Ondernemen
12 juli 2024

Hoe bouw ik als zzp’er een goed pensioen op?

Je bent natuurlijk geen zelfstandig ondernemer geworden om alles voor je te laten bepalen. Liever regel je gewoon alles zelf: eigen opdrachten, eigen verzekering en eigen pensioen. Toch gaat het bij dat laatste nogal eens mis. Verschillende onderzoeken laten namelijk zien dat veel zzp’ers geen pensioen opbouwen. En die groep loopt daardoor het risico om later sterk in inkomen terug te vallen.

Het zelf opbouwen van pensioen is dus belangrijk. Nu heb je waarschijnlijk heel veel (dagelijkse) verplichtingen. En heeft iets dat zo ingewikkeld lijkt als pensioenopbouw misschien niet je hoogste prioriteit. Bij Rompslomp helpen we dagelijks zzp’ers zoals jij om een helder beeld te krijgen van hun financiële situatie en toekomst. Daarom werken we samen met verschillende partners zoals Brand New Day. Zo kun je zelf ontdekken wat er allemaal mogelijk is en wat het beste bij jou past. 

Hoe bouwen we in Nederland pensioen op?

In Nederland zijn er 3 pijlers in ons pensioenstelsel.

  • Pijler 1. Jouw AOW
    Dit is jouw basispensioen dat wordt geregeld door de overheid. Hoeveel AOW je krijgt, hangt af van je woonsituatie en hoelang je in Nederland woont en werkt. Elk jaar dat je in Nederland woont, bouw je 2% AOW op. De opbouw begint 50 jaar voor je AOW-leeftijd en stopt als je AOW krijgt. Heb je 50 jaar lang AOW opgebouwd? Dan krijg je de volledige AOW.

    Het kan ook zo zijn dat je niet alle jaren AOW hebt opgebouwd. Bijvoorbeeld omdat je in het buitenland woonde of werkte. Voor elk jaar dat dat het geval was, wordt je AOW-uitkering met 2% gekort. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank vind je meer informatie over de opbouw van de AOW.

  • Pijler 2. Bedrijfspensioen voor je loondienst jaren
    Voor wie direct als zelfstandig ondernemer is gestart is deze niet van toepassing. Heb je voor je ondernemerschap in loondienst gewerkt, dan kan het zijn dat je toen collectief pensioen hebt opgebouwd. Tegenwoordig is dit trouwens niet meer vanzelfsprekend en bepalen werkgevers vaak zelf of en hoeveel bedrijfspensioen je ontvangt.

  • Pijler 3. Particulier pensioen
    Dit is voor zzp’ers de manier om zelf pensioen op te bouwen, naast je AOW en eventueel werkgeverspensioen. Dit kan door te sparen of te beleggen, in een speciaal daarvoor geschikt product. 

Pensioen voor zzp’ers

Regel je als zelfstandig professional geen aanvullende pensioenrekening, dan ben je aangewezen op de AOW. De AOW-hoogte wordt elk half jaar aangepast aan de ontwikkeling van het minimumloon. Per 1 januari 2024 ontvangt een alleenstaande AOW-gerechtigde € 1541,53 bruto per maand. Voor mensen die zijn getrouwd en/of samenwonen geldt dat ieder een bedrag van € 1047,60 bruto per maand ontvangt. Bij de Sociale Verzekeringsbank lees je actuele informatie over de hoogte van de AOW.

Vergelijk het huidige AOW-bedrag eens met het bedrag dat er nu maandelijks op je rekening binnenkomt. De kans is groot dat de AOW die je gaat ontvangen lang niet altijd voldoende is om net zo te kunnen leven als je nu doet. Bouw je als zelfstandig ondernemer zelf geen pensioen op, dan kan je na je pensioenleeftijd flink in de knel raken. 

Zelf pensioen opbouwen is heel eenvoudig

Gelukkig kan je zelf de kans vergroten dat je later een fatsoenlijk inkomen hebt. Bijvoorbeeld door zelf aanvullend pensioen op te bouwen. De overheid helpt zelfs een handje mee met een gunstig belastingvoordeel. Op de website van Ondernemersplein lees je meer informatie over dit belastingvoordeel bij zelf sparen of beleggen.  

Aanvullend pensioen opbouwen

Zoals hierboven staat, kun je als zzp’er zelf pensioen opbouwen. Dit kan met een speciaal daarvoor bestemde pensioenrekening. Je kunt dan kiezen voor pensioenrekening-beleggen of pensioenrekening-sparen. 

De Nederlandse overheid ziet zzp'ers graag inleggen op zo’n pensioenrekening. Daarom is een deel van de inleg belastingvrij. Stort je dit jaar een bedrag op de pensioenrekening, dan kun je daar volgend jaar een deel van terugvragen tijdens je belastingaangifte. Zo betaalt de Belastingdienst dus mee aan je pensioen. Vanwege dat belastingvoordeel mag niet iedereen zomaar inleggen op zo’n pensioenrekening en is er een maximale inleg per jaar: de jaarruimte. Weten wat jouw jaarruimte is? Je kunt hem hier online berekenen

Pensioen opbouwen via een vrije spaar- of beleggingsrekening

Heb je liever iets meer vrijheid in het opbouwen van pensioen? Dan kun je ervoor kiezen om te beleggen of sparen op een vrije rekening. Het grootste voordeel is dat je altijd aan dat geld kan komen . Dat is tegelijkertijd ook het nadeel: door het geld tussentijds op te nemen, haal je eigenlijk steeds een stukje uit je pensioen. Een tweede nadeel is dat je bij beleggen of sparen op een vrije rekening geen belastingvoordelen hebt. 

Hoe bouw jij je pensioen op?

Waar je ook voor kiest: het belangrijkste is dat je op tijd begint met plannen en inleggen. Zet nu de juiste stappen en zorg dat je later kunt genieten van een zorgeloze oude dag. Begin gewoon met een eerste kleine stap. 

Wil je fiscaal voordelig pensioen opbouwen? Dan heb je als Rompslomp-klant direct een klein voordeel. Je sluit dan namelijk kosteloos een rekening af bij onze partner Brand New Day. Dat scheelt toch weer € 45,-. Zo helpen we  je meteen met een mooie eerste inleg! 

Kijk op Brand New Day voor meer informatie.

Let op: risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en je kunt een deel van je inleg verliezen.

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.