Omzetbelasting (btw)
21 mei 2021

De nieuwe btw regels per juli 2021 uitgelegd

Heb jij een Nederlands bedrijf met een jaaromzet van meer dan 10.000 euro aan particuliere klanten in andere EU-landen? Dan heb je misschien al gehoord over de nieuwe EU-btw regels voor e-commerce en diensten die gelden vanaf 1 juli 2021. Er gaan veel zaken voor jou veranderen, niet alleen hoe jij straks btw-aangifte doet maar ook hoe en welke btw jij hanteert bij je verkopen. We leggen het graag nog even helder voor je uit en laten je zien hoe we dit in Rompslomp verwerkt hebben.

Eén drempelbedrag voor al je afstandsverkopen (na 1 juli 2021)

Vanaf 1 juli 2021 moeten Nederlandse ondernemers, met name e-commerce bedrijven (meestal zijn dit webshops), de btw van het land van de particuliere klant berekenen als ze boven het drempelbedrag uitkomen. Tot de grens van de omzetdrempel mag je Nederlandse btw berekenen aan al die verschillende buitenlandse particuliere klanten en geef je dit ook gewoon in je Nederlandse btw-aangifte aan.

Voorheen werden er per land verschillende omzet drempelbedragen gehanteerd, dit is nu voor elk EU land gelijk getrokken naar 10.000 euro. Als je eenmaal over de omzetgrens van 10.000 euro heen bent, moet je allemaal verschillende btw-tarieven gaan hanteren bij je verkopen. Een voordeel is wel dat je dan geen btw-aangifte meer hoeft te doen in ieder land maar dit via het éénloketsysteem indient.

Let op! Het drempelbedrag van 10.000 euro gaat over de totale omzet van goederen en (digitale) diensten aan klanten in alle EU lidstaten -buiten Nederland- die geen btw-aangifte doen. Dit zijn meestal particuliere klanten, maar het kunnen ook bedrijven zijn die geen btw-nummer hebben, die niet btw-plichtig zijn. Voor het gemak noemen we in dit stuk al die klanten die geen btw-aangifte doen je particuliere klanten. Voorheen werd er per eu lidstaat een drempelbedrag gehanteerd dus veel ondernemers komen nu veel sneller aan het nieuwe drempelbedrag.

De nieuwe btw unieregeling en het éénloketsysteem

Om alle buitenlandse btw van die verschillende landen aan te kunnen geven is er een regeling gekomen die de Unieregeling heet. Je kunt kiezen voor de Unieregeling door je aan te melden via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je doet dan btw-aangifte van alle buitenlandse btw via het EU-btw éénloketsysteem, dit wordt ook wel One-Stop-Shop of OSS genoemd.

Ben je verplicht om de nieuwe btw regeling toe te passen? Jazeker, maar je hebt gelukkig zelf nog wel wat keuzes bij deze nieuwe EU-btw regels. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om meteen het buitenlandse btw-tarief aan die particuliere klanten in de EU te berekenen. En verder is de Unieregeling niet verplicht. Dat betekent dat je er ook voor kunt kiezen om je in ieder EU-land te registreren waar je particuliere klanten hebt en daar zelf btw-aangifte doen. Soms is dat voordeliger, omdat je dan ook de btw over de kosten in dat zelfde land meteen terug kunt vragen in je lokale btw-aangifte.

De KOR geldt alleen voor je Nederlandse omzet

Heb je een klein bedrijf en maak je gebruik van de Kleineondernemersregeling (KOR)? Dan telt alleen de omzet in Nederland mee om te bepalen of je wel of niet onder de KOR mag blijven. Misschien heb je ook al omzet buiten Nederland en binnen de EU? Voor deze nieuwe EU-btw regels ga je uit van de totale omzet buiten Nederland, binnen de EU, voor particuliere klanten. Als die omzet boven de 10.000 euro uitkomt moet je de btw gaan rekenen van het land van je klant.

Tips om je boekhouding in te richten met de nieuwe EU-btw regels

Doe je zaken met particulieren in de EU dan gaat er dus veel voor je veranderen. We zetten even op een rij aan welke dingen je moet denken volgens aanwijzingen van de Belastingdienst:

  • Wil je je zelf meer verdiepen in de nieuw EU-btw regels? Vind alle info over de nieuw btw regels op de site van de Belastingdienst. Je kunt natuurlijk ook informatie vragen aan je adviseur over de gevolgen van de nieuwe EU-regels voor jouw bedrijf;
  • Ga per land na onder welk btw-tarief jouw goederen of (digitale) diensten vallen. Bekijk op deze site de btw tarieven van de verschillende landen. Dit is een officiële website van de Europese Unie;
  • Kies je voor de Unieregeling, registreer je dan tijdig via Mijn Belastingdienst Zakelijk voor het EU-btw éénloketsysteem. Denk er dan ook aan dat je mogelijk je btw-nummer(s) moet de-registreren in 1 of meer landen binnen de EU als je nu gewend was om daar zelf buitenlandse btw-aangifte te doen.
  • Wil je geen gebruik maken van de Unieregeling, zorg dan tijdig voor registratie bij de Belastingdiensten in de EU-lidstaten van je klanten. Let ook op dat je facturen dan moeten voldoen aan de factuureisen van de landen waar je verkoopt.
  • Vermeld in je webshop de verkoopprijzen inclusief btw. Hou er in je achterhoofd rekening mee dat er verschillende btw-tarieven van toepassing kunnen zijn en je dus voor 1 artikel per EU-and onder aan de streep een ander bedrag over kunt houden. Misschien is het een idee om een (of meer) aparte webshop(s) aan te maken met prijzen voor de EU-landen waar je veel aan levert, op die manier kun je nog wat met de verkoopprijzen spelen.
  • Loop je administratie door en zorg dat je jouw totale omzet per land en per btw-tarief bij kunt houden. Zorg er voor dat je contacten goed geregistreerd staan in je administratie. Denk bijvoorbeeld aan vermelding van het juiste land bij het contact en bedenk goed bij een bedrijf of deze wel of niet btw-plichtig is. Check ook altijd het btw-nummer van een btw-plichtig bedrijf, dit kun je zelf doen via deze site van de Europese commissie.

De unieregeling en nieuwe btw regels in Rompslomp

In Rompslomp houden we rekening met de vernieuwde eu-btw regels. Om dit voor jou zo makkelijk mogelijk te maken hebben we een nieuw btw overzicht gemaakt genaamd "btw buitenland". Op dit btw overzicht zie je van jouw verkopen in die periode de omzet, het btw tarief en de btw opgesplitst per eu lidstaat. Op deze manier kun je gemakkelijk ook de btw-aangifte doen via het éénloketsysteem van de Belastingdienst en hou je ook de omzetdrempel in de gaten. Ook kun je het overzicht gebruiken wanneer je aangifte zou moeten doen in het buitenland. Lees hier meer over hoe de Unieregeling en de nieuwe btw regels in Rompslomp is verwerkt.

Zijn er nog meer dingen veranderd?

Ja hoor, er zijn nog meer wijzigingen na 1 juli 2021. We noemen ze hieronder even in het kort. Zodat je helemaal op de hoogte bent ;)

  • De btw-vrijstelling bij goederen die je invoert tot en met € 22 is vervallen. Dus over álle goederen van buiten de EU die rechtstreeks worden geleverd aan particulieren in een EU-land, moet btw worden betaald. Dit zorgt hopelijk voor iets eerlijker concurrentie tussen ondernemers binnen en buiten de EU.
  • Er komt een éénloketsysteem voor de Invoerregeling. De Invoerregeling is van toepassing op goederen die worden ingevoerd met een maximale waarde van € 150. Deelname aan dit 1-loket-systeem is ook vrijwillig, net zoals bij de Unieregeling.
  • Verkoopplatforms kunnen een rol krijgen bij de btw-aangifte. Platforms die de internetverkopen aan particulieren faciliteren, zoals Amazon, hebben een rol bij het aangeven en afdragen van btw in het land van de klant. Zij zullen de btw voor jou afhandelen als je via deze platforms goederen verkoopt die nog niet in de EU zijn ingevoerd, én die een waarde hebben van maximaal € 150.
Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.