Boekhouden Tips Belastingdienst Autokosten
24 januari 2023

Ga je dit jaar bijtellen? Of bespaar je liever honderden euro's?

Je bent ondernemer. Dat betekent waarschijnlijk dat je liever niet al te veel tijd kwijt bent met je administratieve taken. Je wilt juist zoveel mogelijk tijd besteden aan je werk. En je auto maakt daar onderdeel van uit.

Als ondernemer kun je ervoor kiezen om een auto op de zaak te zetten of je kunt gebruik maken van je privé auto. Wat de beste keuze is, is erg afhankelijk van je werk. En of je naast die wagen nog ander vervoer tot je beschikking hebt. Wil je dit jaar gaan bijtellen? Of kun je beter honderden euro’s uitsparen en de kilometers bij houden? We leggen het uit.

Bijtellen of minder dan 500 kilometer privé rijden?

Als je een auto op de zaak zet, dan geef je bij de Belastingdienst aan of je in een kalenderjaar er meer of minder dan 500 kilometer privé in rijdt. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt, wordt er een bijtelling bij je winst gedaan waar je inkomstenbelasting over betaalt. Naar het pretpark? De bouwmarkt op een zondag? Of een lekkere wintersport? Het kan allemaal, zolang je maar bijtelling betaalt.

Ben je een werknemer, en krijg je een auto van je werkgever? Dan gaat de Belastingdienst er automatisch vanuit dat je deze ook privé gaat rijden. Wat moet je doen als dat niet het geval is? Simpel. Stuur de ‘Verklaring geen privégebruik auto‘ naar de Belastingdienst. Dat is een verklaring waarmee je aangeeft dat je niet meer dan 500 kilometer privé gaat rijden. Maar let op, want nu weet de Belastingdienst dat je een auto tot je beschikking hebt, en ook nog eens dat je van plan bent om er niet meer dan 500 kilometer mee te gaan rijden. Kom je toch boven die magische grens van 500 kilometer? Dan betaal je alsnog de volledige bijtelling. En krijg je een boete.

Heb jij, of je partner, echter nog een auto voor de deur staan? Of doe je alles via het OV en ga je op vakantie met het vliegtuig? Dan kun je heel gemakkelijk honderden euro’s besparen. Stop dus met bijtellen!

Het is dus van groot belang dat je moet bewijzen dat je de auto niet meer dan 500 km per jaar privé hebt gebruikt. En de Belastinginspecteur kan je om bewijs vragen. Idealiter is dat bewijs een zogeheten XAR-bestand, een versleuteld ritregistratie-bestand dat de Belastingdienst eenvoudig kan inlezen, en aantoont dat jouw registratie sluitend is.

De TrackJack PRO Fiscaal 2 is hét GPS rittenregistratiesysteem dat zo’n XAR-bestand mogelijk maakt waarmee je je nooit meer zorgen hoeft te maken over je privé- en zakelijke kilometers. En bij Rompslomp bieden wij nu een unieke deal aan in het Apps & Deals center waarmee je €50,- korting krijgt op de aanschaf van jouw systeem.

bijtelling-trackjack

Gebruik maken van een privévoertuig

Op het moment dat je een auto op je eigen naam hebt aangeschaft, en dus niet op het bedrijf, is het voor de Belastingdienst zakelijk gezien niet meer zo interessant. Je betaalt je bpm, wegenbelasting, accijnzen en dat is dat. Uiteraard is het zo dat je de zakelijk gereden kilometers kunt aftrekken van je winst. En dat kan al aardig snel oplopen. Zo mag je in 2023 belastingvrij €0,21 per kilometer aftrekken.

Iedere kilometer die je rijdt, kun je dus vergoed krijgen. Maar hoe houd je die kilometers bij? Als je weinig ritten maakt, kun je dat in een schriftje of Excel-bestand bijhouden. Maar op het moment dat je meerdere malen per week in de auto stapt, is dat een vreselijk tijdrovend en kostbaar proces. Ook hiervoor kun je je ritten laten registreren door het GPS kilometerregistratiesysteem. Daarmee hoef je zelf niets meer bij te houden en wordt alles klaargezet in het online account, waar je eenvoudig aan kunt geven of een rit zakelijk of privé was.

Hoeveel bespaar je per jaar?

Hoeveel geld je netto bespaart door geen bijtelling te betalen is volledig afhankelijk van je inkomen en de auto die je wilt bijtellen. Om een beeld te geven van wat je bespaart, hebben we enkele populaire auto’s op een rijtje gezet en daar de bijtelling voor uitgerekend. Hierbij gaan we uit van een jaarinkomen van €40.000.

Wanneer je in 2023 een auto op diesel of benzine op de zaak zet, betaal je daar 22% bijtelling over. Je boekhouder kan voor jou berekenen wat de exacte bijtelling voor je is en wat de netto consequenties hiervan zijn.

bijtelling-1
  • Is je voertuig volledig elektrisch? Dan betaal je minder bijtelling. Over de eerste €30.000 van de cataloguswaarde betaal je namelijk minder bijtelling: 16% tegenover de eerder genoemde 22%.

Dus, wat wordt het?

Rijd je dit jaar veel privé en betaal je bijtelling voor je auto? Daar is niks mis mee. Toch kan het, zeker in tijden van inflatie, handig zijn om een paar honderd euro achter de hand te houden. En kies je daar voor? Ga dan niet stuntelen met het handmatig bijhouden van je ritten en kilometers, maar kies voor Rompslomp en TrackJack. Nu met €50 korting!

Geschreven door Micha Ligtvoet

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.