7 juli 2025

Hoe zet ik mijn eerste marketingcampagne op zonder groot budget?

Het moment dat ik wist dat ik ondernemer ging worden, was ook het moment dat ik aan marketing moest gaan doen. De angst greep mij naar mijn keel. Marketing en mensen met een financiële achtergrond gaan over het algemeen niet heel erg goed samen. Liever op de achtergrond en niet te veel ‘in the picture’. Maar ja, ik moest……

Marketing gaat vanzelf

Ik dacht: ik schrijf mij in bij de Kamer van Koophandel en dan gaat het allemaal wel vanzelf. De ondernemers zitten voor de deur op mij te wachten als ze weten dat ik gestart ben als ondernemer. Ik kwam van een zeer koude kermis thuis. Nul, niks, nada.

Ik was mij heel goed bewust van het feit dat ik wel aan marketing moest gaan doen. Ik liep al te lang mee in ondernemersland om dat verschil te zien. Ik zei altijd tegen ondernemers: “Het is tegenwoordig niet meer zo dat je de deur open doet en de klanten voor de deur staan te dringen.”

Waarom dacht ik dan dat dat bij mij anders zou zijn? Omdat ik niet echt een winkel heb waar de deuren opengaan. In mijn vakgebied kom je een heel eind met mond-tot-mondreclame. Dus ik dacht dat het wel vanzelf zou gaan rondzingen.

Mijn eerste wijze les als ondernemer. Jij kunt wel denken dat je heel erg goed bent. Maar hoe weet de ander dat? Hoe weet iemand van jouw bestaan als jijzelf niet vertelt wat je doet?

Online marketing

Dus hup volle bak die marketing in. Met een laag budget, want als startende ondernemer kun je je nog niet heel veel veroorloven. Marketing kan ook een bodemloze put zijn. Je gooit er iets in en voor je het weet is het weg!

Ik koos, ondanks mijn angst, toch voor content op social media. Social media is helemaal gratis en je kunt er in korte tijd veel mensen mee bereiken. Als introvert persoon vind ik dat ook lekker. Socializen op een netwerkbijeenkomst vind ik 1. doodvermoeiend en 2. ik spreek misschien 3 mensen. Statistisch gezien komen daar nooit klanten uit. Je hebt volume nodig. Marketing gaat vooral om de goede strategie uit te zetten. Niet in het comfortabele blijven hangen, maar doen wat noodzakelijk is voor jouw bedrijf.

Angst

Ik scheet 7 kleuren toen ik mijn eerste social media post op Instagram zette. Zo doodeng vond ik het. Wat zouden andere daar wel niet van vinden? Ik was vooral bang voor de negatieve comments. Maar die kwamen niet.

Achteraf ook logisch. 100 volgers op social media is helemaal niks. Daarvan zien misschien 25 volgers je post voorbijkomen op de tijdlijn. Misschien 30% leest jouw post echt. Al die angst voor niks. Dat heb ik 4 jaar lang volgehouden.

De regels van social media

Je hebt een paar goede elementen nodig voor social media:

1. Goede content.

2. Engagement

3. Consistentie.

Deze zijn essentieel.

De content (een mooi woord voor tekst) moet aanspreken. Goede content is goede content als de lezer het goede content vindt. Dus daar moet je heel veel mee testen.

Dan engagement. Een prachtig woord voor betrokkenheid. Het algoritme is alles bepalend bij social media. Elk social mediakanaal heeft zijn eigen algoritme. Het is belangrijk dat je het algoritme snapt. Anders heeft posten niet zo heel veel zin. Mensen die reageren onder jouw post, zorgen voor engagement. Dan bedoel ik niet een like, maar echt commentaar geven. Zo ben ik er dus nu achter na 4,5 jaar dat negatieve commentaren het heel erg goed doen voor de engagement. Voor je emotionele balans iets minder.

De laatste is consistentie. Ondernemers die denken dat ze met 1 post per maand of per week een stroom aan klanten zullen krijgen, hebben het mis. Zeker in de beginfase is het heel belangrijk dat je je zichtbaarheid opschroeft naar het allerhoogste niveau. En dan vooral consistent blijven. Door blijven posten. Als je met vakantie gaat. Vooral niet stoppen. Je algoritme kakt in en je kunt weer opnieuw beginnen.

Contentkalender

Dan die eeuwige contentkalenders en canva trainingen. Tja, als jij het lekker vindt om structuur te gebruiken dan moet je het vooral doen. Maar posts als: ‘De dag van …..’ of ‘ik heb de code gekraakt’, werken allang niet meer. Social media betekent ook vooral snappen wat op dit moment de trend is.

Het is fijn om een bepaalde strategie in je hoofd te hebben. Maar het is gewoon een kwestie van ‘gaan met die banaan.’ Zo heb ik het ook al die jaren gedaan.

Ga niet uren zwoegen op de meest fancy canvaplaatjes. Dat kost veel te veel tijd. Gebruik je tijd efficiënt. Uiteindelijk gaat het om de boodschap en de inhoud die je verkondigt. Maar hé. Dit is een advies van een financial. Een marketeer zal hier een hele andere mening op nahouden.

Eind goed al goed

Op een gegeven moment word je die social media ook wel een beetje zat. Zeker als je altijd maar continue bezig moet zijn met consistentie, content en engagement. Ik vond de juiste snaar in ieder geval niet en het voelde als leuren en sleuren.

Toch zag ik andere ondernemers enorm groeien op social media. Soms moet je de strategie van een ander een beetje afkijken en daar je eigen sausje overheen gooien. Mijn sausje? Laten zien wat ik weet en dat vertellen. Daarmee straal ik autoriteit uit.

Sindsdien is ook mijn bedrijf als een raket gegaan. Mijn zichtbaarheid gaat momenteel over de top. Er is zo’n grote stroom aan aanvragen, dat ik het zelf niet meer aankan.

Dus mocht je nog een online strategie zoeken? Je kunt de mijne natuurlijk gewoon afkijken. Nu na ruim 4,5 jaar ondernemen heb ik eindelijk de juiste modus gevonden waarin klanten naar mij toestromen.

Een wijze les voor de toekomst 

Er is een formule voor het hebben van succes. Succes = Competentie X Zichtbaarheid. Als één van deze twee ontbreekt wordt het uiteindelijk niks. Zeer competent zijn, maar niemand kent je. Dat wordt een zolderkamertjespraktijk. Heel veel zichtbaarheid, maar er geen niks van bakken? Gegarandeerd negatieve reacties. Maar de combinatie bij elkaar is goud waard!

Doe er je voordeel mee zou ik zeggen!

Janine van Vliet
Koken met Cijfers

www.kokenmetcijfers.nl

Janine van Vliet
Geschreven door Janine van Vliet