28 maart 2025

Moet ik btw-aangifte doen als ik geen omzet heb?

Als je btw-plichtig bent, moet je altijd btw-aangifte doen. Zelfs als je het hele kwartaal geen omzet hebt gedraaid. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete of naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Wil je weten hoe je de btw-aangifte invult als je geen omzet hebt gedraaid? En wil je tijd besparen en fouten voorkomen tijdens het invullen van je aangifte? Dan lees je in dit artikel de uitleg die je nodig hebt.

Waarom je ook zonder omzet btw-aangifte moet doen

Het kan je zomaar overkomen: een heel kwartaal geen omzet. Bijvoorbeeld omdat je zwanger of ziek bent, een seizoensbedrijf hebt of een tijdje zonder klanten zit. Het lijkt in zo’n geval zinloos om btw-aangifte te doen, je hebt immers geen cent verdiend.

Toch ben je ook zonder omzet btw-plichtig als ondernemer. De btw-aangifte is namelijk niet alleen bedoeld om btw af te dragen of btw terug te vragen. De Belastingdienst gebruikt je aangifte ook om te controleren of je bedrijf nog actief is en om btw-fraude te voorkomen.

Wanneer je btw-aangifte doet, maar geen omzet of uitgaven hebt, heet dit een nihilaangifte. Je vult dan dus wel je aangifte in, maar hoeft geen btw af te dragen en krijgt ook geen btw terug.

Btw-aangifte geldt niet voor iedereen: dit zijn de uitzonderingen

Niet elke ondernemer is btw-plichtig. Ondernemers die minder dan 20.000 euro per jaar verdienen, vallen bijvoorbeeld onder de kleineondernemersregeling (KOR). Omdat ze een lage omzet hebben, hoeven ze geen btw te betalen (en kunnen ze ook geen btw terugvragen over aankopen).

Ook bepaalde beroepsgroepen zijn vrijgesteld van btw, waaronder zzp’ers in de journalistiek, het onderwijs en de zorg. Benieuwd voor welke beroepen dat nog meer geldt? Op de website van de Belastingdienst staat een compleet overzicht.

Verdien je meer dan 20.000 euro per jaar en val je niet onder een beroepsgroep die vrijgesteld is van btw? Dan ben je dus btw-plichtig en moet je altijd btw-aangifte doen, ook als je geen omzet hebt.

Hoe vul je de btw-aangifte in als je geen omzet hebt?

Het invullen van een nihilaangifte werkt hetzelfde als het invullen van een normale btw-aangifte. Het enige verschil is dat je overal 0 euro invult. Dat werkt zo:

  • Rubriek 1 (Prestaties binnenland) - Vul bij zowel omzet als btw-bedragen 0 euro in.
  • Rubriek 2 (Prestaties naar of uit het buitenland) - Vul 0 euro in, tenzij je internationale leveringen of diensten hebt gehad.
  • Rubriek 4 en 5 (Voorbelasting en totaalbedrag) - Vul 0 euro in, tenzij je btw wilt terugvragen over zakelijke kosten.

Meer weten over belasting voor zzp'ers? Bekijk dan ook de podcast over welke belastingen je moet betalen als zelfstandige:

Tijd besparen en fouten voorkomen? Gebruik een boekhoudsysteem voor je btw-aangifte

Veel ondernemers doen hun btw-aangifte nog handmatig. Dit kost veel tijd en het risico op fouten is best wel groot. Eén verkeerd cijfertje leidt bijvoorbeeld al tot een fout in je aangifte. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals een boete of naheffing. Je kunt hierdoor in de problemen komen met je bedrijf, bijvoorbeeld omdat je geen cashflow meer hebt.

Wil je fouten tijdens je btw-aangifte voorkomen? En wil je hier elk kwartaal tijd op besparen? Gebruik dan een boekhoudsysteem voor het indienen van je aangifte. Een voorbeeld van zo’n boekhoudsysteem is Rompslomp, waarmee je je btw-aangifte met één klik van je muis indient. Je hoeft daarvoor niet eens naar de website van de Belastingdienst te gaan. Ook hoef je niet zelf de bedragen in te vullen op het aangifteformulier, want die worden automatisch uit je boekhoudsysteem gehaald. 

Meer weten over tijd besparen en fouten voorkomen tijdens je btw-aangifte? Lees dan verder in ons artikel over waarom btw-aangifte doen via je boekhoudpakket een slimme keuze is voor zzp’ers.

Arie Vogelaar
Geschreven door Arie Vogelaar