Boekhouden
17 oktober 2023

9 stappen voor het beveiligen van je online boekhouding

Oktober is Cyber Security Month. Een goed moment om aandacht te besteden aan de beveiliging van je online boekhouding.

Soms horen we van onze klanten uitspraken zoals: “ohh van mij hoeft die beveiliging allemaal niet, dat is teveel gedoe!”. Daarom blijven we benadrukken dat jouw boekhouding financiële gegevens bevat die interessant zijn voor cybercriminelen! Blijf altijd alert en beveilig je gegevens goed.

Door deze stappen te volgen, kun je je boekhouding beschermen tegen bedreigingen en zorgeloos blijven ondernemen.

1. Sterke wachtwoorden en een wachtwoordmanager gebruiken

Zorg ervoor dat al je accounts, inclusief je boekhoudsoftware, zijn beschermd door sterke wachtwoorden. Gebruik unieke combinaties van letters, cijfers en speciale tekens. Aan te raden is het gebruik van een wachtwoordmanager om je wachtwoorden te beheren zoals bijvoorbeeld KeePassXC. Zo hoef je je moeilijke wachtwoorden niet allemaal meer zelf te onthouden!

2. Meervoudige authenticatie (MFA of 2FA) inschakelen

MFA voegt extra beveiligingslagen toe. Het vereist extra verificatiestappen, zoals een eenmalige code die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd. Hierdoor wordt het moeilijker voor aanvallers om toegang te krijgen tot je account, zelfs als ze je wachtwoord hebben.

3. Houd software up-to-date

Zorg ervoor dat je boekhoudsoftware en het besturingssysteem van je computer altijd up-to-date zijn. Updates bevatten vaak beveiligingsaanpassingen om bekende kwetsbaarheden te verhelpen.

4. Gebruik beveiligde verbindingen

Wanneer je toegang hebt tot je online boekhouding, zorg dan dat je verbinding beveiligd is. Controleer of de website begint met "https://" en let op het hangslotpictogram in de adresbalk van je browser.

5. Beperk toegang tot je boekhouding

Beperk de toegang tot je boekhouding tot alleen die personen die het echt nodig hebben. Gebruik rollen en machtigingen in je boekhoudsoftware om te bepalen wie wat kan zien en bewerken.

6. Maak regelmatig back-ups

Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt van je financiële gegevens. Als je slachtoffer wordt van een ransomware-aanval of gegevensverlies, heb je een back-up om op terug te vallen.

7. Wees alert

Train jezelf en eventuele medewerkers over de risico's van phishing-aanvallen en andere vormen van online bedreigingen. Herken verdachte e-mails en links en vermijd het klikken op onbekende bijlagen.

8. Bewaak je transacties

Houd regelmatig je financiële transacties in de gaten. Als je verdachte activiteiten opmerkt, handel dan meteen om mogelijke fraude te voorkomen.

9. Bestanden versleutelen

Beveilig gevoelige bestanden met een extra wachtwoord op je apparaat. Dit voorkomt dat aanvallers toegang krijgen tot je financiële gegevens. Zelfs als ze erin slagen de bestanden in handen te krijgen.

Heb je enige twijfel over verdachte activiteiten in je boekhouding? Neem dan gerust contact met ons op zodat we met je kunnen meekijken.

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.