16 september 2024

Werk en vakantie combineren. Wat zegt de Belastingdienst?

“Ga je nog op vakantie?” vroeg ik Renate een poosje geleden. Ze was bezig haar laptop in te pakken na onze afspraak. Een belangstellende en afsluitende vraag bij het afscheid nemen.
Er kwam een ander antwoord dan ik had gedacht.

Samen naar Parijs

“Nou”, zei ze,  “We gaan in september naar Parijs om stoffen in te kopen. En dat is gelijk onze vakantie. Gezellig er zo samen tussenuit en dat op kosten van de zaak.”
Een alarmbel ging af in mijn hoofd. Ik dacht, daar moeten we het  de volgende keer maar even over hebben.

Renate heeft een grote missie, vrouwen echt zichzelf te laten voelen in hun eigen gemaakte kleding en lingerie. Sinds kort hoort hier een webshop bij. De speciale lingeriestoffen zijn zeldzaam te verkrijgen en daardoor is de reis naar Parijs een must. Hoe romantisch is het om lingeriestoffen op een beurs in Parijs uit te zoeken en je partner mee te nemen.

Even opletten wanneer je werk en vakantie gaat combineren

Je inkopen doen in het buitenland voor je bedrijf. Klantcontacten onderhouden. Misschien een congres bezoeken. Het zijn zomaar wat redenen die je langer van huis brengen voor je werk. Hiervoor zijn alle reis en verblijfkosten aftrekbaar van je inkomen zou je denken. Maar dat is niet zo. En al helemaal niet wanneer je partner ( je zoon, je dochter, je zus of je buurvrouw) meegaat om zo werk en vakantie te combineren.

Bij de volgende afspraak gaan we het hier over hebben. Renate zal in ieder geval moeten weten dat:

  • Eten, drinken, en verblijfkosten maar voor 80% aftrekbaar zijn. Dat is ook het geval bij  toegangskosten van congressen of in het geval van Renate de kosten van de beurs.  En bij haar verblijfskosten.
  • De kosten die haar partner maakt zijn niet aftrekbaar wanneer hij geen duidelijke zakelijke rol heeft bij het inkopen op de beurs.
  • Dat je alle openbaar vervoer kosten en kosten voor taxi en overige vervoerskosten volledig mag aftrekken. Of de kilometers met je eigen auto. Mits het zakelijk is natuurlijk.
  • En ze daarbij alle bonnen bewaren voor je boekhouding. Anders kan ze alsnog fluiten naar de  aftrekbare kosten van haar inkoopreis.

Een workation in Zuid Spanje

Ik moest daarbij ook denken aan mijn eigen buitenlandse reis in september. Mijn reis valt onder de zogenaamde workation. Nog een tandje lastiger. Want ik moet ook nog bewijzen dat mijn reis voor 50% zakelijk is. 

De dagelijkse routine inruilen voor inspiratie

Ik heb in januari al gekozen om een week bij een schrijfcoach in het zuiden van Spanje aan te schuiven. Mijn website gaat op de schop. Focus ten top met een schrijfcoach die me achter de vodden zit en dagelijkse nieuwe input van mij verwacht. Het doel is dat ik in een week een volledig vernieuwd aanbod maak. Daarbij hoort een opfrissing van mijn teksten. Passend bij de fase van mijn bedrijf van dit moment.

Had ik dat niet achter mijn eigen bureau kunnen doen? Natuurlijk wel. Maar hoe fijn is het om uit de dagelijkse routine te zijn. Volledig gericht op een week werken aan mijn bedrijf.  En passant ga ik ook mijn LinkedIn profiel updaten. De inspiratie borrelt nu al. Aan die ‘50% zakelijke reis’ voorwaarde heb ik ruimschoots voldaan.

De echte winst van deze reis

Renate heeft met haar inkoop reis haar doel duidelijk. De mooiste stoffen komen uit Parijs. Die gaat zij aanbieden op haar website. Ook doet zij ongetwijfeld volop inspiratie op bij haar vakgenoten op de beurs. Dat is pas de echte winst van deze reis.

Ik geef haar straks wat ‘boekhoud’ tips mee.  Zodat de Belastingdienst ook haar beste vriend blijft in tijdens deze reis naar het buitenland.

Bon Voyage!

Anita Udink
Zij & Cijfers

https://www.zij-en-cijfers.nl/

Anita Udink
Geschreven door Anita Udink

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.