meer die dit voor je bijhoudt en je wil voorkomen dat je voor onverwachte kosten komt te staan. Hou dit dus goed bij en kijk hier hoe het ook al weer zit met belastingvoordelen.

9. Sluit je aan bij andere ondernemers

Zelfstandig zonder personeel klinkt best alleen. Dat betekent echter niet dat je er alleen voor staat. Zo zijn er veel werkplekken, netwerken of meetups voor freelancers. Kijk ook eens naar Business Angels Netwerken, waar je potentiele investeerders kunt vinden voor je bedrijf. Behalve dat bieden ze je ook kennis van zaken en leggen ze contact voor je.

10. Fiets je (bedrijf) gezond

Fietsen is goed voor jou, het milieu én je bedrijf! Je mag namelijk de reiskosten, á €0,19 per kilometer, die je fietsend aflegt gewoon als kosten opgeven. Dit geldt wel alleen als je je eigen fiets niet zakelijk hebt gekocht.

Tot slot: Werk je niet over de kop, geniet van je vrijheid en neem ook eens een dagje vrij.

Geschreven door Niels Koning

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.