Boekhouden Zakelijke auto Wet- en regelgeving
24 januari 2023

Ga je dit jaar bijtellen? Of bespaar je liever honderden euro's?

Je bent ondernemer. Dan ben je waarschijnlijk liever niet al te veel tijd kwijt aan je administratieve taken. Je wilt juist zoveel mogelijk tijd besteden aan je werk. En je auto maakt daar onderdeel van uit.

Als ondernemer kun je een auto op de zaak zetten of gebruikmaken van je privé auto. Wat de beste keuze is, is erg afhankelijk van je werk. En of je naast die wagen nog ander vervoer tot je beschikking hebt. Wil je dit jaar gaan bijtellen? Of kun je beter honderden euro’s uitsparen en de kilometers bij houden? We leggen het uit.

Bijtellen of minder dan 500 kilometer privé rijden?

Zet je een auto op de zaak? Geef bij de Belastingdienst aan of je er in een kalenderjaar meer of minder dan 500 kilometer privé in rijdt. Bij meer dan 500 kilometer privé, wordt er een bijtelling bij je winst gedaan. Daar betaal je inkomstenbelasting over. Naar het pretpark? De bouwmarkt op een zondag? Of een lekkere wintersport? Het kan allemaal, zolang je maar bijtelling betaalt.

Ben je een werknemer, en krijg je een auto van je werkgever? Dan gaat de Belastingdienst er automatisch vanuit dat je deze ook privé gaat rijden. Wat moet je doen als dat niet het geval is? Simpel. Stuur de ‘Verklaring geen privégebruik auto‘ naar de Belastingdienst. Dat is een verklaring waarmee je aangeeft dat je niet meer dan 500 kilometer privé gaat rijden. Maar let op. De Belastingdienst weet nu dat je een auto tot je beschikking hebt. En dat je van plan bent om er niet meer dan 500 kilometer mee te gaan rijden. Kom je toch boven die magische grens van 500 kilometer? Dan betaal je alsnog de volledige bijtelling. En krijg je een boete.

Heb jij, of je partner, echter nog een auto voor de deur staan? Of doe je alles via het OV en ga je op vakantie met het vliegtuig? Dan kun je gemakkelijk honderden euro’s besparen. Stop dus met bijtellen!

Je moet dus kunnen bewijzen dat je de auto niet meer dan 500 km per jaar privé  gebruikt. En de Belastinginspecteur kan je om bewijs vragen. Idealiter is dat bewijs een zogeheten XAR-bestand. Dat is een versleuteld ritregistratie-bestand dat de Belastingdienst eenvoudig kan inlezen. En dat toont aan dat jouw registratie sluitend is.

De TrackJack PRO Fiscaal 2 is hét GPS rittenregistratiesysteem dat zo’n XAR-bestand mogelijk maakt. Hiermee hoef je je nooit meer zorgen te maken over je privé- en zakelijke kilometers. Bij Rompslomp bieden wij nu een unieke deal aan in het Apps & Deals center. Hiermee krijg je €30,- korting op de aanschaf van jouw systeem.

bijtelling-trackjack

Gebruik maken van een privévoertuig

Heb je een auto op je eigen naam aangeschaft, en dus niet op het bedrijf? Dan is het voor de Belastingdienst zakelijk gezien niet meer zo interessant. Je betaalt je bpm, wegenbelasting, accijnzen en dat is dat. Uiteraard kun je de zakelijk gereden kilometers aftrekken van je winst. En dat kan al aardig snel oplopen. Zo mag je in 2023 belastingvrij €0,21 per kilometer aftrekken.

Iedere kilometer die je rijdt, kun je dus vergoed krijgen. Maar hoe houd je die kilometers bij? Als je weinig ritten maakt, kun je dat in een schriftje of Excel-bestand bijhouden. Maar wanneer je meerdere malen per week in de auto stapt, is dat een tijdrovend en kostbaar proces. Ook hiervoor kun je je ritten laten registreren door het GPS kilometerregistratiesysteem. Daarmee hoef je zelf niets meer bij te houden. Alles wordt klaargezet in het online account. Daar kun je eenvoudig aangeven of een rit zakelijk of privé was.

Hoeveel bespaar je per jaar?

Hoeveel geld je netto bespaart door geen bijtelling te betalen? Dat hangt af van je inkomen en de auto die je wilt bijtellen. We hebben hieronder populaire auto’s op een rijtje gezet en daar de bijtelling voor uitgerekend. Hierbij gaan we uit van een jaarinkomen van €40.000.

Wanneer je in 2023 een auto op diesel of benzine op de zaak zet, betaal je daar 22% bijtelling over. Je boekhouder kan voor jou berekenen wat de exacte bijtelling voor je is en wat de netto consequenties hiervan zijn.

bijtelling-1
  • Is je voertuig volledig elektrisch? Dan betaal je minder bijtelling. Over de eerste €30.000 van de cataloguswaarde betaal je namelijk minder bijtelling: 16% tegenover de eerder genoemde 22%.

Dus, wat wordt het?

Rijd je dit jaar veel privé en betaal je bijtelling voor je auto? Daar is niks mis mee. Toch kan het, zeker in tijden van inflatie, handig zijn om een paar honderd euro achter de hand te houden. En kies je daar voor? Ga dan niet stuntelen met het handmatig bijhouden van je ritten en kilometers. Maar kies voor Rompslomp en TrackJack. Nu met €30 korting!

Geschreven door Micha Ligtvoet

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.