Verzekeringen
29 april 2024

De voor- en nadelen van een arbeidsongeschiktheids-verzekering voor zzp’ers

Natuurlijk hoop je als zelfstandig ondernemer nooit langdurig ziek te worden. Maar wat doe je als dit toch gebeurt? Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 50% van de zzp'ers (35 - 65 jaar) al eens meer dan 90 dagen arbeidsongeschikt is geweest. En bij 14% duurde dat zelfs langer dan 5 jaar.

Momenteel is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandig ondernemers nog niet verplicht. Je beslist dus helemaal zelf of het afsluiten van een aov voor jou verstandig is. Veel zzp’ers vinden het best lastig om deze keuze te maken. Een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid kan soms behoorlijk duur zijn. En wat krijg je daar eigenlijk voor terug? Wat is een verstandige keuze?

Ben je benieuwd of zo’n verzekering iets voor jou is? Rompslomp maakt het graag makkelijk voor jou als zzp’er. Daarom werken we samen met Alicia Insurance. Zij maken verzekeringen met dekkingen speciaal voor zelfstandig ondernemers, gebaseerd op de risico's die een bepaald beroep met zich meebrengt. 

We zetten in dit artikel de voor- en nadelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor je op een rij. Zo kun je zelf bepalen of een aov iets voor jou is.

Voordelen van een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid

Financiële bescherming

Word je ziek of raak je gewond en kun je niet (of minder) werken? Dan biedt een arbeidsongeschiktheidsverzekering je een vervangend inkomen. Op deze manier kun je financiële problemen voorkomen. Zo heb je tijdens je herstel geen financiële zorgen aan je hoofd!

Continuïteit van je bedrijf

Als zzp’er werk je hard. Niet alleen omdat je geld wil verdienen maar ook omdat je bedrijf je passie is. Wanneer je ziek wordt, daalt je inkomen sterk. Het is dan niet altijd mogelijk om je bedrijf (volledig) draaiende te houden. Een verzekering kan ervoor zorgen dat je bedrijf financieel blijft functioneren. Ook als jij zelf (tijdelijk) niet kunt werken.

Rust

Als zelfstandige professional ben jij zelf verantwoordelijk voor je financiën en inkomen. Veel zzp’ers ervaren dit als een grote verantwoordelijkheid. Het weerhoudt sommigen er zelfs van om te starten als zzp’er. Vind jij dit ook lastig? Dan kan het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering je rust geven. Wanneer er dan iets mis gaat, word je niet helemaal aan je lot overgelaten.

Bescherming van je vermogen 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering beschermt niet alleen je huidige inkomen, maar ook je toekomstige vermogen. Het zorgt ervoor dat je niet al je spaargeld hoeft aan te spreken in geval van (tijdelijke of langdurige) ziekte. 

Zwangerschap

Ben je zwanger en zzp’er? Dan kun je bij het UWV voor de periode rond de bevalling een zwangerschapsuitkering aanvragen. Deze regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) duurt minimaal 16 weken en garandeert een minimuminkomen tijdens je zwangerschapsverlof. 

De uitkering dekt echter geen inkomensverlies door ziekte. Ook niet als dit een gevolg is van je zwangerschap of bevalling. Denk je aan gezinsuitbreiding? Sommige aov’s bieden een speciale dekking voor zwangerschap. Hier kunnen wel bepaalde voorwaarden aan worden gesteld. 

Nadelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Kosten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan prijzig zijn. Zorg dat je zeker weet dat je de premie kunt (blijven) betalen. Ook als het even wat minder met je bedrijf gaat. Het is helaas lastig te voorspellen hoeveel premie je moet gaan betalen. Dit hangt namelijk af van meerdere factoren. Denk aan  het soort werk dat je doet en je leeftijd. Daarnaast spelen ook de wachttijd voordat de verzekering ingaat en de gewenste dekking een rol.

Beperkte flexibiliteit

Sommige verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid hebben strikte regels en voorwaarden. Hierdoor kun je de dekking misschien niet helemaal aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Vraag je, voordat je een verzekering afsluit, dan ook goed af of deze wel echt voldoet aan jouw wensen.

Gezondheidsbeoordelingen

Sommige aov’s vereisen een medische beoordeling voordat je dekking kunt krijgen. Heb je op het moment van aanvragen een medische aandoening? Dan kan het vinden van een passende verzekering lastig zijn. Ook kan het leiden tot hogere premies of zelfs uitsluiting van dekking voor bepaalde aandoeningen.

Mogelijke premieverhogingen

Verzekeraars kunnen de premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering verhogen als de kosten van het verzekeren stijgen. Hierdoor kunnen de maandelijkse uitgaven voor jou als verzekerde in de toekomst mogelijk stijgen

We helpen je graag zorgeloos te ondernemen

Wat ga jij doen nu je de voor- en nadelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering op een rij hebt gezien? Denk je dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen en zie je wel hoe dingen gaan? 

Of geeft een aov jou meer rust zodat je met minder zorgen kunt ondernemen? Dan helpen we je daar graag bij. Bij Alicia Insurance sluit je snel en simpel een flexibele verzekering af die precies bij jouw situatie past. Geen jaarcontracten. Geen gedoe. Gewoon regelen.

Lees meer over de verzekeringen van Alicia voor zzp’ers.

 

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.