Boekhouden
8 november 2022

4 stappen om direct te beginnen met duurzamer boekhouden

Duurzaamheid, het klimaat en CO2 neutraliteit krijgen veel aandacht tegenwoordig. En dat is niet voor niets. Het is tegenwoordig niet al te moeilijk om te beginnen met duurzamer ondernemen, waarom zou je niet bij je boekhouding beginnen? Met een aantal kleine stappen kom je al een heel eind! In deze blog laten we zien hoe je in 4 stappen snel en makkelijk kunt beginnen met duurzamer boekhouden.

Stap 1: Digitaliseren kun je leren

Papieren administratie is verleden tijd. Er zijn veel opties om je boekhouding volledig online te doen. Er hoeft geen papier meer mee gemoeid te zijn. Zelfs je bonnen kan je digitaal bewaren en volgens de Belastingdienst is het een legitieme manier om jouw bonnen en facturen op deze manier te bewaren. Het is vrij eenvoudig om al jouw papieren werk te digitaliseren en daarmee een makkelijke eerste stap die je al kan zetten om duurzamer te gaan boekhouden!

Stap 2: Verminder de CO2 uitstoot

Denk ook aan bijvoorbeeld het compenseren van je CO2 uitstoot. En dat is niet alleen de auto waarin je rijdt. Vaker het openbaar vervoer gebruiken of dit volledig vergoeden voor je werknemers om OV-gebruik te stimuleren is een logische stap. Tijdens de Covid-lockdown gingen we allemaal massaal thuiswerken. Wellicht kan het remote werken doorgezet worden in de algehele bedrijfsvoering. Hiermee kort je direct op de CO2 uitstoot doordat je minder gebruik maakt van het vervoer.

Met het verminderen van directe CO2 uitstoot zoals rijden in een auto, is een logische eerste stap. Maar wat kan je nog meer doen om CO2 uitstoot te verminderen? Je zou het misschien niet zeggen, maar voor elke e-mail die jij verstuurt veroorzaak je CO2 uitstoot. Check daarom waar jouw domein(en) worden gehost en waar deze servers staan. Welke datacentra zijn ermee gemoeid en doen zij iets aan CO2-neutraliteit?

Stap 3: Bespaar energie

Deze stap is eigenlijk een verlengde van stap twee, want met het besparen van energie, verminder je CO2 uitstoot. Je kan dus beginnen met het besparen van energie om CO2 uitstoot te verminderen. Is jouw bedrijfspand energiezuinig bijvoorbeeld? Maak je al gebruik van alternatieve energie? Voor verschillende maatregelen kan de overheid je hierbij adviseren en eventueel zelfs subsidiëren. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of een subsidie voor het aanschaffen van een elektrische auto.

Daarnaast is ook je algehele bedrijfsvoering van belang. Je kan CO2 compenseren door bijvoorbeeld te doneren voor het herplanten van bomen en bossen. Dat brengt ons op het volgende punt!

Stap 4. Draag bij door aan goede doelen t.b.v. duurzaamheid te doneren.

Donaties zijn vaak aftrekbaar. Check of de partij waar je aan doneert een ANBI (algemeen nut beogende instelling) is. Je kan de ANBI status controleren met deze tool van de Belastingdienst. Zo ja, dan zijn je kosten aftrekbaar van je aangifte inkomstenbelasting. Dit biedt meer mogelijkheden, niet alleen om CO2 neutraler te werken, maar ook om donaties te doen aan goede doelen die zich inzetten voor een beter klimaat. Je kan de ANBI status controleren met deze tool van de Belastingdienst.

Hoe doen wij het zelf?

Mooi, al deze tips. Maar wat doen wij zelf eigenlijk om duurzamer te boekhouden? Wij dragen zelf ook ons steentje bij m.b.t. het klimaat. Zo zijn wij bomenpartner van Trees for All. Dit betekent dat de CO2-uitstoot van Rompslomp wordt gecompenseerd via één van de buitenlandse bosprojecten van Trees for All. Deze projecten zijn gecertificeerd en garanderen de hoeveelheid vastgelegde CO2. Ook de impact op sociaal, economisch en ecologisch gebied wordt gemonitord en gecontroleerd.

Ook wij doen onze administratie digitaal en wel via ons eigen platform Rompslomp.nl, ook voordat Covid haar intrede deed werkten we al voor minstens 50% remote. Wij reizen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer en vanuit Rompslomp wordt dit 100% vergoed. En ook wij zijn ons digitale verbruik en CO2 uitstoot niet vergeten. Onze servers worden gehost door een CO2 neutraal platform. Jouw hosting komt ook ergens vandaan, welk datacenter dat is en hoeveel stroom deze gebruikt is zeker van belang. Toch nog een extra tip, om daar even in te duiken ;-)

We hopen dat dit je inspiratie geeft om ook duurzamer te gaan boekhouden en ondernemen!

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.