Facturatie Jaarafsluiting Zakelijke auto
11 mei 2023

Maak je privé gebruik van je zakelijke auto? Houd ook rekening met de btw-correctie!

Als je een zakelijke auto hebt waar je in een jaar meer dan 500 kilometer in rijdt voor privégebruik, dan moet je een bijtelling (laten) berekenen voor de inkomstenbelasting. Voor de meeste auto’s is de bijtelling 22% van de cataloguswaarde, maar voor bijvoorbeeld elektrische auto’s is dat minder. Dat weten veel ondernemers al. Maar wist je dat je ook voor de aangifte omzetbelasting een btw-correctie moet doen voor je privégebruik?

Inderdaad, daar houden veel zzp’ers geen rekening mee. Terwijl die elektrische auto met lagere bijtelling—voor de inkomstenbelasting—op die manier toch een forse kostenpost wordt. Want daar moet je waarschijnlijk 2,7% van de cataloguswaarde inclusief btw en bpm voor berekenen bij je laatste btw-aangifte van het jaar. Stel dat je de auto nieuw voor € 100.000 incl. btw hebt aangeschaft, dan is dat dus 2,7% * 100.000 = 2.700 euro aan extra btw om af te dragen.

Een kleine troost: de btw die je moet afdragen voor het privégebruik mag je weer als autokosten opvoeren. Dus je betaalt de btw bij je kwartaalaangifte en trekt die later weer als kosten van je winst af. Dat scheelt toch weer een beetje.

Wil je weten hoe je deze btw-correctie inboekt in Rompslomp? Bezoek onze supportartikelen voor alles over btw.

Maar wacht eens even… is je zakelijke auto ouder dan 15 jaar?

Dan val je onder de youngtimer regeling! Voor auto’s ouder dan 15 jaar hoef je maar 35% van de dagwaarde—in plaats van de cataloguswaarde—aan te houden als bijtelling voor de inkomstenbelasting. Helaas geldt ook hierbij dat je de btw-correctie voor het privégebruik moet opvoeren bij je laatste btw-kwartaalaangifte. En dat is in dit geval vaak 1,5% van de oorspronkelijke cataloguswaarde inclusief btw en bpm. Vraag je je af waar je de cataloguswaarde van je auto kunt vinden? Kijk eens op RDW of Autoweek als het om een oudere auto gaat.

Overweeg je om een auto aan te schaffen? Wellicht wil je dan toch een iets ouder model kiezen om kosten te besparen. Bereken ook of het niet voordeliger is om de auto als privé-auto aan te merken en een kilometervergoeding op te voeren. Je kunt dan namelijk ook het zakelijke deel van de btw-belaste autokosten, zoals brandstof en onderhoud, terugvragen. Of laat de auto voor de inkomstenbelasting als zakelijke auto aanmerken en voor de omzetbelasting als privéauto. Lastige materie, vaak ook voor je boekhouder.

Tip: houd een kilometeradministratie bij!

Heb je een kilometeradministratie bijgehouden? Dan hoef je niet het forfait van 2,7% (of 1,5%) van de oorspronkelijke cataloguswaarde toe te passen. In plaats daarvan bereken je het juiste percentage van de privé gereden kilometers en op basis daarvan pas je de btw-correctie toe. Stel je hebt in een jaar 40% van de kilometers in je zakelijke auto privé gereden. Dan betaal je 40% van de afgetrokken btw terug aan het eind van het jaar. Houd er wel rekening mee dat woon-werkverkeer voor de btw-correctie als privékilometers telt!

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.