Aftrekbaarheid representatiekosten is per 2017 veranderd!

Datum: Door: Niels Koning

Zakelijke lunch

Representatiekosten, zoals zakelijke lunches, zijn beperkt aftrekbaar. Maar goed nieuws! Dit jaar is de aftrekbaarheid van 73,5% omhoog gegaan naar 80%. Je krijgt dus nu iets meer terug van je zakelijke representatiekosten. Houd hier rekening mee bij het inboeken van je representatiekosten in 2017.

Wat valt er onder representatiekosten?

Representatiekosten zijn kosten die je als ondernemer maakt om je bedrijf te presenteren, zonder tegenprestatie zoals een betaling. Denk aan een feestje, lunch of diner.

Onder representatie valt het aanschaffen van drank, voeding en genotsmiddelen voor zakelijk gebruik zoals bijvoorbeeld een zakelijke lunch, een bedrijfsfeest of netwerk event. Ook aftrekbaar zijn de kosten die je maakt voor recepties, congressen, seminars en studiereizen.

Zie ook meer info op de site van de Belastingdienst

Representatiekosten of liever reclame?

In tegenstelling tot representatiekosten zijn kosten voor reclames wel volledig aftrekbaar. Er zijn veel overeenkomsten tussen reclame en representatiekosten, dus let goed op waar het onder valt. Als je bijvoorbeeld een bijdrage geeft aan een lokaal evenement voor representatie, kan het voordeliger zijn als je vraagt om een tegenprestatie, zoals je bedrijfsnaam of logo op de flyers. Dan worden het reclame kosten en is het wel volledig aftrekbaar.

Aftrekbaarheid aangeven in Rompslomp

Rompslomp houdt het simpel om je deels aftrekbare kosten in te voeren in je boekhouding. Het enige wat je hoeft te doen is een uitgave aanmaken en met de slider aangeven tot hoeveel procent de uitgave aftrekbaar is. In dit geval dus 80%, de overige 20% worden direct weg geboekt als prive onttrekking.

aftrekbare uitgaveDelen is vermenigvuldigen!